IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко добри инвестиционни мениджъри са кравите?

Забавен норвежки експеримент показва, че те не отстъпват на професионалистите в избирането на печеливши акции

09:40 | 02.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Целта на тези експерименти е да покажат, че пазарите са трудни за побеждаване и често е трудно да се определи дали тези, които успяват го дължат на умение или на късмет.

Уорън Бъфет даде своя принос към темата в реч от 1984 г., представяйки си „национално състезание за хвърляне на монети“ от 225 милиона американци, които всеки ден ще залагат долар при отгатване на резултата. Статистически след 20 дни човек би очаквал 215 души да са предположили правилно всеки ден ези или тура.

На този етап успелите в предвижданията си „вероятно ще започнат да кръстосват страната, посещавайки семинари, посветени на ефективно хвърляне на ези-тура, озадачавайки професорите с въпроса ‘Ако не може да бъде направено, защо 215 от нас успяха?’”, иронизира Бъфет.

По-късно председателят на Berkshire Hathaway спечели десетилетен облог за милион долара с инвестиционната група Protégé Partners, че индексът S&P 500 ще победи нейните хедж фондове.

В норвежкия експеримент също професионалистите не спечелиха много доверие. Те успяха да победят индекса на OBX за периода, като спечелиха 7,28% в сравнение с 5-процентната възвръщаемост на бенчмарка. Това е по-добре от астролога, но с нищожна преднина пред Cowpat Capital (екипа на кравите – бел. прев.), който постига печалба от 7,26%. Победители са блогърите с над 10 на сто.

Има обаче уловка. Организаторите разкриха, че тяхното собствено портфолио е натрупало почти 24 на сто, но само защото са използвали 20 различни комбинации и са извадили най-лошо представилите се акции. Това илюстрира концепция, известна като „склонност за оцеляване“. Много фондове, които се справят зле в ранните си години, бързо биват закривани, което позволява на мениджърите на активи да показват списък от оцелели фондове с добри резултати над пазара.

След корекцията за затворени или обединени фондове се очертава по-вярна картина за средното представяне на фондовете. Полугодишната таблица на S&P прави това, като разкрива, че само един на всеки осем мениджъри на фондове в акции в САЩ надминава широкия пазар през последното десетилетие.

Освен това избирането на печеливши мениджъри на фондове също е сложно, тъй като те имат слабо "постоянство" на резултатите си. Последното проучване на S&P показва, че по-малко от половината от фондовете от най-добре представилия се квартил запазват това класиране през следващата година. По-малко от 3 на сто пък го поддържат в рамките на петгодишен период.

Норвежкият експеримент е забавен трик с кратък времеви период, който показва чудати резултати. Той обаче подчертава нещо по-важно - повечето инвеститори трябва да забравят за опитите си да победят пазара и вместо това да се придържат към евтини индексни фоднове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
колко време ще ти отнеме да разбереш че в цялата схема, *** си ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
т.е. с пропаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
И да, и не.За късите позиции.Фунтаменталният анализ е почти като законите на гравитацията.Особено с дълъг времеви хоризонт.Стига да не си се зомбирал с пропаганта,лекарства за това няма открити, няма открити....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
deaf
преди 4 години
Нищо не разбрах! Може ли по-просто като за *** човек като мен... Знаещ инвеститор е този,който има (незаконна) информация "от кухнята". Ако я няма - ще познае на куково лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Феноменът: "маймунски портфейл" е обяснен отдавна - просто маймунякът избира както ВЕЧЕ големи компании от индексите, така и още незабелязани от масовите инвеститори нововъзникващи компании. Неизбежно някои се провалят, но други правят огромни ръстове, тръгвайки от ниска база. Сега маймуняк трудно ще бие индекс - и причината е в ЕТФ-четата. Чрез тях огромни групи хора наливат огромни пари именно в индексите, превръщайки ги в балони - особено щатските водещи индекси. При това парите се разпределят според тежестта на отделните компании в индекса, набалончвайки най-много най-силните Само вижте както е съотношението цена/печалба и цена/реална доходност на най-водещите - тия от клуб 1 ГБ или близките до него - Амазон, Ейпъл и т.н. Инвестирайки в тях по методът на Бъфет (в стойност, дългосрочно, по възможност завинаги), ти ще чакаш 100 години (в някои случаи), за да си избиеш парите без да продаваш акцията и това при читавите компании, при такива като Тесла според сегашните резултати, няма да си видиш парите и след милион години. Ами не, мерси.Знаещ инвеститор винаги ще бие индексите и пазарите по отношение на реалната доходност - там трябва четене, а не късмет или следване на тълпата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още