IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчестото банкиране се завръща в САЩ

То може да причини неприятности на регулаторните структури, но вероятно ще ускори растежа в краткосрочен план, сочи анализ на KBW

16:43 | 02.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Cенчестото банкиране натрупа активи в размер на 16 трлн. долара.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Cенчестото банкиране натрупа активи в размер на 16 трлн. долара. Снимка: Ройтерс

Това, което милиардерът Уорън Бъфет нарече някога "финансови оръжия за масово унищожение", се завръща отново в лицето на секюритизацията и сенчестото банкиране във времената след световната финансова криза, пише CNBC.

Секюритизациятa, или каналите, по които банките преструктурират заеми и ги предоставят на инвеститорите, достигнаха обем от 225,60 млрд. долара под формата на 365 сделки през тази година според инвестиционните анализатори от Dealogic. Това, в комбинация с повишението от 14 на сто през 2012 г., все пак остава далеч от златните дни на 2007 г., когато бяха постигнати зашеметяващите 777 млрд. долара – точно преди сгромолясването на ипотечния пазар.

В същото време сенчестото банкиране – кредитирането извън традиционните банкови институции, натрупа активи, развняващи се на 16 трлн. долара според компанията за финансови услуги Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

Общият им размер към момента достига 15 трлн. долара като стойност на активите на частните депозитарни институции и около 6 трлн. долара в корпоративни облигации.

"Завръщането на сенчестото банкиране може да причини неприятности на регулаторните структури, но вероятно ще увеличи в краткосрочен план икономическия растеж", се отбелязва в анализ на KBW, предоставен на клиентите на компанията. "В допълнение, разширяването на небанковия финансов сектор е отчасти свързано и със завишаването на регулациите и съдебните спорове от началото на финансовата криза", коментират още експертите.

Вместо да разглежда повторната поява на сенчестото банкиране като заплаха, KBW препоръчва това да се разглежда като възможност за подобрение.

Корпоративните дългове набъбнаха от началото на кризата, а традиционно кредитиране промени посоката си в средата на 2011 г., което сигнализира за края на упадъка на банките. "Липсващите парчета в историята на дълга на частния сектор са финансовите активи извън банките, както и корпоративните баланси", отбелязват от KBW.

Експертите очакват банковата индустрия в сянка да продължи да се разраства с малко по-бърз темп от номиналния БВП, което ще спомогне за по-улесненото възстановяване.

"Пазарът на сенчестото банкиране се завръща сравнително бързо, като очаквам да се превърне в доминираща сила на финансовите пазари след няколко години", казва от своя страна Дик Боув, банков анализатор в Rafferty Capital Markets.

Той допълни, че очаква ръст на пазара на обезпечени дългови задължения, както и на облигационни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още