IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните предлагания на акции се завръщат по света

Най-бързо развиващата се част от този пазар през 2020 г. е на континенталните китайски борси

14:24 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но съживяването е неравномерно разпределено. Новите листвания през 2020 г. бяха пиршество за технологичните и здравни компании в САЩ. Тази година вече бяха събрани повече пари на борсата Nasdaq, която обикновено привлича такива фирми, отколкото за която и да е пълна година от 2000 г. насам, по време на дотком балона.

„Има схващане, че светът ще се промени много по-бързо заради Covid-19. Пазарът е готов да повярва“, казва Еди Молой, ръководител за американските пазари на акции в Morgan Stanley.

Но това е гладен период за Лондон, където събраните средства са спаднали с 87 процента на годишна база, и за Европа като цяло. Част от проблема е, че европейският процес на листване отнема повече време от този в САЩ, така че прекъсванията през март и април все още засягат IPO потока. Европейският пазар също така разчита повече на приватизацията и излизането на борсата на непублични дружества от секторите на „старата икономика“.

Докато настоящото възстановяване на фондовия пазар остава силно наклонено към технологиите, новите предлагания на индустриални и други традиционни компании ще останат малко и разредени.

Междувременно западните листвания започват да губят своята привлекателност за някои китайски фирми на растежа. Най-бързо развиващата се секция на IPO пазара през тази година е на континенталните китайски борси. Новите листвания - 228 до момента - са двойно повече на годишна база, а набраните близо 31 млрд. долара до края на август представляват най-голямата сума от 2010 г. насам.

Разбира се, китайските пазари се възползват от по-ранното възстановяване на страната от коронавирусната блокада. Но нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин също е ключов фактор. Администрацията на Тръмп предложи да се забранят листванията на щатските борси на китайски компании, които не спазват американските счетоводни стандарти, а китайските власти искат да насърчат повече местни фирми да предпочетат да се търгуват у дома.

„Те искат местните инвеститори да имат възможност да участват в растежа на Китай. Защо целият този огромен ръст да облагодетелства чуждестранните инвеститори?", изтъква Джейсън Елдър, базиран в Хонконг съдружник в адвокатската кантора Mayer Brown.

Има изключения, като китайския производител на електрически превозни средства Xpeng, който наскоро се листна в Ню Йорк. Но историята на най-големите компании на милиардера Джак Ма представлява общата тенденция. Когато Alibaba направи своя рекорден дебют през 2014 г., тя избра Нюйоркската фондова борса. След това добави листване в Хонконг през 2019 г. Ant пък се отправя направо към Хонконг и Шанхай.

Все още не отваряйте шампанското за западните публични пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още