IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Преосмисляме съвета си към развиващите се икономики

Целта на МВФ е да предостави специфични за всяка държава съвети относно подходящия микс от политики, необходими за запазване на растежа и финансовата стабилност

15:40 | 18.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg

Всъщност поразителното разнообразие от провеждани политики сред икономиките може да отразява различното им излагане на външни шокове. Развиващите се икономики също така се различават значително по отношение на ликвидността на валутните си пазари, което може да повлияе на обхвата на инструментите, които са на тяхно разположение за стабилизиране.

Макар че предишните насоки на МВФ към страните членки разглеждаха всичките четири инструмента на интегрираната рамка на политиката, ние признаваме, че е необходимо по-задълбочено разбиране на това как тези политики действат както изолирано, така и в координация помежду си. Например, ако една страна е използвала макропруденциални мерки, за да избегне натрупването на дългови и валутни несъответствия преди настъпването на шок, трябва ли да използва паричната политика повече или по-малко, за да стабилизира икономическата дейност след шока?

Трябва ли валутната интервенция да се използва за стабилизиране на валутния курс и за ограничaване на балансовите рискове за някои видове външни финансови шокове - като по този начин се дава по-голяма автономност на паричната политика да се съсредоточи върху стабилизиране на вътрешната активност? Как би се променила желателността и ефективността на подобна промяна в регулаторния микс в зависимост от характеристиките на дадена страна?

Докато търсим отговори на тези въпроси, насоките на МВФ трябва да са ясни, че има обстоятелства, при които някои инструменти нямат роля в оптималния регулаторен отговор. И дори след като сме определили най-добрия набор от политики, нашите съвети към държавите трябва да имат предвид, че някои политики могат да доведат до нежелани странични ефекти. Сред тях: очакванията на инвеститорите за едностранна валутна интервенция могат да възпрепятстват дългосрочното развитие на валутните пазари и да доведат до прекомерен дълг в чужда валута. И накрая, нашите нови насоки трябва да отчитат значителните комуникационни предизвикателства и въпросите с доверието, които могат да възникнат, когато централните банки използват множество инструменти.

С развитието на нашето мислене, в тесни консултации с изпълнителния ни съвет и властите на държавите членки, ние осъзнаваме, че подобрената рамка трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да отговори на разнообразен набор от цели. Нещо повече, макар че сегашният ни фокус е върху инструментите, които могат бързо да се използват за справяне с външни шокове, в крайна сметка ще разширим рамката, за да включим фискалната политика.

Както винаги ние от МВФ се стремим да предоставим на нашите страни членки най-добрите налични насоки за политики с оглед постигане на целите им за растеж и стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Комплексирано и злобно същество, по-добре обърни внимание на себе си, вместо да злобееш срещу успелите хора.Злобата и завистта те изяждат отвътре, а на Плевнелиев и Кристалина им дреме за някакъв озлобен пенсиониран старшина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Каква полза за България има появата на тая сорросоидна креатура ? Каквато беше "ползата" от Плевелиев , такава е и от Сталинка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Когото се говори за изложените на външни шокове икономики и начина им за справянето с тях, трябва да конкретизираме въпроса за нашата държавица наложила през 1997 година ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ. Съгласно чл. 45. от ЗБНБ БНБ не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма на Министерския съвет, на общините, на други държавни и общински институции, организации и предприятия от публичния сектор, както и на институциите, органите, службите или агенциите на Европейския съюз, централното управление, регионалните местни и други органи на публичната власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на предприятия от публичния сектор на държавите - членки на Европейския съюз, както и не може да закупува пряко от тях дългови инструменти!!!!!ЗА РАЗЛИКА ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ , СЪГЛАСНО ЗАКОНА БНБ Е ЛИШЕНА ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ДА ПРЕДОСТАВИ ФИНАНСОВА ПОМОЩ С КОЯТО БИ СЕ ПРЕОДОЛЯЛ ВЪНШЕН ШОК!!!!БНБ ДЕЙСТВА САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ФИСКАЛЕН АГЕНТ И ДЕПОЗИТАР НА ДЪРЖАВАТА , НО НЕ И КАТО НЕЙНА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ !!!!Ако трябва да бъда още по краен - БНБ не е българска банка , а АКЦИОНЕР на чужди кредитни институции каквато например е председателстваната от Кристалина МВФ. Със задължението си да инвестира в само в ЧУЖДИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ активите на Управление емисионно, БНБ се превръща в ДОНОР НА ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ работещ при ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ!!Не е ли време да се промени ЗБНБ по начин по който БНБ ще се превърне в НОРМАЛНА ЦЕНТРАЛНА БАНКА подобна на тези от останалите държави с възможност да изкупува правителствени ценни книжа и дълг, както и да отпуска заеми на държавата?!!Оставането в този вид на чл. 45 от ЗБНБ поставя под огромен риск правителството, което тегли заеми от ЧУЖДИ банки в които БНБ е "инвестирала " при отрицателна доходност активите си. Не е ли БЕЗУМИЕ в качеството на фискален агент БНБ да инвестира активите на правителството при отрицателна доходност в същите чужди банки от които Правителството получава заеми с лихви гонещи до 10 % !!Егати и маржовете от тази валутно спекулативна игра скрепена със закон действащ под името ВАЛУТЕН БОРД !!!СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С КРЕТЕНИЗМИ КАКЪВ ЩЕ Е КУРСА ЛЕВ/ЕВРО дефиниран в чл. 29 от ЗБНБ !!!Премахнете забраните на чл.45 от ЗБНБ !!!Това е спасение на правителството и държавата при ШОКОВИ ВЪНШНИ СЦЕНАРИИ принесени на наша почва!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още