IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата сама по себе си няма да спаси работниците в САЩ

Байдън трябва да настоява за минимум и при работните условия, ограничавайки онези практики, които увеличават несигурността на работниците

11:12 | 25.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вторият урок от международния опит е предупреждението, че някои предимства на по-високата минимална заплата могат да изчезнат при недостатъчно регулиран пазар на труда.

В Обединеното кралство консервативното правителство вдига агресивно минималната заплата за хората над 25-годишна възраст от 2016 г. Но налагането на мярката е недостатъчно обезпечено финансово, а санкциите са ниски. В резултат на това приблизително една четвърт от работниците на възраст над 25 години получаваха по-малко от минималното заплащане през 2019 г., спрямо една пета през 2016 г.

Някои английски работодатели открито пренебрегнаха законодателството, като например в град Лестър, където ставката за опратори на шивашки машини в някои части на индустрията е около 4 британски лири на час. Германия също позволи на някои кътчета в икономиката си да работят без контрол, както разкри скандалът относно условията на труд при пакетирането на месо.

Има също така доказателства, че някои работодатели от Обединеното кралство, изправени пред по-високи почасови разходи за заплати, са ограничили други разходи за труд като извънредното заплащане и премиите за уикенда. Изследванията сочат, че нарастващата минимална работна заплата е допринесла за увеличено използване на договори без упоменато работно време, при които отработените часовете могат лесно да бъдат променяни, така че работодателите да не плащат за незаетост.

Това беше добра новина за агенции за временно назначаване, като Staffline, които осигуряват при нужда почасови работници за фабрики и складове. Повишаващата се минимална заплата „увеличава общата разходна база във фабриките“, обясни изпълнителният директор на Staffline на инвеститорите по време на разговор през 2018 г. „И един от начините за компенсиране и справяне с това е увеличаване дела на временно заетите, защото така може да се възлага работа на работниците час по час, вместо да се държат постоянни служители." Върху този тип заетост обаче е трудно да се изгради стабилен живот.

Това не е аргумент срещу вдигането на минималната работна заплата. Но сами по себе си, 15 долара на час няма да изправят трудовите недостатъци за американската работническа класа.

Байдън трябва да настоява за минимум и при работните условия, ограничавайки онези практики, които намаляват разходите за труд и увеличават несигурността на работниците. Прилагането на законодателството (което бе подкопано от Доналд Тръмп) също ще бъде ключово. Без това, както каза Чърчил през 1909 г., „добрият работодател бива подбиван от лошия, а лошият от своя страна - от още по-лош“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мавзолея напрао ги занити бачкачите там, само за два дена грубо х100вка - мяу - и аре на улицата и как каат камилите по "Иншалла" ако стане ако не слеащия път пак да гласуат за черната пантера тя шш ги довърши .... :))Поне там хората си имат пушки, та докат не са им ги взеле викам да ги пуснат в действие .... Кат земат един два некролога в големото междучасие и ше стане раотата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
за това да им намалят заплатите, че да цъфнат :)) ... ей добре си беше като имаше робство, сега требва да им плащаш дебааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Налагането на федерална минимална заплата от 15$ на час би имало катастрофално въздействие върху по-бедните райони на САЩ, примерно Мисисипи или Алабама.Това е все едно в ЕС да наложат на всички страни в ЕС минимална заплата от да речем 9 евро на час.Представяте си какво ще стане в България при подобна хипотеза.Както всички недомислени леви политики, и тази би засегнала точно хората от най-ниската прислойка на обществото, за които уж се борят демократите.Но това не ме учудва-всички политици от тяхния политически спектър са фенове на подобни мерки, понеже остават много от хората с ниски доходи без работа и така ги правят зависими от държавните помощи и като такива-лесно манипулируеми и направлявани от политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още