IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли ерата на независимост на централните банки?

Само в сътрудничество с правителствата и фискални стимули централните банкери могат да преодолеят нова криза, но ще трябва да се сбогуват с независимостта си

16:01 | 23.09.19 г. 3
<p>
	&bdquo;Независимостта на централната банка все повече изглежда като кратък исторически епизод, който достигна своя връх в началото на века&ldquo;, казва Йоахим Фелс, съветник по икономическите въпроси в Pacific Investment Management Co. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

„Независимостта на централната банка все повече изглежда като кратък исторически епизод, който достигна своя връх в началото на века“, казва Йоахим Фелс, съветник по икономическите въпроси в Pacific Investment Management Co. Снимка: архив Ройтерс

Едно от решенията е те да бъдат комбинирани – например като централните банки бъдат оставени да създават пари за финансиране на дефицита на държавния бюджет. Предизвикателството, казват авторите от BlackRock, е да се включат такива „исторически необичайни“ мерки в изрични правила, така че централните банкери да запазят своята независимост и да могат да прилагат спирачките, ако държавните разходи излязат извън контрол.

Тяхното предложение включва спешен фискален фонд, който централните банки могат да активират, когато инфлацията е опасно ниска и няма място за намаляване на лихвите. Паричните „кранове“ ще се изключват автоматично, след като цените се възстановят.

Много други стигат до подобен извод, макар и с различни детайли. „При следващ спад количествените улеснения няма да бъдат ефективни“, коментира Далио, основателят на Bridgewater Associates LP, най-големият хедж фонд в света, пред Bloomberg TV. „Тогава ви трябват фискални политики и осигуряване на приходи от дълг“, допълва той.

Наред с липсата на парични боеприпаси, една от причините за голямото преосмисляне може да е и задълбочаването на неравенството, особено след финансовата криза през 2008 г. В новата си книга финансовият коментатор Франсис Копола, озаглавена „Случаят за количествено облекчаване на хората“ (The Case For People’s Quantitative Easing), призовава новоемитираните пари от централната банка да бъдат прехвърляни направо в банковите сметки на домакинства или малки предприятия. Този вид стимул ще осигури по-голям растеж и по-добро разпределение, твърди икономистът, както и ще се справи с предизвикателства като застаряване на населението и автоматизация.

Друг двигател на промяната е, че доктрината за независимостта на централната банка е изкована в епоха на нарастващи цени. Богатите икономики сега са изправени срещу обратния проблем: дефлационните сили.

Италианският икономист Гуидо Табелини казва, че фонът го е принудил да промени вижданията си. Професор по икономика в университета в Бокони, Табелини е съавтор на книгата за независимостта на централната банка през 90-те години на миналия век, когато се създава Европейската централна банка. „Ползата от координацията на парично-фискалната политика със сигурност сега е по-голяма“, казва той.

След срива през 2008 г. централните банки работеха с правителствата. Понякога те натискаха границите на своите мандати - например, когато Марио Драги от ЕЦБ постави централна банка зад държавния дълг, като обеща да направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото. Ако, обаче, следкризисната обстановка засили теоретичния случай за съвместна работа, на практика това често води до необичайно обтегнати отношения между политици и технократи.

Нападенията на Тръмп срещу Пауъл и несъгласията на шефа на британската централна банка Марк Карни с политици, сред които и премиера Борис Джонсън, са само два такива примера.

Централната банка на Япония е основен участник в плана на премиера Шинцо Абе за възраждане на икономиката с комбинация от парични стимули и фискални разходи. Сега институцията държи 43% от националния дълг, който е най-големият в света. "Пазарът не очаква правителството на Япония някога да може да изплати този дълг", пише в доклад стратегът на Bank of America-Merrill Lynch Атанасиос Вамвакидис.

„Независимостта на централната банка все повече изглежда като кратък исторически епизод, който достигна своя връх в началото на века“, казва Йоахим Фелс, съветник по икономическите въпроси в Pacific Investment Management Co. „Дали ви харесва, или не, свикнете с новото нормално, а това са зависими централни банки“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 4 години
Положението, в което икономиките реализират слаб растеж при високо ниво на несигурността устройва идеално банкери и политици и няма причина нещо да се промени. Първите вече 10 г. получават безлихвени заеми, за да продължат да си правят стотици милиони от въздуха и именно волатилността на пазарите им дава възможност за нечувани печалби. Вторите от своя страна винаги имат възможност да обещават предстоящо справяне с кризата и да лъжат заетия с "драми" в социалните мрежи електорат. Това в Европа де, САЩ не ги мисля изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
И какво справяне може да има , след като ЕЗ не може и не иска да наложи и да спазва фискални правила . Политиците толкова са отслабнали , че при намек за действие започват да им се клатят краката . А пропуските са толкова големи , че няма как да се коригират .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Има фундаментално объркано разбиране за преодоляването на кризите . До сега сме наблюдавали единствено ОТЛАГАНЕ ! Отлагането беше на висока цена , а смисълът от него - никакъв . СПРАВЯНЕТО е нещо което 2008 г. никой не искаше , а сега още по- малко . СПРАВЯНЕТО е нещо качествено различно , за да се говори че сега ще се случи . Това за което се говори е отлагане , отлагане .......... и протакане . Но както вече видяхме , то няма смисъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още