IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната турска лира носи не само радост, но и тъга

Единадесетте турски мениджъри на активи, които досега са представили своите данни за 2020 г., са удвоили печалбите си

10:48 | 16.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

„Положителното икономическо развитие на Турция увеличи търсенето на турски облигации и акции“, казва Фатма Нур Четинел, ръководител на връзките с инвеститорите в Ziraat Bank, пред агенция Bloomberg. „Искаме да използваме тези благоприятни условия за вземане на заеми на международните пазари“, посочи тя.

Касите също се пълнят, що се отнася до управлението на активи. Единадесетте турски мениджъри на активи, които досега са представили своите данни за 2020 г., са удвоили печалбите си. Според Асоциацията на турските капиталови пазари управляваните активи са нараснали с една трета между ноември 2019 г. и ноември 2020 г. до еквивалента на 50 млрд. долара.

Това е свързано и с ралито на турския фондов пазар: индексът ISE100 спечели около 30% през 2020 г. и по този начин беше два пъти по-силен от сравнимите индекси в развиващите се страни. Все повече турци инвестират частно на фондовия пазар: През миналата година този брой се е увеличил с 18 процента до 4,7 милиона. През 2019 г. в Германия такива лица са били 4,16 милиона.

Тази тенденция първоначално беше възпрепятствана от по-приятелска среда за развиващите се пазари. Коронаваксините гарантират, че инвеститорите са много по-оптимистични за глобалната икономика. В резултат на това тяхната готовност да поемат рискове се увеличи, от което нововъзникващите пазари като Турция, но също така Бразилия, Мексико, Южна Африка и Русия се възползват особено силно.

Като цяло развиващите се икономики отчитат най-висок приток на капитал през ноември. Фондовите им пазари и валути нараснаха.

През януари, според изчисленията на Международната банкова федерация (IIF), крайният резултат е 53,5 милиарда долара за развиващите се пазари, от които 9,4 млрд. долара на фондовите пазари и 44,2 млрд. долара в облигации и други дългови инструменти.

В момента обаче IIF забелязва първите признаци на отслабване. В резултат на планирания голям пакет за икономически стимули на САЩ от страна на новия президент Джо Байдън доходността по дългосрочните американски облигации наскоро се повиши. Този ръст на възвръщаемостта оказа натиск над настроенията. През последните няколко седмици имаше истински разпродажби.

Доходността по десетгодишните държавни щатски облигации в момента е почти 1,2% - през декември тя все още бе под един процент. Това има тенденция да укрепи долара - и да отслаби валутите на развиващите се пазари, защото отново става по-привлекателно за инвеститорите да влагат парите си в американски държавни облигации. „Виждаме първите признаци, че пакетът от стимули за САЩ оказва негативно влияние върху капиталовите потоци към развиващите се пазари“, казва главният икономист на IIF Робин Брукс.

За разлика от някои други нововъзникващи страни пазарът в Турция все още се справя много добре - и лирата поскъпва. В крайна сметка Турция вече е увеличила значително лихвените проценти, нещо, което никой друг развиващ се пазар не се е осмелил да направи досега. В ретроспекция периодът през ноември се оказа изключително благоприятен поради положителната среда. В резултат на това подемът в Турция разви положителен тласък.

В допълнение, заради нарастващия брой случаи с коронавируса, турското правителство въведе твърда блокада и вечерен час за работни и почивни дни, която все още продължава. Минувачите трябва да носят маска, веднага щом напуснат домовете си.

За сметка на това са отворени не само супермаркети, но и търговски центрове, фризьорски салони и музеи. Ресторантите могат да доставят храна. С валиден самолетен билет можете да пътувате и до други части на страната през почивните дни, например до някоя от ски зоните или до средиземноморското крайбрежие.

Проследяването на контактите на заразените хора работи правилно благодарение на сложна система. Междувременно броят на случаите се изравнява в горния четирицифрен диапазон, докато средно по-малко от 100 души умират от или с Covid-19 в Турция всеки ден.

Според Министерството на здравеопазването в Анкара по-малко от една трета от интензивните отделения в болниците са пълни. И това - докато много части от икономиката продължават да работят.

Отвъд вредите, причинени от пандемията, реалната икономика в момента също се развива в правилната посока. Международният валутен фонд повиши прогнозата си за страната през януари: МВФ сега предполага, че брутният вътрешен продукт на Турция ще нарасне с шест вместо с пет процента тази година.

Компанията Ford Otosan реализира нетна печалба от почти 2 млрд. лири през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това е повече от три пъти над сумата от същия период на миналата година и с около една трета над очакванията на анализаторите.

Основната причина за това бяха непогасените печалби преди данъци и други разходи (Ebitda), т.е. преди всичко бизнес дейностите на компанията. Няма следа от опасения за пандемията.

Един риск за възхода тази година е, че по-високите лихвени проценти вероятно ще намалят значително кредитирането.

Главният икономист на IIF Брукс посочва, че кредитирането е изиграло много важна роля за растежа на Турция през последните години. Той очаква значителен спад тази година. Това е лошо за растежа, но е добре за цената на лирата.

След като през последните години лирата почти винаги се обезценява, значителното ѝ поскъпване в Турция не е само източник на радост. Селскостопанските лобисти вече предупреждават, че силната лира може да оскъпи износа в чужбина. Те искат „конкурентна валута“, както наскоро написа и лобист в интервю за местен вестник. В този случай конкурентен това означава: слаба лира.

Въпреки това поне засега не се задава значително по-слаба лира. Но това не означава, че скокът е устойчив в дългосрочен план. Брукс вярва, че текущият обменен курс е надценен. Той вижда „справедливата обменна стойност“ на ниво от 7,50 лири за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Какво има за коментиране? След като се отказаха от разни ислямски теории, че Аллах не обичал високите лихви и се върнаха към нормална монетарна политика, нещата взеха да си идват на мястото. Скоро ще се справят и с инфлацията, освен ако Ердо не направи някоя нова простотия и не го ударят със санкции. Турция е държава с потенциал, хората там са работливи и нямат демографските проблеми на Европа. Само разни религиозни деспоти ги дърпат назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Интересен материал, бих желал нашите експерти да го коментират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още