IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълг или икономически растеж - това е въпросът

Високите нива на дълг към БВП в крайна сметка пречат на дългосрочния икономически растеж, заключава професорът по икономика Майкъл Боскин

13:15 | 01.06.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Майкъл Боскин.&nbsp;<em>Снимка: www.stanfordprofs.com</em></p>

Проф. Майкъл Боскин. Снимка: www.stanfordprofs.com


Но провежданата политика може да генерира неефективни резултати. Ако е с фокус върху субсидиите, вместо върху доходите, данъчните отстъпки и разходите, които не отговарят на принципа приходи-разходи, то това ще се отрази минимално на икономиката в краткосрочен план, а ще причини значителни вреди по-късно. През 2008 г. държавните стимули в Америка почти обърнаха тренда на иначе свитото потребление нагоре, докато през 2009 г. фискалните стимули костваха стотици хиляди долара за едно изгубено работно място – много повече отколкото е средната му цена.

Трябва да водим такива политики, които да са в полза на икономиката в краткосрочен план и на достъпна цена, покриваща дългосрочните цели. Звучи просто, но е трудно преодолимо препятствие в сравнение с поставените цели на политиците в Европа и САЩ през последните няколко години.

Проф. Майкъл Боскин казва, че е подценил влиянието на увеличаващия се дълг върху американския БВП (в който ускореният ръст на публичните разходи за пенсии и здравни услуги имат най-голям дял), като използвал четири алтернативни оценки за проследяване въздействието на дълга върху растежа – оценката на Рейнхарт/Рогоф от тяхното изследване, широко използвано проучване на МВФ, което установява по-голямо влияние (и което се занимава с възможната обратна зависимост на проблема), проучване на Бюджетната служба на Конгреса на САЩ и проста производствена функция, в която държавния дълг е зависим от дългосрочните капитали. Резултатите били доста сходни: ако разходите не се контролират, това ще доведе до увеличение на дълга. Той от своя страна рязко ще понижи стойностите на стандарта на живот в САЩ с 20% за поколение.

Потвърдените статистически данни показват, че високият дефицит в комбинация с дълг увеличават дългосрочните лихвени проценти. Ефектът е по-осезаем, когато минималните нива на дефицита и дълга са превишени и дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е голям. Увеличените лихвени проценти вероятно ще забавят притока на частни инвестиции. Това от своя страна ще намали бъдещото повишаване на заетостта и работните заплати.

Големият брой проучвания показват, че мултипликаторите на държавните разходи се свиват бързо, а след това стават отрицателни, дори когато стойностите на лихвния процент са близки до нулата. Също така мултипликаторите може би ще бъдат отрицателни в периоди на експанзия и когато очакванията на домакинствата са за увеличаване на данъците.

Постоянното намаляване на данъците и лихвените проценти от своя страна по всяка вероятност ще се отрази положително на икономическия растеж в сравнение с увеличаване на държавните разходи или налагането на временни данъчни облекчения. Фискалната консолидация изтъква на преден план като успешно съотношението в размер на 5:1 или 6:1 в полза на съкращаването на разходите пред увеличаването на данъците. Също така посочва увеличението на данъците като по-вероятната причина за рецесията в страните от ОИСР, отколкото съкращаването на разходите.

Някои икономисти спорят, че фискалната консолидация чрез постепенни намаления на разходите ще се прояви с експанзионистичен характер по отношение на страните с висок дълг, както това се е случило в миналото. Други твъдрят, че временото увеличение на разходите сега ще даде тласък на растежа. Но и двете ситуации могат да бъдат с експанзионистичен характер.

А могат и да не бъдат в зависимост от конкретните обстоятелства. Много страни осъществяват консолидиране едновременно и затова лихвените проценти са ниски. Що се отнася до САЩ, на които се падат 20% от световната икономика и големите проблеми със световната й резервна валута доларът, то трябва с повишено внимание да се следи случващото се с фискалната политика и консолидацията около нея.

Въпреки това доказателствата ясно показват, че високите нива на дълг към БВП в крайна сметка пречат на дългосрочния икономически растеж. Фискалната консолидация трябва да се осъществява плавно, в унисон с възстановяването на икономиката, и преди всичко тя трябва да започне от разходната част на бюджета. И най-накрая – възгледите, че трябва да чакаме 10-15 години и след това да започнем да разрешаваме проблемите с дефицитите и дълговете, както икономистът Пол Кругман предлага, са повече от своеволни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 10 години
Тази дилема не съществува при златен стандарт,т.е. парите си имат вътрешна стойност, не могат да се принтират , няма дългови балони а фалитът срива за да израсте бизнеса по-здрав след това.Разбира се че дълг над 90 процента ,прави обслужването му пагубно за растежа -светъл пример е Япония ! И всичко опира до мачкане на средния бизнес между камъните на инфлацията и данъците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Спекулация да вложиш капитал на сигурно място ?"--------------------Аз съм чувал, че единствено сигурно на този свят са смъртта и данъците (като за първото също има съмнения). И това, че някой (политик) е лъгал, за да взема пари на заем, а друг е вярвал, че дава пари на сигурен кредитополучател е създало ситуация, в която всеки иска да печели и да вярва, че това е възможно. Но това просто няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Once you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
Търси спасението чстично или изцяло другаде/смени алгоритъма... ако си забелязал дадена последователност и неотменна настоятелност в определени действия, значи си попаднал на част от "плана", а не на определена неосведоменост или случайна грешка !!! ... следи РЕЗУЛТАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
"Кой би инвестирал за да загуби в парично изражение, при положение че цените падат ?"---------------Такъв род "инвестиция" е спекулация, а не инвестиция и затова, от такива неща няма особена полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
Kane, ти си неграмотен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
kane
преди 10 години
Първо "икономистите Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф" да си върнат Нобеловата + паричната наградаДа напуснат "топлите" си раб.места и да назанчат студента/завършилия/ от МасачузецПосле мБоскин да си върне парите наа Коч братята дето са му дадени за това "изследвне" ил и"труд"Та САЩ са в позиция/единствени на света засега/ да трупат дълг и да си печатат долари и дългът на тях не им се отразява така както на останалитеСпоред мен е говори много за дълга, защото богаташите много се притесняват от инфлация. И това е не заради нас бедните, а заради тяхните натрупани богтства. Според мен МНОГО се подценява влианието на ОКОЛНАТА СРЕДА в/у ръста на икономиките. Защото хората вече знаят че убиват средата за живот на децата/внуците си и така всеки един инстинктивно "убива" икономическия ръст стремейки се да запази детето си и поколението след това. На това му се вика устойчива икономика. САЩ нямат такава, заради цитираните мултимилиардери, които са завзели напрактика политическата с-*** и са я пр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ние откъм растеж сме затапени /олигархия+ЕС/ и по-добре да не вземаме дългове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още