IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сценариите за европейската икономика след коронавируса: Лош или по-лош

Перспективите пред възстановяването са по-добри за Азия и особено за Китай, отколкото за Европа

16:33 | 02.01.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Като се има предвид новия, по-вирулентен щам на вируса, може би дори не сме достигнали полувремето на пандемията. Полският финансов министър Тадеуш Кошчински заяви миналия месец, че очаква трета вълна на COVID-19 през февруари и март. Много епидемиолози не очакват забавяне на разпространението на вируса по-рано от лятото на 2021 г.

Икономистите основателно се опасяват от ефекта на фалитите и продължителната безработица, която възпира разходите. Рестартирането на икономиката изисква потребителите да излязат и да харчат веднага щом магазините се отворят отново, както направиха много хора през пролетта и лятото. Несигурността за работните места обаче, както и за здравеопазването и пенсиите, общата липса на доверие може да попречат на това.

Нещо повече, скоро ще започне дебат за това кога и как да се въведе отново бюджетна дисциплина в ЕС и да се затегнат правилата за държавна помощ. Политическият натиск да започне отново затягане на коланите в еврозоната може да бъде фактор за общите избори в Нидерландия през март и за федералните избори в Германия през октомври, особено ако Фридрих Мерц – десен фискален ястреб, спечели ръководство на Християндемократическата партия на Ангела Меркел през януари.

Когато пандемията настъпи, ЕС бързо спря фискалните правила, изискващи държавите да ограничат дефицита под 3% от брутния вътрешен продукт и да намаляват публичния дълг всяка година, докато достигнат целта от 60% от БВП. Суспендирането на правилата важи и тази година, но това ще е обект на яростен дебат.

Държави като Италия, Испания, Франция и Белгия, както и Гърция, са натрупали повече от два пъти разрешеното съотношение дълг/БВП.

Европейската централна банка, Европейската комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международният валутен фонд препоръчват на правителствата да продължат да увеличават разходите през 2021 г., да стимулират публичните инвестиции и да не бързат да затягат фискалната политика, докато продукцията не се върне към нивата си отпреди пандемията. Политиката обаче може да попречи на икономическия смисъл, както направи по време на финансовата криза от 2008-2014 г., когато Германия и нейните северни съюзници принудиха страните от еврозоната да оттеглят стимулите си рано и наложиха синхронизирани икономии, които потопиха ЕС в повторна рецесия.

Много се работи върху това фондът за възстановяване на ЕС, финансиран за първи път чрез общи заеми, да бъде изплатен бързо и ефективно, създавайки работни места в зеления и дигиталния сектор.

Обновяването на застаряващия жилищен фонд в Европа с цел подобряване на енергийната ефективност е един трудоемък проект, предвиден за ранен старт. Всякакви забавяния или спорове относно начина, по който държавите харчат парите, могат да подкопаят обществената подкрепа за ЕС.

Не всички са песимистично настроени за изхода от тази криза. IHS Markit прогнозира стабилно възстановяване в световен мащаб през втората половина на следващата година на фона на пробива при ваксините, които биха могли да отприщят задържаното търсене. Все пак компанията е по-оптимистична за Азия и особено Китай, отколкото за Европа, където се очаква продукцията да се върне на нивата преди COVID до края на 2022 или 2023 г.

Междувременно безработицата ще скочи и социалните конфликти между поколенията относно това кой заслужава защита, кой плаща за дълговете и къде отиват парите за стимули ще доминират през 2021 г., а броят на жертвите ще продължава да нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Така е изВратенка. Те пр-ост-ите толове винаги са добре. НА другите им е гадно... също като при умрелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Главният путюпитек скочи на амбразурата....а ремонта на външния клозет чака, но инженерчето, като типичен Пурко, се хванал с неща, от които нищо не разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
психо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, таварищи путепитеци, дрънкали гшупости отдолу, прави сте - вие няма да сте добре през 2021. И причината затова сте си самите вие, защото сте комплексирани киселяци, търсещи вината за собствения си неуспех я в ЕС, я в НАТО, САЩ и тн.Останалите ще сме добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
ЕС оцелява по време на пандемия, БРЕКЗИТ и най голямата световно финансова криза. Щом това не може да н исъбори, значи че съюза има пари и стабилни основи. Живота след пандемията няма да е супер приятен но ЕС ще си остане по добро и безопасно място за живеене от САЩ, Китай и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ако ваксинат покрива мутации, това означача, че всеки който е бил от някаква форма на корона вирус има добър имунен респонзе и за този уж толкова страшен вирус. 60% от населението са резистентни към каквато и да е нова форма на корона вирусни инфецкии. Това е ясно като бял ден. Експериментална ваксина изобщо не е нужна. Тя повече вреди отколкото да помага. Цялата ситуация е най-голямата лъжа против човечеството за последните няколко века.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Урсула ще оправи работата, ако се закучи ще викне Кристалинка да помага. Нали със Зелената сделка ще борим рецесията. За какъв че.п така рИвът либерастките медии. Тоз правителствен дълг в ЕС като му дойде падежа някой ден, ще си е бало мамата. За туй младите набиват в койни, а старите в жълто - всеки според вярата си. А кой крив, кой прав на разбора, като му дойде времето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Ако ваксините наистина покриват мутациите на вуруса, нещата ще започнат да се нормализират есентта 2021.2020 сме в рецесия, смятам и 2021 ще сме в рецесияпоне през първите 2, ако не и 3 тримесечия. Ще е по продължителна рецесията като време от 2008, но няма да е така дълбока, заради успешната намеса на ЦК-ки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
hazard
преди 3 години
Зелката говори за лятото на 2022 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
колко залагаш ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още