IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Нито една страна не е възстановила просперитета си чрез икономии, посочва Нобеловият лауреат за икономика

08:35 | 16.12.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Изминаха три години от началото на европейската криза и само заклет оптимист би казал, че най-лошото категорично е преминало. Някои посочват, че повторната рецесия в региона е свършила, заключавайки, че мерките за икономии са проработили. Опитайте се обаче да кажете това на хората от държавите, които все още са в депресия с БВП на човек по-нисък от предкризисното ниво, обща безработица над 20% и младежка над 50%.

Със сегашното темпо на възстановяване не може да се очаква връщане към нормалността преди следващото десетилетие, пише за сайта project-syndicate.org Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат за икономика и професор във Колумбийския университет.

Скорошно изследване на икономисти от Федералния резерв заключи, че продължителната безработица в САЩ ще има неблагоприятни последици за растежа в следващите години. Ако това е вярно за Америка, където безработицата е с 40% по-ниска от Европа, то перспективите за европейския растеж наистина изглеждат мрачни.

Преди всичко е нужна фундаментална реформа в структурата на еврозоната. Към момента има сравнително добро разбиране за това, което е необходимо:

- Истински банков съюз с общ надзор, депозитно застраховане и система за разрешаване на кризи. Без такъв съюз парите ще продължат да текат от най-слабите към най-силните страни.

- Някаква форма на взаимност при дълговете, като например еврооблигации. При по-ниското съотношение дълг/БВП в Европа спрямо САЩ Старият континент може да заема средства при отрицателни реални лихви, както го прави САЩ. По-ниските лихви ще освободят пари за стимулиране на икономиката, разбивайки порочния кръг в засегнатите от кризата страни, където мерките за икономии увеличават дълговото бреме и правейки дълга по-малко устойчив като свиват БВП.

- Индустриални политики, които да позволят на изоставащите страни да наваксат. Това предполага ревизиране на настоящите структури, които възприемат такива политики като неприемливи интервенции на свободния пазар.

- Централна банка, която се фокусира не само върху инфлацията, но и също върху растежа, заетостта и финансовата стабилност.

- Заменяне на мерките за икономики със стимулиращи политики, фокусиращи върху инвестициите в хора, технологии и инфраструктура.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 13
iivanoff
преди 10 години
"Всяка от тези доктрини се оказа грешна."Бреййййй... Много лесно искате да се измъкнете бе?? - ами наказани, които да понесат отговорността пред маймуните за настоящото им ЗЛЕ - докарано "по погрешка"???Хммм... има и по-справедлив ИЗХОД от сконфузната ситуация: - Печатарите да се откажат доброволно от напечатаните дългове към маймуните!!! - ама не с бъдеши ниски или отрицателни лихви, а ПЪЛНО отказване от събитане на дълговете, ... заради ГРЕШКАТА!!В крайна сметка те нищо не губят - нали?? печалбата за хартия и мастило са си я прибрали и до момента милионократно...А и без това паричното предлагане трябва да е нормална собствена функция на "държавата" (в кавички!)... та дори и да се прескочи последноро (все едно не съм го казал) и да си продължи цирка по старому, да упростят настоящите дългоре, заради ГРЕШКАТА!! А ??? - Не ли? Ааааа, ами да, то нали това е целта , на това ниво от изпълнение на ПЛАНА :)))))))И сега пак Субективизъм яко -> като в Бразилия след 2005г.!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още