IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли ерата на независимост на централните банки?

Само в сътрудничество с правителствата и фискални стимули централните банкери могат да преодолеят нова криза, но ще трябва да се сбогуват с независимостта си

16:01 | 23.09.19 г. 3
<p>
	&bdquo;Независимостта на централната банка все повече изглежда като кратък исторически епизод, който достигна своя връх в началото на века&ldquo;, казва Йоахим Фелс, съветник по икономическите въпроси в Pacific Investment Management Co. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

„Независимостта на централната банка все повече изглежда като кратък исторически епизод, който достигна своя връх в началото на века“, казва Йоахим Фелс, съветник по икономическите въпроси в Pacific Investment Management Co. Снимка: архив Ройтерс

Едва ли някой смята, че централните банки могат да оправят застоялата световна икономика със своите настоящи инструменти. Затова и някои от най-големите имена във финансите се опитват да измислят нови, пише Bloomberg.

Предложенията досега имат едно общо нещо: те предвиждат някога мощните централни банкери да играят по-малка роля и да си сътрудничат с правителствата.

Този вид стимулиране беше табу, отчасти защото рискува да наруши независимостта на паричната политика – нещо, с което президентът на САЩ Доналд Тръмп отдавна заплашва. Историята е пълна с примери, в които замъгляването на линиите между централната банка и финансовото министерство води до силен ръст на инфлацията.

В момента, обаче, дефлацията е голямата заплаха. Съществуващият консенсус казва, че следващата криза може да се наложи да се преодолее с директни и постоянни инжекции на пари – често наричани хеликоптерни пари, и че централните банки не могат да го направят сами.

Създателите на паричната политика могат да насърчават частните участници да харчат или инвестират, като правят заемите по-евтини. По исторически стандарти, обаче, лихвените проценти вече са близо до дъното. В ерата на ниски лихвени проценти пък предимно правителствата взимат заеми.

„Възражда се старата идея за паричната политика. Трябва да мислим повече за икономическата стабилизация относно механизмите, които включват пряко стимулиране на търсенето“, коментира Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, а сега професор в Харвард.

Това е код за включване на фискалната политика. Чрез своите бюджети правителствата могат да отворят крановете и да харчат директно в икономиката или да увеличават покупателната способност на потребителите и компаниите чрез намаляване на данъците.

Новото мислене казва, че централните банки също могат да се включат в този акт. Идеята е известна като фискално-парично сътрудничество и икономистите се опитват да я изнесат под светлините на прожекторите. Това, обаче, би могло колкото да реши някои проблеми, да доведе и до други, отбелязва информационната агенция.

Правителствата са критикувани - често от лицата, които контролират паричната политика - за бавното предоставяне на фискална подкрепа. Това обикновено се случва след подкрепата на законодателите, които пък може да имат опасения заради увеличаването на националните дългове. Централните банки могат да действат по-бързо.

Банките биха могли да някои мощни нови инструменти. Те, обаче, ще трябва да приемат, че независимостта им от политиците – доста ревниво пазена, особено в ерата на постоянните атаки на Тръмп срещу Федералния резерв и неговия председател Джером Пауъл, има граници.

Къде да се очертаят тези граници е обект на изследване на документ, публикуван от BlackRock Inc. в съавторство с Фишър, бившият заместник-председател на Фед. Той твърди, че паричните стимули са изчезнали като начин за стимулиране на икономиките, докато фискалната политика не е напълно използвана.

Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 4 години
Положението, в което икономиките реализират слаб растеж при високо ниво на несигурността устройва идеално банкери и политици и няма причина нещо да се промени. Първите вече 10 г. получават безлихвени заеми, за да продължат да си правят стотици милиони от въздуха и именно волатилността на пазарите им дава възможност за нечувани печалби. Вторите от своя страна винаги имат възможност да обещават предстоящо справяне с кризата и да лъжат заетия с "драми" в социалните мрежи електорат. Това в Европа де, САЩ не ги мисля изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
И какво справяне може да има , след като ЕЗ не може и не иска да наложи и да спазва фискални правила . Политиците толкова са отслабнали , че при намек за действие започват да им се клатят краката . А пропуските са толкова големи , че няма как да се коригират .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Има фундаментално объркано разбиране за преодоляването на кризите . До сега сме наблюдавали единствено ОТЛАГАНЕ ! Отлагането беше на висока цена , а смисълът от него - никакъв . СПРАВЯНЕТО е нещо което 2008 г. никой не искаше , а сега още по- малко . СПРАВЯНЕТО е нещо качествено различно , за да се говори че сега ще се случи . Това за което се говори е отлагане , отлагане .......... и протакане . Но както вече видяхме , то няма смисъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още