IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправя ли се Фед пред своя „виетнамски” момент?

Действията на фактическата глобална централна банка представляват преломен момент в историята на паричната политика

15:12 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: Getty</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: Getty

Но механизмът за вторичния пазар ще изкупува борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи в неинвестиционни облигации. Японската централна банка купува ETF-и от известно време, а Европейската централна банка натрупа висококачествен корпоративен дълго, но действията на Фед, който е фактически глобалната централна банка, представляват преломен момент в историята на паричната политика.

В същото време програмата от ерата на финансовата криза, рестартирана през март, беше разширена, за да подкрепи пакети от „лостови заеми” (към задлъжнели компании) с най-високите рейтинги, както и бизнес ипотеки. Заедно трите механизма достигат 850 млрд. долара - почти половината от размера на целия първи кръг на количествено облекчаване на Фед през 2008-10 г. Интервенцията засили кредитните пазари, помагайки на някои рискови компании да наберат финансиране дори преди да бъде изразходван един долар.

Въпреки всичко има много спорни аспекти в последните действия на Фед. Макар разликата между инвестиционния и неинвестиционния клас да е донякъде произволна, ходът на централната банка е изпълнен с морални и практически рискове.

Много компании с ниска оценка са собственост на непублично търгувани дружества, които са натрупали неразумни нива на дълг, за да повишат възвръщаемостта на своите инвестиции. Макар и да не са спасявани директно, както бяха банките през 2008 г., сегашните инвестиции на Фед в тях представляват фактическа спасителна помощ. Мотивите на Фед може да са справедливи - компаниите от неинвестиионен клас като цяло са голям работодател - но повтарянето на модела на социализиране на загубите и приватизиране на печалбите не звучи добре.

Дори ако това може да се пренебрегне в името на спасяването на икономиката, Фед се постави в неудобно положение. Последният му ход може и да е предпазлив - подобен на изпращането на няколкостотин зелени барети от Кенеди, които да обучават южновиетнамските военни през 1961 г. - но ако пазарите отново се задушат, ще се почувства ли Фед принуден да премине още по-дълбоко в територията на рисковия корпоративен дълг? Как точно централната банка ще реши кой заслужава да му бъде подпомогнато и кой трябва сам да се грижи за себе си? Трябва ли на неизбрана пряко независима агенция дори да бъде позволено да взема такива важни решения?

В дългосрочен план последствията може да са още по-тежки. Фед настоява, че тези извънредни мерки са временни и бързо ще бъдат прекратени, след като коронавирусната криза стихне. Но мерките от ерата на финансовата криза също трябваше да бъдат временни. Фед лесно би могъл да се окаже в тресавище и подложен на свирепо лобиране от различни агенти от публичния и частния сектор за мерки в подкрепа на техните каузи.

Мащабът и скоростта на коронавирусната криза изискваше съответно масивен и бърз отговор. Но за това, което Фед направи сега при разбираема бързина, той може да съжалява по-късно на спокойствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
миининглесс!не казвам, че ти като човек си безмислен, твоето съществуване. защото всеки човек е важен и има смисъл живота му.казвам, че си без.дарен форумджия, който не е дал нито една разумна идея, пък дори и да е странна според форума. но да е своя. опитай с нещо свое, истинско, мъжко, пък дори да станеш за смях.защото сега будиш само съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
брейнлесс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
дъ скай ис дъ лимит..а има и един друг термин - ботъмлес. единственото непоклатимо нещо за инвестиция остана земята, обработваемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
"Викам ти дъще, сещай се снахо!" Въпреки, че става дума за ФЕД с всичка сила важи и за ЕЦБ, та даже и за решенията на собственото ни правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още