IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ни е грижа за Гърция?

Споразумение между Гърция и кредиторите ѝ все още няма, а рискът от фалит все повече нараства

11:24 | 18.06.15 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещето на Гърция продължава да е основна тема на световните пазари, след като страната се приближава все повече до обявяването на фалит по държавния си дълг, коментира CNBC.

Дори Централната банка на Гърция предупреди в сряда, че страната ще тръгне по „болезнен път“ към фалит и изход от еврозоната, ако правителството и международните кредитори не успят да постигнат сделка за отпускането на последния транш от спасителния заем. Колко важна е всъщност Гърция за световна икономика и от толкова голямо значение ли ще е, ако обяви фалит?

Гръцката икономика се е свила с 25% от 2009 г. насам и не допринася особено за икономическия растеж на глобално ниво. Само около 2% от икономиката на еврозоната разчита на страната.

Макар да се очаква гръцката икономика да пострада още повече от турбуленцията, по-широката европейска икономика има няколко добри инструмента, с които да ѝ окаже подкрепа – стойността на еврото се понижи с 20% спрямо миналата година, цените на петрола остават ниски, а Европейската централна банка (ЕЦБ) управлява програма за парични стимули на стойност 1 трлн. евро.

Това, за което най-често се говори напоследък, обаче е рискът от верижна реакция. Според анализаторите той не трябва да се подценява, макар да е по-нисък в сравнение с предишните критични точки на гръцката криза.

Има две основни причини за това. Първата е, че публичните органи, например Международният валутен фонд (МВФ), а не частните институции, са тези, които държат по-голямата част от гръцкия държавен дълг. Това би трябвало да ограничи каквато и да е верижна реакция вследствие на фалит. Гърция дължи вноска от 1,6 млрд. евро на МВФ със срок за погасяване 30 юни, както и едно голямо плащане към ЕЦБ с падеж в края на юли.

Втората причина е, че през последните няколкото години ЕЦБ създаде институции в помощ на всяка страна членка, изпаднала в беда. Освен това централната банка има програма за парични стимули на стойност 1 трлн. евро, чрез която други малки икономики от еврозоната, като Португалия и Испания, предприеха действия за заздравяване на банковите си системи.

Предвид членството си в НАТО и стратегическата си позиция в близост до арабския свят и недалеч от Русия, Гърция е изненадващо важна страна от геополитическа гледна точка. Именно затова особено много трябва да се внимава за евентуален фалит, който ще повдигне въпроса за нейното бъдеще в еврозоната.

„Ясно е, че представителите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) не искат да държат провалена държава в ръцете си в момент, в който Гърция е на предна линия по няколко геополотически разделителни линии, с нестабилната ситуация в Близкия изток и проблемите с Русия“, казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

Фактът, че фалит на Гърция се очаква от известно време, означава, че ако това наистина се случи, пазарите няма да са особено изненадани и е малко вероятно да бъдат дестабилизирани така, както бяха повлияни от срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г.

Lehman бе истински шок, защото дойде изневиделица, но гръцката криза се влачи от години, така че един дефолт сам по себе си няма да бъде особено шокиращ“, казва Джулиан Джесъп, главен икономист в Capital Economics.

“По-обезпокоително ще бъде, ако Гърция напусне еврозоната и други я последват, защото тогава говорим за бъдещето на втората най-важна валута в света след долара“, добавя той.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 25 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Защо трябва да ни е грижа за едни ***, на които не им пука за общото благо, а единствено гледат да живеят от плодовете на чужд труд?Това е риторичен въпрос.Само *** или самоубиец може да вярва нещо по-различно по темата "защо трябва да ни е грижа за наглите ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Човек, ти знаеш ли какво е определението за лудост? Това е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати. Нали точно свръх разхлабената монетарна политика на централните банки е сред основните виновници, за де си стигне до тук. И сега ти предлагаш това безумие да продължи, при това на още по-бързи обороти. Честно, не разбирам. Ама, той Айнщайн много добре си го е казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Руснаците, поляците и ние преживяхме шока, но имаше една съществена разлика - никой не беше задлъжнял чак толкова много. Гърция също не е най-задлъжнялата страна. Но тук Атанасио е прав за банкерите, че по-скоро ще се удавят, отколкото да се откажат. Доколкото познавам хора, чиято професия е да дават пари назаем те се отнасят с безкрайна неприязън към опрощаването на дългове и въобще не искат да го правят. Днес много държави са ненормално задлъжнели и моето мнение е, че това, което се прави с Гърция е за назидание на всички останали. Избрана е, не защото е най-задлъжняла, а защото е достатъчно малка, за да не предизвика моментален срив в системата, но и достатъчно голяма, че да бъде сериозен "пример" за длъжниците, че "така не може".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 9
observer-ALL
преди 8 години
Какви пари на данъкоплатци - банките в ЕС се финансират от ЕЦБ при 0,05% лихва, купуват примерно гръцки облигации и печелят от разликата в процентите без да си мръднат пръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 44 rate down comment 3
fras
преди 8 години
Напълно съм съгласен.След като цяла Източна Европа мина през фалита без кой знае какви последици за световната икономика, защо Гърция да е изключение. Защо руснаци(ядруна супер сила), поляни, ние, сърби и сие да преживяхме шока, а те да не могат?И как еврото ще стане по-слабо, като "отрежат" от него тези, които го компрометират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 20
Атанасио
преди 8 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/,и съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Трябва четене и сериозни познания за да се схване всичко ,и г-н Хитов доктор по икономика го е обяснил прекрасно - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlБанкстерите и т.н. финан.олигархия(акули) могат да направят война и затова съм обяснил какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Силвио Гезел 1918год. пише до немски вестник ,че ао се запази финан.система ще стане война до 25 год. и става тоест и аз сега твърдя ,че ако не се вземат правилните мерки ще стане страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 10
Императорът
преди 8 години
Това са измишльотини, натрапвани ни, за да се придаде фалшива важност на гърчолята. Гърция е едно незначително държавченце в периферията на Европа, населявано от изключително мързеливо и арогантно племе. Гърция не струва в никой случай тия огромни пари (четвърт ГБ), които профукаха за узаки и сиртаки само от 11-а година насам. Какво - да им дадат още четвърт ГБ, та да си живият животът още 4-5 години ли? Ами нали тия пари френските и немските и другите евроданъкоплатци са ги заработвали с труд, ане с лежане под маслините?И Русия няма нищо общо, ако някой мисли, че Володя Путинов ще даде на тия просяци 100-200 МБ, значи не си е с акълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Така като чета статията от нея лъха спокойствие.....,вече няма нищо страшно.....,пригответе се.....,Гърция фалира.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
iivanoff
преди 8 години
"Защо трябва да ни е грижа за Гърция? " За да може да приемем дружно правилата наложени ни поради изкуствения прецедент създаден чрез Гърция!"Единия давал пари на ниска лихва щото не знаел какво прави, а другия дето взимал си определил ниската лихва сам" - цитат от маймунска мисъл по памет :)))Плашещо много хора не го разбират, но психиатричните клиники не са създадени за маймуни - за тях е организирана цялата ТВ-реалност :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още