IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата върху банковите резерви – новият основен инструмент на Фед

Централната банка вероятно отново ще понижи тази лихва на днешната си среща, за да стимулира паричното предлагане

13:01 | 18.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди Фед да започне да плаща лихва върху банковите резерви и преди банките да натрупат повече резерви от изискуемите за обезпечаване на депозитите, паричното предлагане се променяше с промяна на лихвата по федералните фондове. Сега паричното предлагане се променя с промяната на пазарните лихви.

След като Фед учетвори своя баланс за осем години, централната банка започна да го свива през октомври 2017 г. чрез продажби на ДЦК и ипотечни ценни книжа (които повишават доходността им – бел. прев). Така лихвата по банковите резерви стана с 0,43 проценти пункта по-ниска от доходността на едногодишните ДЦК и с 1,08 пункта по-ниска от тази по 10-годишните.

В резултат на това банките намалиха своите резерви, което компенсира ефекта върху паричното предлагане от продажбите на ценни книжа от Фед. В първата година от успешната си програма за продажба на активи Фед успя да продаде книжа за 300 млрд. долара, с което стимулира банките да свият резервите си с 467 млрд. долара. Това разшири паричното предлагане умерено без да разстройва цените и да вдига лихвите.

Доходността на 10-годишните ДЦК през този месец спадна до 2,12% от 3,24% през ноември – вероятно заради репатрирането на печалби от чужбина след данъчните съкращения от 2017 г., прилива на капитал заради ускорения растеж в САЩ или спада на вътрешните инвестиции, предизвикан от голямата търговска несигурност. През последния месец банките увеличиха резервите си с над 64 млрд. долара.

За да предотврати директно свиване на паричното предлагане и икономическите сътресения, които то може да предизвика, Федералният резерв ще бъде принуден на днешната си среща или да понижи драматично лихвата по банковите резерви, или да прекрати свиването на баланса си, като започне отново да купува финансови активи. Фед вероятно ще понижи и горния край на диапазона, който определя за лихвата по федералните фондове, за да даде сигнал за допълнително монетарно облекчаване.

Никога в своята 105-годишна история Федералният резерв не имал по-малък контрол върху пазарните лихви, отколкото сега. Докато поддържа раздут своя баланс, а банките имат големи резерви, Фед ще трябва да отговаря на промените в пазарните лихви или чрез коригиране на лихвата по банковите резерви, или чрез други инструменти, за да компенсира влиянието на промените в пазарните лихви върху банковите резерви и паричното предлагане. Да очакваме Фед да остави лихвите над или под пазарните нива при тези обстоятелства е не само наивно, но и опасно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още