IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол vs електричество: Кой ще надделее?

Три предизвикателства стоят на пътя на развитието на петролната индустрия

11:32 | 08.09.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът е изправен пред три предизвикателства, които заедно могат да се окажат непреодолими, пише енергийният експерт Ферейдун Сиошанси от Energypost.

От друга страна имаме електроенергията, която продължава да завзема позиции в сектора на глобалната енергетика.

Петролът срещу електричеството?

Двата основни компонента на енергетиката са коренно различни форми на енергия. 

Първата реакция на повечето хора е да признаят непропорционалната доминация на петрола спрямо електричеството по отношение на осигуряването на по-голямата част от глобалните енергийни нужди – електричеството представлява по-малко от 20 на сто от крайното енергийно потребление в световен мащаб, или половината от потреблението на петрола.

Но бъдещото надмощие на петрола вече не е гарантирано.

Търсенето на петрол вече не нараства с темповете от преди години.

Поглеждайки напред, ще видим, че консумацията на електроенергия нараства много по-бързо, отколкото консумацията на петрол – тенденция, която ще направи електричеството равностойно на петрола до 2040 г., ако не и по-рано, смята Сиошанси.

Това вече се забелязва в редица държави.

Не е изненадващо, че има хора, които заключват, че най-добрите дни на петрола са останали назад в миналото.

Кой и защо би казал подобно нещо?

Според Сиошанси има три основни причини:

- Първо, засилващата се конкуренция от страна на електрическите превозни средства и като цяло на електрифицирания транспорт се очаква да „изяде“ най-важната и печеливша част от петролния бизнес – транспорта, като намали търсенето на бензин и дизел;

- Второ, продължаващият натиск за ограничаване на въглеродните емисии, тъй като глобалната икономическа система бавно, но сигурно се насочва към нисковъглеродните енергийни ресурси – изобилните и все по-евтини възобновяеми енергийни източници;

- Трето, инвеститорите и застрахователните компании, включително няколко големи инвестиционни фондове, които започват сериозно да мислят за намаляването на рисковото излагане на климатичните промени, тенденция, която затруднява всеки бизнес с тежък въглероден отпечатък.

Тези тенденции вероятно ще натрупат инерция въпреки възгледите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която отново заложи на изкопаемите твърди горива като въглищата и на петролната експанзия.

Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 25 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
А загубите по пренос на енергия и саморазряд на акумулаторите кой ще сметне?Не че нещо - само за точност на анализа :) Ъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
Sokratus
преди 5 години
КПД-то на електродвигателя е над 90%. На литиво-йонните батерии над 85%.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Около 60% от добивания петрол се използва от химическата промишленост, а не като гориво. КПД-то на ДВГ е до 40%, а на електрическите е много по-голямо. Не съм наясно с това на електродвигателя на автомобилите, затова не мога да цитирам. Разликата според мен обаче трябва да е съществена. Ако наистина се отчетат(мисля че не е направено) тези факти съотношението ще е по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
mrynmryn
преди 5 години
Без газ може и да стане, но без петрол едва ли, ползва се и на други места, освен за гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 18
Sokratus
преди 5 години
Моят план е до 2025 да намаля използването на външна(купувана) енергия с 80%. Досега съм я намалил с 50%. А до 2030 да намаля карбоновият си отпечатък до нула. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 21
Sokratus
преди 5 години
Малко обща статия без много конкретика, но вярна! Електрификацията ще намали използването на първична енергия с над 25%. Страните преминали първи към carbon free икономика, Ще са огромните печеливши.Ако България спре да внася газ и петрол, ще имаме 10млрд лв да харчим за себе си и БВП ще нарасне с няколко млрд само от това!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още