IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки: по-нерентабилни дори от гръцките

Разходите на германските финансови институции поглъщат повече от 83 процента от събраните приходи

13:48 | 17.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

 

Това е най-голямата банка в най-важната икономика в Европа: Deutsche Bank. Независимо от това, да сравняваме банката от Франкфурт с американската конкуренция е все едно да си правим безвкусни майтапи. Американската финансова институция JP Morgan е спечелила почти 8 млрд. евро само през последните три месеца.

Печалбата на JP Morgan като цяло за годината възлиза на малко под 33 млрд. евро - два пъти повече, отколкото в момента е пазарната капитализация на Deutsche Bank. Франкфуртската банка ще представи данните си едва в края на януари, но вече е ясно, че през миналата година е била на загуба поради сложното преструктуриране на групата. Отново.

Но германските банки са слаби и в сравнение с другите европейски конкуренти, става ясно от последните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Централните банкери във Франкфурт контролират големите институции в еврозоната от есента на 2014 г. В момента под контрола са 117 банки.

Така например германските банки, пряко контролирани от ЕЦБ, включително Deutsche Bank, Commerzbank и DZ Bank, са реализирали едва малко по-висока печалба през първите девет месеца на миналата година от гръцките банки. Според данните кумулативната печалба от 668 млн. евро е само с около 12 млн. евро по-висока от нетната печалба на гръцките конкуренти. Според данните на ЕЦБ големите банки във Франция са постигнали печалба от малко под 23 млрд. евро през първите девет месеца на 2019 г., а основните банки в Италия - за около 11 млрд. евро.

Комбинираната възвръщаемост на капитала (ROE) на банките в Германия възлиза само на 0,4%. Според ЕЦБ това е най-ниската стойност сред всички страни от еврозоната, и то с голяма разлика. Във Франция, от друга страна, доходността на банките възлиза на 6,3 процента, 7,6 процента са отчетени за банките в Италия, в Словения - почти 12 процента, а в Гърция – 3%. За българската банкова система, която, разбира се, не е част от еврозоната, показателят за ROE към края на септември е 11,8%.

Освен това германските банки са изключително неефективни. Разходите поглъщат повече от 83 процента от събраните приходи. Франция и Люксембург също се справят зле, но там става дума за съотношение от под 70 процента. В Холандия, Естония, Гърция и Испания съотношението на разходите към приходите в някои случаи е дори под 60 процента.

В глобален мащаб обаче почти всички банки в еврозоната страдат от високи разходи. Освен това, сравнение на съотношението разходи/приходи през последните няколко години показва, че то се е влошило спрямо 2009 г. във всички разглеждани страни. Проблемът с разходите на банките обаче вероятно ще се задълбочи още повече. За много институции в еврозоната възвръщаемостта на собствения капитал е под капиталовите им разходи. Най-вероятно основната причина за това е свиването на печалбите поради ниските лихви и разпокъсания вътрешен пазар.

През първите девет месеца на миналата година банките от еврозоната страдат и от ръст на отписванията и административните разходи, така че печалбите им като цяло са се свили с осем процента в сравнение със същия период на предходната година - до 66 милиарда евро. 

По материали на Die Welt и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Тези банки така разхищават пари, че е не е за вярване. Годишните бонуси са в милиони, пенсионните бонуси са в милиони. Даже когато банката е "на загуба".Няма страшно - ако някоя банка свърши парите, някой "ще я спаси". Пускат печатницата и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
да сравняваме банката от Франкфурт с американската конкуренция е все едно да си правим безвкусни майтапи.----------------------------------------------------Тц, Не е така, графиките на акциите на Дойчеб. се препокриват напълно с Лемън брадър. Просто 10 години разлика във времето. Ка викат франсетата - "де жавю"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Отрицателните лихви може да са към централната банка, но те си ги избиват, респективно, с отрицателни лихви към вложителите и по високи към кредитител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Може да се окаже, че германските банки са по-коректни към вложителите и заемателите си. Покриват си разходите и генерират нормални печалби. Аз ще предпочета такава банка, а не тази, която си пълни гушата за моя сметка. Едва ли те ще позволят да имат много невъзвращаеми кредити. Това не Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Разходите вероятно се дължат на ниска възвръщаемост по кредити и отрицателни лихви. Много често това е само върхът на айсберга, особено когато става дума за Гърция и Италия. Вероятно това генерира национална стабилност и ръст на бизнеса, но бързо може да доведе до обратен ефект, на този етап! Така, че трябва да гледаме все повече към модели дали пример с дисциплина по отношение на банковата рентабилност, като естонския, английския и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още