IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията задълбочава проблемите с принудителния детски труд в Индия

Над 56 млн. деца в страната в момента нямат достъп до образование, като около 10,1 млн. от тях са принудени да работят, за да оцеляват

22:45 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Икономическа загуба

В Индия, където живеят повече млади хора, отколкото в която и да било друга държава в света, това изгубено поколение деца ще окаже значително влияние върху третата по големина икономика в Азия: по-ниска производителност и по-малък потенциал за печалба, нереализирани данъчни приходи, повишени нива на бедност и натиск за повече държавна помощ.

1 1

Индийската конституция осигурява безплатно и задължително образование за всички деца във възрастовата група между 6 до 14 години, като основно право на гражданите. Тъй като Мункалапали и нейната сестра вече са надхвърлили нужните години, те продължават да бъдат защитавани от местния закон за детския труд, който забранява наемането на подрастващи на възраст между 14 до 18 години за всички опасни професии. Същият закон забранява децата на възраст до 14 години да започват каквато и да било работа, освен като артист или като работник в семейния бизнес.

Принудителен труд

Според представител на организацията Praxis: Institute for Practices Practices пазарът на труда в Индия все още в много отношения не спазва установените закони – малките предприятия много често са с фрагментирани по домовете на работниците операции и трудно могат да бъдат заловени в експлоатация на детския труд.

2 2

Трудът, свързан с изплащането на дълг, също е широко разпространен в страната. Хората са принудени да работят за кредиторите, за да изплащат своите заеми, като понякога длъжниците изпращат и децата си на работа.

Много хора, които няма на кого да оставят децата си, ги взимат със себе си на работните си места, ангажирайки ги със своята работа. Майката на Мункалапали е недоволна, че децата ѝ са принудени да работят, но признава, че дори и сега средствата им все още не са достатъчни за нормално препитание.

„Зеленчуци, ориз, подправки, сапун – все още не можем да си ги позволим, въпреки че работим четирима“, признава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още