IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Анти-бизнес имиджът на страната е англосаксонска измислица

Имаме чувствително по-добро съотношение дълг/БВП от много водещи икономики, както и търговски баланс, посочва френският индустриален министър Монтбур

09:43 | 11.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският индустриален министър Арно Монтбур. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският индустриален министър Арно Монтбур. Снимка: Ройтерс

Франция може и да се е сбогувала с една от културните си икони в лицето на актьора Жерар Депардийо, който напусна страната в знак на протест срещу данъчната политика на правителството, но Париж полага огромни усилия да убеди световния бизнес в своята благосклонност, пише CNBC.

Френското финансово министерство търси начини да привлече чуждестранни инвестиции, които да повишат отслабващата конкурентоспособност и да съживят растежа. На пресконференция в сряда говорител на министерството заяви, че Франция все още е добро място за бизнес въпреки опасенията на инвеститорите.

Френският финансов министър Пиер Московиси отрече тезата, че фискалният натиск във Франция спъва притока на чуждестранни инвестиции. „Ще трябва да погледнем на това по обективен начин, тъй като според мен сме свидетели на някои погрешни представи. Франция е конкурентоспособна страна. Ние сме силна и привлекателна страна“, изтъква той.

Френският индустриален министър Арно Монтбур обвини англосаксонските медии за това, че представят Франция в негативна светлина пред инвеститорите. „Англосаксонските карикатуристи, които са доста талантливи в пресата, включително английската, винаги са имали крайно отрицателно мнение за Франция“, коментира министърът.

„Ако погледнем фактите, Франция има чувствително по-добро съотношение на дългова тежест от много водещи икономики, както и търговски баланс. Франция има своите проблеми... но нашият избор, нашата работа, нашите действия са насочени към това да се справим с тези проблеми“, допълва той.

Опитите за омилостивяване на международния бизнес са част от оркестрирана от френското правителство кампания. Днес Московиси се върна от двудневна визита в Китай, целяща да убеди китайското правителство да инвестира във Франция. През 2011 г. френските инвестиции в Китай са достигнали 13 млрд. евро, припомни той.

В отговор на опасенията на китайските инвеститори за стабилността на Франция и еврозоната Московиси изтъква последния успешен аукцион, на който инвеститорите проявиха силен апетит за френски ДЦК. При продажбата доходността по дългосрочните френски облигации се понижи. Това според него демонстрира, че има „огромно пазарно доверие във френската икономика“.

Досега обаче това доверие не е успяло да накара китайските инвеститори да инвестират в страната. През 2011 г. тези инвестиции са били едва една четвърт от 13-те милиарда, които Франция е инвестирала във водещата азиатска икономика.

Бизнес климатът във Франция се влошава, тъй като мениджърите и инвеститорите масово заклеймиха политиката на Париж като „анти-бизнес“ ориентирана.

Търговският дефицит на страната, който през ноември 2012 г. достигна 65,83 млрд. евро, както и негативната перспектива за растежа на френската икономика, допринесоха за загубата на конкурентоспособност, предупреждават световните рейтингови агенции и Международният валутен фонд (МВФ).

Moody's и Standard & Poor's вече понижиха първокласния кредитен рейтинг на Франция от ААА. След като слухове за очаквано понижение на френския рейтинг и от страна на третата водеща световна рейтингова агенция - Fitch, се разпространиха в Twitter по-рано тази седмица, френското правителство заяви, че това „са необосновани лъжи“.

Френският президент Франсоа Оланд обеща да понижи бюджетния дефицит на страната от 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2012 г. до 3% през 2013 г. главно чрез повишаване на данъците, а не чрез бюджетни съкращения. Една от „по-символичните“ стъпки в тази посока беше противоречивият 75% данък върху годишните доходи от над 1 млн. евро.

Бизнес лидерите в страната предупреждават, че подобна идея може да повлияе негативно на инвестициите в страната, а Жерар Депардийо дори се отказа от френско гражданство в знак на протест. В края на декември конституционният съд в Париж обяви проектозакона за спорния данък за неконституционен, а министър Московиси обеща плановете да бъдат преразгледани.

Миналата година Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Франция, че се нуждае от реформа на трудовия пазар, за да остане конкурентоспособна. Фондът изтъкна, че повишаването на данъците за богатите няма да помогне за осъществяването на подобна цел.

На 21 декември МВФ повтори предупреждението в последния си доклад. Перспективата пред икономическия растеж на Франция остава „крехка“. През 2013 г. той се очаква да достигне едва 0,4%, докато възлизащата на 11,8% безработица вероятно ще се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още