IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е стрестест, с който много лидери не успяват да се справят

Защитният ефект от "митинга около знамето" започва да избледнява

18:17 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Все пак Борис Джонсън се опира на учените и направи голяма стъпка към деполитизиране на кризата, като привлича вниманието към Националната здравна служба. Не и Тръмп обаче. Отвъд Атлантическия океан кризата засили склонността на президента да отхвърля науката, да политизира най-техническите въпроси и да избягва международното сътрудничество. Той също заглушава всяко последователно федерално съобщение, като се налага в някои области, в които не бива да се налага, отказва се от отговорност в други, за които би трябвало да носи отговорност, и отклонява вниманието към други въпроси с десетки туитове в рамките на ден.

Не е ясно дали избирателите ще видят произтичащия хаос като провал от страна на Тръмп, когато решат дали да го преизбират на 3 ноември. В скорошно проучване на университета Quinnipiac половината от регистрираните избиратели заявяват, че ще подкрепят демократът Джо Байдън срещу 39%, които са за Тръмп.

Отговорът на Китай разкри две основни слабости на президента Си Дзинпин и еднопартийната система, която той ръководи, според Уили Лам, доцент в Центъра за изследвания на Китай в Китайския университет в Хонконг. Първата е липса на прозрачност – от длъжностните лица на ниските нива, които не желаят да предават лоши новини нагоре от страх да не навредят на кариерата си, до Си и други партийни лидери, решени да представят само успеха на страната.

Закъснението и криенето на вируса преди разпространението му в чужбина струва на Си международната мека сила, коментира Лам. Това предаде още боеприпаси в ръцете на Тръмп, който се опитва да прехвърли вината за смъртните случаи в САЩ на Китай.

Втората слабост е разчитането на Комунистическата партия да даде тласък за бърз икономически растеж, което също може да се окаже вредно, според Лам. Глобалната рецесия прави невъзможен планираният просперитет, допълва анализаторът.

Правителството в Пекин вече изостави целта за твърд растеж, което отразява загрижеността за икономиката. В знак на геополитическите последици Китай пак прави опит да въведе закон за националната сигурност в Хонконг, с който на практика се заобикаля законодателната власт на града.

В Индия министър-председателят Нарендра Моди запазва силната подкрепа на населението досега дори на фона на икономическите трудности заради 50-дневната блокада. И все пак популярността му е значително под тази на здравния министър, който насърчи мащабно тестване на населението в щата Керала много преди националното правителство да започне да действа през март.

Положението на президента на Бразилия Жаир Болсонаро изглежда малко по-сложно. Той „изгоря“ двама здравни министри по време на кризата и се сблъска челно с областните управители заради ограниченията.

Лидерството е само един фактор, който може да обясни огромните разлики във въздействието, което Covid-19 има в различните страни. Ясно се вижда, че, независимо дали нациите са имали скорошен опит с подобни епидемии, страните в Азия и Австралия отговориха по-структурирано на пандемията. Други фактори включват демографските характеристики на населението, гъстотата му, капацитет на здравната система и култура.

Все пак лидерството има ефект. В Русия репутацията на президента Владимир Путин в управлението на кризи се разруши - и то не непременно поради въздействието на новия коронавирус. Гневът се засилва заради щетите за икономиката, която според различни прогнози ще се свие с 5,5% през тази година. Правителствените каси вече страдат от ниските приходи от петрол, влошени от ценовата война на Русия със Саудитска Арабия, и санкциите, наложени след анексията на Крим през 2014 г. Същевременно Путин не е в състояние или не желае да освободи достатъчно средства, за да смекчи удара.

Неотдавнашно проучване на независимата агенция Levada даде на Путин 59% подкрепа, което е спад от 63% месец по-рано и е най-ниският му рейтинг от 2000 г. насам.

В Русия обаче, както и в някои други страни, може да е трудно да се отделят погрешните стъпки на лидерството от тези на държавата. Хайсбург, бившият френски служител, служи в комитета за подготовка за пандемии, когато Европа е заплашена от ТОРС през 2003 г. По негова препоръка Франция тогава купува 1,25 млрд. маски за лице, наред с други мерки, но той казва, че оттогава запасите не са поддържани.

Вместо да признае грешката и да я поправи, когато коронавирусът удари тази година, френското правителство прекара седмици да уверява, че маските не са полезни. Властният стил на управление на президента Еманюел Макрон изглежда засилва слабостта на френската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още