IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата със замърсения въздух може да вдигне производителността

Мръсният въздух се отразява на всичко - от резултатите на образователните тестове до пасовете във футбола

11:43 | 06.10.19 г.
<p>
	Мексико Сити страда от замърсен въздух. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Мексико Сити страда от замърсен въздух. Снимка: gettyimages

Всяко дете трябва да вземе изпитите и датата е определена, така че по-богатите ученици не могат да избегнат замърсяването. Помислете за крайностите, до които родителите могат да стигнат, за да подобрят резултатите от изпитите на децата си или да ги вкарат в по-добър университет. И въпреки това житейските им шансове могат да пострадат от един ден с мръсен въздух.

Друго неотдавнашно проучване на Том Чанг, Джошуа Зивин, Тал Грос и Матю Нейдел разглежда служителите в кол центрове на една и съща компания в различни китайски градове. В замърсените дни производителността спада с 5 до 6 на сто, като ефектът е видим и при нивата на замърсяване на въздуха, често срещани в Европа и САЩ. Отново помислете какво биха направили компаниите за ръст от 5 до 6% в производителността.

Ефектите върху физическия труд са по-малко изненадващи, но все така поразителни. Има проучвания, показващи по-ниска производителност на берачите на цитрусови плодове, изложени на по-високи нива на озон. Има изследвания, които показват, че германските професионални футболисти - които не могат да променят датата или мястото на мача - правят по-малко пасове в дни с по-голямо замърсяване на въздуха.

Съществуват и ужасните ефекти, открити в много изследвания на детското развитие. Едно от тях показва, че животът в район на САЩ с високо замърсяване с въглероден окис нанася повече вреда на бебето в утробата, отколкото майка, която пуши 10 цигари на ден. Проучване сред почти 3000 ученици в Барселона установи, че децата, изложени на повече замърсяване на въздуха, са претърпели по-бавно когнитивно развитие. Това засяга най-много най-бедните, но никой от живеещите в градовете не е в безопасност.

През последните години изменението на климата доминира политиката за опазване на околната среда и то основателно. Това обаче е предизвикателство, за което хората са психологически недобре подготвени. По същество няма полза от спирането на изменението на климата, предотвратяват се само бъдещите загуби. Освен това проблемът е напълно неподатлив на индивидуални действия. Нищо, което един човек прави, няма значение.

Справянето със замърсяването на въздуха, от друга страна, е от полза за всички и е податливо на действия от всякакъв мащаб. Нещо повече, изглежда, че ползите ще се усетят веднага. Хората могат да инсталират филтри за подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Малки групи могат да наблюдават и оповестяват местното качество на въздуха. След като праховите частици започнат да влияят на цените на имотите, ще видите колко сериозно хората ще ги приемат. Градовете и държавите могат да регулират замърсяващи превозни средства и електрически генератори. Тъй като повечето емисии на прахови частици идват от същите източници на изкопаеми горива като парниковите газове, това ще е и политика за борба с изменението на климата, опакована по начин, който е по-вероятно да намери обществена подкрепа.

Ако имаше хапче, което подобрява резултатите от изпитите, намалява рисковете от деменция и ви прави по-продуктивни в работата, то щеше да се продава с милиарди. След като намаляването на замърсяването на въздуха е такова хапче, защо да не го вземем?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още