IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви отслабват финансовата система и реалната икономика

Икономически модел, който зависи от потреблението и инвестициите, подхранвани от прекомерното заемане, е неустойчив

08:20 | 26.09.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отслабващата икономическа перспектива и засилващият се политически натиск тласкат централните банки към по-агресивни неконвенционални парични политики. В същото време нарастват опасенията, че подобни стъпки, особено отрицателните лихви, всъщност застрашават стабилността на финансовата система. Те рискуват да предизвикат опасни реакции на кредитните пазари и в реалната икономика, където ефектите от втори и трети ред са трудни за предвиждане или контрол.

Както показа опитът на банките в Япония и Европа, процесът следва предсказуем модел, пише Сатяджит Дас за Bloomberg.

Ниският растеж, ниската инфлация, под потенциалния БВП, безработицата и недостатъчната заетост - съчетани с финансовата нестабилност, особено волатилните цени на активите - подтикнаха централните банки да понижат лихвите под нулевата граница. Целта е да се стимулира заемането, за да се финансират потреблението и инвестициите, като по този начин се постави началото на цикъл на самоподдържащ се растеж.

Обикновено обаче отрицателните ставки не се отразяват напълно в реалните лихвени проценти. Регулациите изискват банките да поддържат клиентска депозитна база. Страхът от загуба на клиенти кара банките да не намаляват прекалено много депозитните ставки. Досега в Европа само големи корпорации са изправени пред отрицателни проценти, което означава, че им коства да поддържат депозити.

Тъй като лихвените маржове се свиват, а печалбите са под натиск, банките повишават таксите или се обръщат към други мерки за приходи, за да увеличат финансовия си резултат. Това поддържа относително високи реалните разходи по заемите, подривайки целия смисъл от политиката на отрицателни лихвени проценти.

Докато икономиката продължава да къкри, отчаяните регулатори намаляват лихвите все повече и повече. Доходността на държавните облигации е на все по-отрицателна територия, като кривата на доходност се сляга. Банките, които държат значителни суми държавен дълг, виждат как печалбата им намалява още повече.

Слабите печалби от своя страна оказват влияние върху цените на банковите акции и поставят под съмнение бъдещите дивиденти, обратни изкупувания или капиталова възвръщаемост. По-слабите финансови институции изпитват затруднения с финансирането. На практика всички се сблъскват с по-високи разходи по заемите.

Това порочно намалява размера на наличния кредит, което отново понижава потреблението и инвестициите. Като се има предвид, че банковите плащания представляват значителен източник на доход за инвеститорите, страховете от свиване на дивидентите усилва унинието. Вместо да стимулират икономиката отрицателните лихви увеличават несигурността за бъдещето. Домакинствата, притеснени от спестяването за пенсиониране и други цели, харчат по-малко.

Забавящият се растеж увеличава броя на необслужваните заеми. Това допълнително ерозира печалбите на банките и намалява кредитирането. Освен това увеличава разходите за заеми на банките, което води до по-високи кредитни маржове за кредитополучателите.

Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
"Плуването под повърхността не може да продължи дълго, защото ще скапе ПЕНСИОННИТЕ и ЗДРАВНИ фондове съществуването на които се основава на дългосрочната ДОХОДНОСТ."Това е добре дошло за някои, предвид застаряващото население в САЩ, КАНАДА, ЕС и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
Статията е доста добра, поздравления. Наистина има моменти, когато е правилно да се намалят лихвите и то даже близо нула, има дълги моменти, когато е добре да се гони растеж, близо 2% инфлация, ниско ниво на безработица, но има моменти като този от последните години, при които хората от върха трябва да се примирят с данните и да предприемат друга стратегия.Примерно намаляване на данъци и осигуровки, създаване на по-благоприятни условия за развитие в определени икономически зони (инфраструктура, облекчени процедури, безплатно обучение на кадри и т.н.), инвестиции (оперативни програми) на тема наука и подчертано реализация на тази наука, а не самата разработка и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Смешници!Цялият модел на световно развитие и СБЪРКАН!Целта за постоянен "растеж", т.е. за използване на Енергията на Тълпата за поддържане на живота на буквално една шепа самообявили се за "богове", няма да доведе до нищо друго, освен до самоликвидиране на Човечеството!- 95% от хората по света имат ли "ръст"? Ами НЕ, нямат! Карат "от заплата до заплата", ама не са умрели! - При социализма умряхме ли, като никой по дефиниция, нямаше "ръст" и никой нямаше "печалба" и всички обществени, футдаментални услуги бяха БЕЗПЛАТНИ - здраве, образование, осигуряване. Всичко струваше стотинки, никой не мислише - "какво ще прави утре" ! Социализма пречеше и беше демонтиран от тези, които искаха да крадат, но Системата не позволяваше това! Сега Системата даже стимулира това ... "за да оцелееш"!Нямаше и банки ... всъщност имаше една банка, с "нулеви лихви"!Свиквайте - нито "растеж" ше имате от тук насетне, нито "кредити", т.е. "обещания да работят тройно" някой ще ви дава! Гответе се за безкраен флат и постепенно ликвидация на лихварите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Плуването под повърхността не може да продължи дълго, защото ще скапе ПЕНСИОННИТЕ и ЗДРАВНИ фондове съществуването на които се основава на дългосрочната ДОХОДНОСТ.Предлаганият от системата изход е ЗАКУПУВАНЕ НА АКЦИИ на компании или ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИПромяната на източника на финансиране на ИКОНОМИКАТА при който РОЛЯТА НА БАНКИТЕ , е поета от тази на ИНВЕСТИТОРИТЕ заформя опасност от надуването на БАЛОНИ спукването на които може да доведе до колапс не само на мултинационални компании, но и на цели държави. ВИЖТЕ ТОЗИ ПРИМЕР:От 2009 година до 2019 година индекса Дау Джоунс се е повишил от 7,062 до 26,994 пункта!!!! СКОЧИЛ Е 3,8 ПЪТИ!! НИМА ЗА ТОЗИ 10 ГОДИШЕН ПЕРИОД ИМА ТАКЪВ РЪСТ НА АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА??НЕ Е ЛИ ТОВА ЕДИН ГОЛЯМ БАЛОН ЗАД КОЙТО СТОЯТ ПОДОБНИ СПЕКУЛАТИВНИ ИНВЕСТИЦИИ ??ИМА ЛИ ИЗХОД ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ КОЯТО СПОРЕД МОЕТО СКРОМНО ВИЖДАНЕ Е ВЗРИВООПАСНА. ИМА И ТОЙ Е СВЪРЗАН С РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА РИСКА ОТ ИНВЕСТИЦИЯТА МЕЖДУ КРЕДИТОРА И ДЛЪЖНИКА. Прилагането на ИСЛЯМСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА може би е изход от създалата се ситуация. Не е ли подобие на тази ИСЛЯМСКА ФИНАНСОВА СИСТЕМА , въведената в КИТАЙ , където ДЪРЖАВАТА е КРЕДИТОРА носещ солидарна отговорност с ДЛЪЖНИКА за направената инвестиция???Плана Юнкер беше една добра идея, която пречупена през "ЛИБЕРАЛНИТЕ" европейски практики не роди нищо друго освен КРАЖБА и ГРАБЕЖ. Липсата на контрола и ЗДРАВАТА ръка на ККП доведоха до този грабеж. Надявам се новото ръководство на ЕС да ревизира ПРОЕКТИТЕ реализирани със средствата по този план. АМЕРИКА НЕ Е ИНТЕРЕСНА.ВАЖНА Е ЕВРОПА , ЗАЩОТО ОЦЕЛЯВАНЕТО НИ ИЗЦЯЛО ЗАВИСИ ОТ НОВАТА ПОЛИТИКА КОЯТО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ЩЕ НАСТЪПИ С ПОДМЯНАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още