IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Само ЕЦБ може да спаси еврозоната

Банката няма друга алтернатива, освен да изкупува италиански и испански дълг, за да свали доходността им до приемливи нива, смята анализаторът на Елана

15:37 | 16.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Цветослав Цачев: Само ЕЦБ може да спаси еврозоната

Европейската централна банка ще трябва да печата пари в големи мащаби, твърди Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в блога на посредника.

Тази идея не се харесва във Франкфурт, но Италия вече не остави никаква друга възможност пред централната банка. Бързото покачване на доходността по италианските правителствени облигации прави много скъпо обслужването на дълга на страната.

На графиката са представени предстоящите плащания по години:



До края на годината Италия трябва да покрие главница и лихва на стойност 39,7 млрд. евро, но истинското предизвикателство за страната (а и за ЕС) идва през 2012 г. – стойността на плащанията вече е 367 млрд. евро.

Това не означава, че Италия не може да се финансира от пазарите. В момента почти цялата крива на доходността й е под и около 7%, като има активен първичен и вторичен пазар. За сравнение, Германия се финансира за десет години срещу 1,75%, а САЩ - срещу 2% годишно.

За Италия няма да е невъзможно да разчита на облигационните пазари, но лихвата вече е на равнище, от което няма връщане обратно. Ето защо, ако страната се рефинансира на 7%, лихвените й плащания през 2013 г. ще бъдат 94 млрд. евро спрямо 55 млрд. евро догодина. Дори и в идеалния случай на нулев бюджетен дефицит Италия ще трупа прекалено бързо нов дълг, който ще върви и със съответното повишаване на доходността по една спирала, приключваща с банкрут.

Решения на проблема може да се търсят в две посоки. Първата е ЕС, чрез новосъздадения Европейски фонд за финансова стабилност, да отпусне необходимите пари срещу ниска лихва. Откъде ще дойдат 400 млрд. евро при положение, че Италия успее да поддържа нулев бюджетен дефицит, още не е ясно.

Алтернативата на проблема вече е използвана отвъд Океана. Федералният резерв в САЩ е най-големият държател на щатски дълг след сериите на изкупуване на книжа. Благодарение на това страната избегна опасността да изпревари дори Гърция по пътя към окончателната загуба на доверието на пазарите.

Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
''Европейската централна банка ще трябва да печата пари в големи мащаби, твърди Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД......"Политиците в момента са предприели най-лесното решение плащане чрез печатане на пари. Парите не са просто банкноти, а те са доверие. Банкнотите нямат никаква стойност сами по себе си. Те служат за разплащане, защото хората вярват, че срещу тях винаги ще могат да си купят нещо. Т.е. имат мотивация както да ги търсят (работейки), така и да ги предлагат (купувайки). Ако доверието в банкнотите (поради някаква произволна причина) изчезне, то хората няма да ги търсят и те ще изгубят свойствата си. Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !? Виждали ли сте маймунка, бръкнала през дупка и хванала банан ? Не може да си измъкне лапичката, но и не пуска банана - е това е положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европа спасява банките - за чия сметка? Всеки ден в медиите се повтаря един и същи рефрен - Европа спасява банките, Европа спасява банките. Лошото е, че средния европейски гражданин много-много не разбира какво значи това. Най-простото обяснение на това, какво значи Европа да спасява банки, изглежда така: частните -- повтарям ЧАСТНИТЕ -- банки бълват кредити колкото могат и после се оказват застрашени от банкрут, когато финансовия балон се спука. Политиците си казват: О, не! Нашите приятели олигарси губят от богатството си! Не може да допуснем те да престанат да трупат милиарди! Затова парламентите на европейските страни гласуват спасителни пакети за алчните банкери. Какво е спасителен пакет? Много просто: банките се спасяват с парите на данъкоплатците и дълговете на частните банки се стоварват върху бюджета. После медиите ви казват, че страната трябва да орязва социалните разходи. Защо? За да може да платите дълговете на олигархията. Вие, господа, ходете всеки ден на работа, плащайте данъци и гладувайте. Защо? Защото с вашите данъци банкерите трябва да си купуват нови острови, яхти, апартаменти в Монако и т.н. Парите нямат значение за тях, защото тези пари ги изработвате вие, народа. Той нали е за това - да се блъска всеки ден, да произвежда, да плаща данъци и чат пат да го пращат на война (в името на бизнеса, нищо че ви уверяват че воювате от хуманитарни съображения). Западните страни вече 500 години ядат и пият за сметка на останалите. ЕС озлоби хората, не вярвам на илюзии, еврозоната е капан за наивници, от който излизането ще е болезнено за всички! Защо вездесъщите капиталисти се оказаха толкова безпомощни и как е възможно толкова безразсъдно да се управляват водещите икономики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Nikola666
преди 12 години
Ами те и като фалират (спрат да плащат дълговете си) пак няма да получават пари от продажба на ДЦК. Т.е. "еднократен акт на изкупуване" и спиране на финансиране от международните пазари е "маскирана" форма на фалит, само за пред общата публика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Т.е. ще им бъде забранено да трупат нови дългове ли? И как ще стане това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Как ще живеят над възможностите си , пари от продажба на ДЦК не могат да получат...ще си харчат това което събират като данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Понеже не съм много компетентен. Не се заяждам също. Просто разсъждавам, но мисля, че това което се говори е твърде математически и статистически базирано. Т.е. ЕЦБ да изкупи всичко, да занули и всички да започнат отначало. Няма ли обаче държави като Гърция, които живеят месец за месец с изпразнени каси, да започнат да затъват по същия начин още след 2-3 месеца. Т.е. някак си ми се струва, че не се отчита човешкия фактор, а се работи с най-вече сухи цифри. Примерно което аз забелязах през последните месеци. Пазар на червено - някой поел обещание за реформи - 1 ден пазар зелено - после пак пазар червено, и така данните показват, че само думите не могат да върнат пазарите в трайно зелена територия. Т.е. мисля си, че нещата са по-дълбоки дори от това което се вижда в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Не преминат ли към вариант на еднократен акт на изкупуване на всички книги и да ги държат при нулева лихва , при всички положения сигуацията ще се влошава. Това изкупуване , подкрепящо с цел интервенции е неуспешен ход..интервенциите на ЦБ винаги са се проваляли. Просто тези страни ще продължат да емитират скъп за тях дълг стига да успеят да го пласират въобще и парите ще ги харчат без да му мислят. Ако ЕЗ , продължи да се държи така и ЕЦБ да я кара по този начин , рискуват от някоя от въпросните държави в един момент недоволни от това че им купуват малко книги - да им кажат че напускат ЕЗ , понеже тя не ги устройва. Какво ще направят ? Ще обявят война ли на отлъчващата се държава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още