IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочва ли се еврозоната към нова криза?

Слабосттите на ключовите мерки за излизане от кризата несъмнено ще се проявят, когато финансовите пазари решат да тестват политиката на ЕЦБ

08:18 | 30.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Насочва ли се еврозоната към нова криза?

Банковият съюз е неадекватен самостоятелен регулаторен механизъм за малко от банките в еврозоната. Европейският съюз поясни, че целта в момента е само да се „разреди“ връзката между банките и правителствата.

Слабостите на ключовите политики несъмнено ще се проявят, когато финансовите пазари тестват политиката на ЕЦБ и на правителствата.

Първо, липсата на икономически растеж и слабостта на световната икономика ще увеличат натиска върху финансите на европейските държави, включително и на Германия, която де факто поема все по-голям дял от задълженията и риска на държавите.

Второ, проблемите в банковия сектор ще се задълбочат. Много вероятно е лошите кредити на европейските банки да достигнат сумата от 1 трлн. долара. Лошите дългове и слабите капиталови позиции ще създадат „зомби“ банки, които няма да имат възможността или ще откажат да предоставят кредити, което ще подтисне възстановяването.

Трето, решаващата структурна реформа, касаеща трудовите пазари и трудовото законодателство, ще се извършва бавно, отразявайки се в понижение на икономическата активност и увеличаване на непривлекателността на много от непопулярните мерки. В допълнение, относителната стабилност на умълчаните през последните 12 месеца правителствата създаде измамно чувство на сигурност, което отслаби желанието за по-бързо провеждане на реформи.

Четвърто, политическото напрежение, и на национално ниво, и сред страните в еврозоната по-всяка вероятност ще се повишава.

Натискът ще се прояви по най-различни начини .По-слабите страни може да поискат удължаване на спасителните заеми, допълнителна помощ или да пожелаят отписване на част от дълга.

Лихвите по кредитите в слабите европейски страни започват да се увеличават, като влияние им оказват влошаващото се икономическо положение на кредитополучателите, политическото напрежение и възможното намаляване на паричните стимули на Федералния резерв на САЩ. Съмненията за успеха на програмата ОМТ и намаляването на възможността националните банки и държавните пенсионни фондове да закупуват правителствен дълг ще увеличи натиска върху лихвените проценти.

За Европа това е ситуация без изход, защото без устойчив растеж (който е малко вероятно да видим) нейните дългови проблеми могат да се окажат трудно разрешими.

Ако трябва да използваме думите на ЕЦБ, изречени през 2012 г., че тя прави „достатъчно“ и действа „адекватно“, сега все още не е ясно какъв отговор ще намери Европа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
Съгласен - за всички теоретици реалния свят е частен случай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
Батя
преди 10 години
Мдаа, много им се иска на разни анализаторчета кризата да не си отива. Ровят ли ровят да намерят аргументи. И явно напълно игнорират последните макро данни, просто не им се вписват в сценария!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още