IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пандемии трудът увеличава силата си за сметка на капитала

Не ни предстои обаче голямо възстановяване, тъй като след такива бедствия икономическата активност е слаба

15:39 | 20.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Друга тревожна констатация от изследването е, че не предстои голямо възстановяване, на което да се надяваме. Пандемиите не са като войните. Сградите и машините не са унищожени и затова няма какво да се възстановява. Някои европейски политици, включително премиерът на Испания, вече призовават за „нов план Маршал“, който би бил „най-голямата мобилизация на икономически и материални ресурси в историята“. Но може да е твърде оптимистично да се прави паралел с плана Маршал, огромната инвестиционна програма, с която САЩ подкрепят възстановяването на Западна Европа след Втората световна война.

Когато учените разглеждат реалните естествени лихвени проценти след пандемиите и ги сравняват с влиянието на войните, те установяват, че двата вида бедствия имат противоположни ефекти. Естественият лихвен процент, според тяхната дефиниция, е „нивото на реална възвръщаемост на сигурни активи, което уравновесява предлагането на спестявания и търсенето на инвестиции в икономика, като поддържа цените стабилни“. По-голямата икономическа активност ще изисква по-високи проценти, при равни други условия, докато по-слабата икономическа активност ще доведе до по-ниски ставки. Едно забележително изследване, публикуван от Английската централна банка по-рано тази година, изчислява реалните естествени лихви чак до 1311 г., преди Черната смърт.

Констатациите на АЦБ са ясни. Войните водят до по-високи реални лихвени проценти, което предполага по-голяма икономическа активност, която трябва да бъде контролирана. Пандемиите са последвани от по-ниски реални ставки, което предполага слаба икономическа активност.

Интуицията зад това е, че няма недостиг на капитал, който трябва да бъде заменен, както се случва след война. Освен това вероятно има тенденция за спестяване, а не за инвестиране. Когато икономиката понесе огромен удар, мнозина изпитват нужда да спестят повече - и следователно потребяват по-малко, което означава по-бавен икономически растеж.

Има и важни психологически разлики. След война, колкото и травматична да е тя, победителите са удовлетворени от победата, докато губещите могат да положат големи усилия за възстановяването на икономиката и спасяването на националната чест. Втората половина на XX век и възходът на страни като Германия, Япония и Южна Корея, показват това.

След пандемия хората буквално са поддържали страха от Бога, вселен в тях, като не е имало никакво велико чувство за победа. Често оцелелите се чувстват виновни. По този начин моделите на потребление и инвестиции могат да бъдат повлияни от посттравматично стресово разстройство. Ще цитирам инвестиционния анализатор Питър Атуотър от Financial Insyghts: „Ние не се възстановяваме от травма, ние се адаптираме към нея. Научаваме се да живеем с белезите й и да се движим напред през болката."

Специфичните ефекти на коронавируса включват и по-големи изисквания към правителствата, тъй като тази криза показа поне един случай, при който ясната посока от върха може да бъде много полезна. Представители на политическата десница вече са разтревожени, че коронавирусът ще доведе до „колективистично изкушение“ и до повишаване привлекателността на левите и социалистическите движения.

По-тревожен е потенциалът за хаос и вълнения. Обща нишка сред пандемиите е опитът за обвиняване на външни хора и чужденци. Избиванията на евреи по време на Черната смърт ги принуждават да се преселят в Източна Европа. Загубата на вяра в авторитета на църквата дезориентира, както и опитите на работниците да отстояват правата си. През двата века след Чумата Европа е разкъсвана от поредица ненужни войни. Въстанията на селяни и занаятчии са били често срещани и винаги са завършвали с брутално потушаване.

Подобно на предишните и тази паника вероятно е наклонила баланса в полза на труда и за сметка на капитала. Тя ще засили недоверието към правителствата, като същевременно ще повиши желанието на властта за по-активна роля в обществото и пазарите. Ще имаме късмет, ако тези конфликти бъдат разрешени по мирен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
След пандемии трудът увеличава силата си за сметка на капитала В САЩ с 22 000 000 безработни към момента приблизително ми е мноооо интереско ка ше стане.?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
За силата не знам но, разума си трябва да повиши. Че лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Проблемът с подобни аналогии е, че за да очакваш еднакви резултати, условията и в двата случая трябва да са идентични. А в примера на автора няма как да са по-различни. Чумата не е същата, бизнесът не е същия и ако щете, самата икономическа система днес няма нищо общо с тази през 14-ти век. Затова очаквам да стане обратното, в смисъл, капиталът да увеличи силата си спрямо труда. Дават се тенденциозни примери като с Амазон, че наемали още служители, но те са изключение. Много повече компании се налага да освобождават хора. А след епидемията няма да бързат да ги назначават обратно, не малко от тях дори изобщо ще преустановят дейността си. Всички анализатори са единодушни, че безработицата ще расте. А при тази ситуация, няма как трудът да излезе по-силен от капитала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Съществуванието на ядреното оръжие може би ще спести на планетата тоталното разрушение и връщането към лъка и стрелата , но едва ли ще спре разместваната на геополитическите пластове, смяна на лидерството и изчезването на не малка част от днес съществуващите държавни образования!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още