IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма част от икономиката на САЩ продължава да работи в авариен режим

Някои представители на бизнеса се борят да оцелеят, докато други се опитват да отговорят на внезапния ръст на търсенето в редица области

10:50 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сянката върху държавната и местна администрация

Все пак части от икономиката са защитени. Като се започне с правителството, което представлява стабилните 17,5% от БВП на САЩ на всички федерални, щатски и местни нива през последните три години, или 3,7 трлн. долара от американския БВП през 2019 г. Това включва администрации, служители и технически персонал, които изпълняват програмите за обезщетения, на които сега разчитат други американци, както и пожарникари и други, които поддържат основни услуги, включително учители, водещи онлайн класни стаи.

Голяма част от тези професии вероятно ще останат на сегашното ниво на заетост. Поне засега. Трудният избор се очертава за държавните и местните власти, тъй като разходите за техните пандемични отговори нарастват, докато ключови източници на приходи като продажби и данъци върху доходите търпят колапс. Това може да доведе до масови съкращения. 

Призивите за широк пакет федерална помощ за местните власти досега бяха отхвърляни от водещите републиканци в Конгреса. Въпреки това Федералният резерв на САЩ през тази седмица разшири обхвата на програма за кредитиране на стойност 500 млрд. долара за държавни, щатски и местни власти. Това ще позволи на Фед да купува краткосрочни облигации от стотици органи на местната власт, за да им помогне да съберат пари, необходими за изплащане на заплати на персонала и други неотложни сметки.

Междувременно американското правителство ще се заеме сериозно с финансирането с близо 3 трлн. долара на спешни програми. Основен дял от тези програма е под формата на директни плащания на домакинства и разширени обезщетения за безработица. Домакинствата, останали без работа, ще харчат голяма част от тези пари за храна, жилища и може би за здравни грижи. Потребителските разходи представляват около две трети от американския БВП.

За разлика от правителството, частният сектор пое основния удар: по груби сметки един на всеки шестима работници е бил съкратен в рамките на месец. Авиокомпаниите приземиха масово самолетите си, а индустрията толкова силно се разклати, че беше обособена специална помощна схема за нея. Хотелите и ресторантите също бяха сред преките жертви на социалното дистанциране.

Драматичните заглавия не показват какво все още се случва сред две големи категории работници: тези, които работят дистанционно и онези, чиито професии се считат за „съществени“. Последната категория обхваща огромен брой работници, включително медицински персонал от първа линия, служители от сферата на обществената безопасност, хора, които се трудят да запазят хранителните доставки непокътнати, тези, които разпространяват стоки в цялата страна, и комуналните работници, които поддържат снабдяването с електроенергия, газ и вода.

Търсенето за „медицинска сестра“ се увеличава повече от 10 пъти от март до средата на април в сайтовете за работа, посочва главният икономист на такъв вид сайт Джед Колко в неотдавнашна презентация. Онлайн търговците и тези от сектора на търговия с хранителни стоки, по-специално Amazon.com Inc и Walmart Inc, добавиха десетки хиляди служители, които доставят стоки до домашните адреси на американците.

Много от хората, барикадирани  по домовете си, все още регистрират доходи. До 37% от работните места в САЩ могат да действат и от вкъщи, посочва скорошно проучване на Джонатан И. Дингъл и Брент Нейман, анализатори от University of Chicago Booth School of Business. Според тях тези работни места представляват около 46% от заплатите в САЩ и включват може би 80% от работниците във финансовата и застрахователната индустрия и в научните и професионални области.

Много от тези работни места все още могат да се окажат уязвими. Архитектите и строителните инженери, например, могат да бъдат освободени наред със зидарите и дърводелците, ако строителството последва останалите потъващи индустрии. Колкото по-дълго продължава спадът, толкова повече проблеми ще има за работната сила в САЩ.

Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още