IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има своите проблеми

Икономическият му растеж вероятно ще се забави драстично на фона на застаряването на населението и свиването на работната сила

09:02 | 30.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай днес не е Съветският съюз на Потьомкин - той има валутни резерви за трилиони долари и е дълбоко интегриран в глобалните вериги за доставки. Но след като за три години изконсумира повече цимент, отколкото САЩ за един век, изграденият излишен капацитет сега тежи на местната индустрия и води до глобалната борба на Китай за външно инфраструктурно кредитиране (инициативата „Един пояс, един път” - бел. прев.)

Икономическото неравенство и това, свързано със здравеопазването и образованието, се увеличи между градските и селските региони и ще предизвика необходимост от кръстосано субсидиране. Обръщането на Си Дзинпин към заемите за компенсиране на забавения растеж означава, че местните власти и бизнесът вече са затънали в условни дългове, често задбалансови. Пример са високоскоростните влакове. Държавната железница пое дълг от близо 1 трилион долара за изграждането на всеобхватна мрежа, но само някои основни линии са печеливши, като лихвените плащания надвишават оперативните приходи.

Докато американците отново обсъждат отношението си към ролята на правителството, трябва да припомним, че защитата на пазарите и личната свобода от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър като двигатели на човешкия просперитет, бяха чути и в Пекин. Техните прозрения помогнаха за икономическия възход при Дън Сяопин и Дзян Земин. Но кампанията на Си Дзинпин за потушаване на интелектуалния дебат в Китай осуетява реформите в тази посока и така заплашва икономическите перспективи на страната.

Може би предусещайки промяната в бъдещите тенденции, Китай предприе редица външни политики, преследващи тесния му интерес. След като съм бил държавен секретар, мога да свидетелствам за дипломатическите и военните разходи, експертиза и опит, които са необходими за развитието и поддържането на глобален статут. Но подозирам, че с настоящия си подход Китай ще има проблем да си спечели трайни партньори. В този процес съществува риск нашите две страни да изпаднат в конфронтация поради грешни стъпки или взаимни преценки.

Пекин също ни разбира погрешно. За да намалят изкушението за опортюнизъм от всеки, включително Китай, американците трябва да се справят по-добре със собствените си предизвикателства: държавен дълг, стагнация и незадоволителни образователни резултати в дисциплини, които ще определят бъдещите ни просперитет и сигурност, както и демографска нужда от разумна и последователна имиграционна политика.

Трябва тихичко да построим пътища за изход от конфликт с Китай, например правила за движението на военни кораби и самолети с комуникационен механизъм за справяне с всякакви инциденти; поддържане на резерв от жизненоважни стоки като лекарства, редкоземни елементи и селскостопански продукти, които биха усилили взаимната стабилност. Важно е лидерите тук - и лидерите там - да работят с реалистичен поглед върху позицията на Китай, нашата собствена позиция и общото ни бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Разбира се, че Китай сам си създава част от проблемите. По едно време беше забранено семействата да имат повече от едно дете, което сега им създава демографски проблем. А ние тук нужда от такива закони нямаме. При нас този проблем си го имаме и без специален закон. Но за него няма защо да се говори, защото скоро това ще престане да е проблем. Просто няма да има българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Така е. Аз даже подозирам, че Китай сам си създава проблеми и това се отбелязва от световните медии с цел да се замажат очите на българите. Света трепери да не би българите да прогледнат, че тогава ще стане мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Проблемите на България общо взето могат да бъдат сведени до два. Като единият от тях е Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
Бихте ли ми посочили държава в света, в която ги няма гореизброените проблеми. Повечето ги имат в пълен комплект плюс някои допълнителни. Започне ли да се пише за проблемите на Китай, това обикновено означава, че нашите са още по-големи. За това ме плашат такива статии. Не защото много ми дреме какво се случва или щяло било да се случи в Китай. А защото са поредният неуспешен опит да ни замажат очите за собствените ни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
orchis
преди 3 години
Голямо бръщолевене в тази статия и нищо смислено. А и как точно свързахме Потьомкин със Съветския съюз?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
orchis
преди 3 години
Голямо бръщолевене в тази статия и нищо смислено. А и как точно свързахме Потьомкин със Съветския съюз?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още