IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте проблема на инвестициите в облигации

Драматичното понижаване на лихвите през последните години подкопава принципа за закупуване на облигации и ценни книжа с фиксиран доход

15:09 | 13.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

3. Облигациите в чуждестранна валута са алтернатива, но носят по-голям риск от широко разпространеното вярване


Само преди няколко години Турция се разглеждаше като обещаваща развиваща се страна, а финансови институции, като Deutsche Bank или Goldman Sachs предсказваха златно бъдеще. Подобно на турските акции, турските облигации също бяха спекулативна, но обещаваща инвестиция. Още повече, че перспективата за икономически просперитет беше придружена от надеждите за стабилизиране на лирата, а облигациите в лири привличаха инвеститорите сс двуцифрена въвзвръщаемост.

Тези надежди се разсеяха през последните години. В хода на политическите и икономическите сътресения турската лира отслабна до такава степен, че въпреки годишните лихви от десет процента повечето частни инвеститори претърпяха горчиви загуби.

И други валути на нововъзникващите пазари също се оказаха потресаваща инвестиция за вложителите: рупията пострада тежко въпреки миналогодишните надежди за индийското икономическо чудо, преди малко да се стабилизира. Бразилският реал страда от разочароващото правителство на президента Болсонаро. В Южна Африка се свиват надеждитеа, че вътрешните конфликти ще бъдат разрешени по съвместим начин и икономиката ще се съвземе. И дори норвежката крона, някога предпочитана валута за предпочитащите енергетиката инвеститори, в момента е на дългогодишното си дъно спрямо еврото. Перспективите за руската рубла, която се подкрепя от масовите покупки на злато от страна на руската централна банка, все пак са малко по-добри.

Приемлив компромис предлагат доларовите валути. Американският долар се възползва от предимството си от лихвените проценти и все още доминиращата роля на САЩ. Канадските и австралийските долари пък  са подкрепяни от стабилните цени на суровините, сингапурският долар се подкрепя от сравнително стабилното развитие на града държава.

Дълго време британският паунд бе интересен за инвеститорите от еврозоната. Но непредсказуемостта около Brexit го превърна просто в един залог. А който залага на сигурността, тоест разчита на стабилни валути като швейцарския франк или японската йена, трябва да очаква по-ниска доходност дори спрямо тази при еврото.

4. Новите регулации са предназначени да защитават инвеститорите, но в крайна сметка ограничават закупуването на облигации

На пръв поглед звучи добре, ако най-важните данни, ключови цифри и сценарии за облигациите са обобщени в една или две страници. Такива основни информационни листове вече са задължителни и за облигациите. В крайна сметка именно облигации са по-трудни за управление от страна на частните инвеститори, отколкото често се предполага, поради множеството възможности за дизайна им. Той започва с разделени лихвени проценти, надхвърля периоди на ранно предизвестие до класификацията на статута на облигацията в случай на фалит на дружеството. Информацията и досега беше правно обвързваща в емисионния проспект, но заради факта, че често тези проспекти са от няколкостотин страници - голяма част от тях на английски, обикновено се четат от малко инвеститори.

В инвестиционната практика обаче новите наредби за защита се оказват меча услуга. Тъй като частните инвеститори обикновено могат да търгуват само с облигации, които са снабдени с листовка, има много, интересни облигации, забранени за покупки. Преди всичко международните компании, които предизвикват постоянен интерес по целия свят, се отказват да положат усилия за подобен информационен лист. Рутинираните инвеститори, които търгуват облигации от много години, са покровителствани, а начинаещите губят на практика достъпа до рентабилните облигации.

И все пак има има изход. За емитенти, гарантирани от държава от ЕС, не е необходимо да предоставят информационен лист за своите облигации в чуждестранна валута. Един от най-активните емитенти тук е Kreditanstalt für Wiederaufbau (германската държавна банка за развитие), който има директна гаранция от Федерална република Германия и в същото време разполага с богат набор от облигации в портфолиото си.

5. Конвертируемите облигации и други сертификати могат частично да допълват облигациите, но не са лихвени инвестиции, а увеличават зависимостта от волатилността на борсите

За разлика от много традиционни облигации на международни компании, за инвестиционните сертификати, издадени от банките, почти винаги има информационен лист - в края на краищата емитентите също искат да продават своите сертификати. Обратно конвертируемите облигации и други инвестиционни сертификати в момента набират скорост не само защото на лихвените пазари едва ли има какво да се спечели, но и защото емитентите умело изпълняват формалните изисквания.

Обратните конвертируеми облигации, както и класическите облигации, са облигации на приносител, емитирани от емитиращата банка, тоест зависят от кредитоспособността на емитента. Общото и за двете е изплащането на купон и в края на срока очакваното погасяване на номиналната стойност. Вероятността обаче обратната конвертируема сума да бъде изплатена напълно е значително по-малка от тази при традиционните облигации.

Конвертируемите облигации ще бъдат изплатени изцяло, само ако базовата акция достигне определено ценово ниво в края на срока. Следователно залогът на обратни конвертируеми облигации не зависи от общото ниво на лихвите, а от фондовия пазар. Ако курсовете не се представят според очакванията, инвеститорите автоматично ще бъдат отговорни за загубите при падежа.

Все пак има две основни предимства: Първо, купонът на конвертируемите облигации обикновено е много по-висок от купона на сравнима корпоративна облигация; и второ, при най-лошия сценарий инвеститорите получават определен брой основни акции при тогавашната по-ниска цена. Всеки, който използва в ограничено количество конвертируеми облигации като добавка към традиционните облигации, би трябвало да избира само облигации на компании, чиито акции би искал да има в порфолиото си в краен случай.

Истинските алтернативи на облигациите не са фантастични купонови книжа, а акции на силни компании, които имат стабилен бизнес модел и плащат високи и сигурни дивиденти от години, заключават от германското икономическо списание.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още