IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите и акциите в САЩ могат да тръгнат заедно надолу

Рано или късно цените на първите ще спаднат, което ще вдигне доходността им, а така ще се намали относителната привлекателност на вторите

13:36 | 12.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-добрите модели - тези, които се връщат към средната стойност и които осигуряваха добра насока за дългосрочната възвръщаемост в продължение на повече от 100 години - показват, че акциите наистина са много скъпи.

Това важи и за корпоративния дълг. Покупката на фирмени облигации беше чудесен избор в началото на 2009 г. и тогава прегракнах да го повтарям. В началото на 2009 г. облигациите с рейтинг BBB (най-ниският от инвестиционния клас – бел. прев.) носеха около 9,5%, а неинвестиционните - около 20%. Сега първите имат доходност от мъничко над 2%, а вторите - около 4,5%. Въпреки че това е рекордно ниска доходност (съответно рекордно високи цени - бел. прев.), инвеститорите ги купуват като топъл хляб. Почти съм убеден обаче, че те ще излязат от мода.

Третият проблем е, че със своите действия Фед вече отприщи огромна краткосрочна спекулативна вълна. Вече знаем, че централната банка е толкова вероятно да приложи доктрината на МакЧесни, колкото Доналд Тръмп да признае, че е сбъркал. Ето защо очакванията за лихвените проценти и доходността на облигациите вече са на дъното. Те може да се понижат още малко, но е по-вероятно да се покачат много в даден момент. Не бива да купувате един актив въз основа на това, че друг актив не носи нищо, защото вторият в крайна сметка ще започне да се покачва. Просто в момента оценките на облигациите са по-екстремни.

Така стигаме и до четвъртия проблем. Мисля, че инфлацията е напът да се ускори рязко, особено в САЩ - проблем, увеличен от поевтиняващия долар. Достатъчно е да кажем, че инвеститорите купуват висококачествени облигации по две причини. Първата е, че цените се повишаваха през последните около 40 години. Втората е, че те диверсифицираха рисковите си активи. Двете неща не са едно и също. Два съвършено некорелирани актива могат да се окажат в една и съща точка. Корелацията просто ви казва как са стигнали до там.

На някакъв етап, вероятно по-скоро, отколкото по-късно, бичият пазар при облигациите ще се пропука и с времето доходността им ще се повиши. Това със сигурност ще е доста лошо, като се има предвид, че спекулациите на фондовия пазар бяха подкрепени от ниската доходност по облигациите и почти нулевите лихви. Още по-лошо ще стане, ако корелацията между акции и облигации стане положителна и двата актива тръгнат заедно в посока надолу. Почти всяка система за управление на риска, използвана от институционалните инвеститори, би довела до огромна разпродажба както на облигации, така и на акции.

Подобна промяна в корелацията може да не се случи сега, но като се има предвид поскъпването и на двата класа активи, това е много по-голям риск, отколкото повечето хора осъзнават. Изследователският отдел на Банката за международни разплащания - може да се каже централната банка на централните банки - отдавна заявява гласно, че централните банки не могат да преследват едновременно целта за инфлацията и тази за финансовата стабилност. Мисля, че тази година ще разберем колко вярно е това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Облигациите и акциите в САЩ могат да тръгнат заедно надолу Не може.Ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още