IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от търговска война пренасочват капитали от Азия към Латинска Америка

Сривът на пазарите през март изпрати цените на акциите в Южна Америка на толкова ниски нива, че да не могат да бъдат игнорирани от инвеститорите

20:14 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Борсово търгуваните фондове, листнати в САЩ, които инвестират в азиатски облигации и акции, претърпяха нетни продажби в размер на 1,4 млрд. долара през последните две седмици до 29 май, разширявайки серия от отливи, започнали през февруари. Подобни ETF инвестиращи в Латинска Америка са привлекли около 60 милиона долара през двуседмичния период, въпреки че регионът се превърна в новата гореща точка на коронавируса.

Търговски Търговски

Признаците за възстановяване в Латинска Америка все още са заплашени от влошаващата се ситуация с разпространението на вируса. Дори и след като някои части на Бразилия започнаха да се отварят отново, включително Сао Пауло, страната отчете рекорден брой дневни смъртни случаи от Covid-19 в сряда. В Мексико смъртните случаи вече преминаха 1 000 души на ден.

Активите на нововъзникващите пазари са в силен растеж и това вероятно ще продължи при възстановяване във V-образна форма.

Напрежението в САЩ и Китай е до голяма степен в цените, въпреки че продължителните политики за блокиране, които доведоха до ръст на безработицата биха могли да доведат до засилено насилие, представляват най-голям риск.

Очаква се цените на акциите в Китай да продължат да нарастват, но увеличението няма да бъде толкова голямо, колкото на другите развиващите се пазари.

От макроикономическа гледна точка изглежда, че Азия е в по-добра форма, тъй като китайската икономика се възстановява и това ще има положително въздействие върху съседните страни. Латинска Америка същевременно се бори с вируса и цените на акциите са ниски.

От гледна точка на оценките в Латинска Америка има възможности, например облигации от инвестиционен клас в Мексико или в дълг в местна валута с ниска доходност като Перу.

Високата доходност в Китай продължава да е атрактивна, особено при строителните компании, които ще се възползват дори от напрежението със САЩ, тъй като Пекин ще стимулира сектора. Напрежението вероятно няма да създаде голяма криза в краткосрочен план, но може да има повече опасения на фона на приближаващите избори в САЩ

Възстановяването на глобалното търсене и обръщането в цикъла на търсенето на стоки вероятно ще компенсира влошаващата се епидемия в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още