IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Очаквам спукване на биткойн балона

Много от дребните фенове на криптото са балами, манипулирани от армия инсайдъри и продавачи на пенкилер, смята известният икономист

08:37 | 12.02.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стейбълкойните претендират да са по-добри. Но властите в Ню Йорк вече разследват дали един от тях, tether, се използва за манипулиране на цената на биткойна. 

Виталик Бутерин, съосновател на криптовалутата ethereum, твърди, че никоя криптовалута не може да бъде едновременно мащабируема, безопасна и децентрализирана. Традиционните финансови системи са мащабируеми и безопасни: ако вашата кредитна карта или банкова сметка е хакната или открадната, вие ще бъдете компенсирани. Но те са централизирани, защото участниците и активите се потвърждават от доверени институции. В момента крипто не е нито мащабируемо, нито безопасно. Ако вашият частен ключ бъде откраднат или изгубен, активите изчезват безвъзвратно.

Криптото дори не е децентрализирано. Олигополните копачи контролират повечето от добива на биткойни. Много от тях са извън контрола на западните правоприлагащи органи на места като Китай, Русия и Беларус, което е кошмар за националната сигурност. Около 99 процента от търговията с биткойни се извършва на централизирани борси, които може да бъдат хакнати. Освен това оригиналните програмисти запазват огромен контрол върху своите творения. В някои случаи те действат като полицаи, прокурори и съдии, и отменят сделки, които би трябвало да бъдат неотменими. Нито пък криптото е справедливо: малък брой „акули“ контролират голяма част от стойността на биткойна.

Това подронва твърденията, че криптото ще децентрализира финансите, ще предостави банкови услуги на необхванатите от тях или ще направи бедните богати. Блокчейн твърди, че позволява евтини парични преводи на бежанците, но криптото е много по-вероятно да осигури прикритие за измамници, манипулатори, укриващи данъци, престъпници, терористи и трафиканти на хора.

Нашият свят е осеян с финансови кризи, геополитически рискове и много разхлабена монетарна политика. Има растящо търсене на активи убежища, които са хедж срещу инфлацията, обезценяването на валутите и крайните рискове. Златото, индексираните с инфлацията облигации, суровините, недвижими имоти и дори акциите са логични кандидати за такъв статут.

Рисковият и волатилен биткойн не влиза в портфейлите на сериозните институционални инвеститори. Много от дребните му фенове са балами, манипулирани от армия инсайдъри и продавачи на пенкилер. Това че Илон Мъск от Tesla и Майкъл Сейлър от MicroStrategy „залагат къщите си” на биткойна, не означава, че и вие трябва да го правите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 9
Todor Sabev
преди 3 години
Чудесен анализ, ама липва да каже най важното КОГА . Щот тези ги приказва от 5 години ако не и повече. Е все некога ще познае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чудесен анализ. Ясно и с факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
ANAV
преди 3 години
Биткойна е убежище за програмисти ентусиасти, които са го купили когато цената е била крайно ниска. Включително е крайни спекуланти, жадни за бързи печалби поради огромните и бързи флуктуации в цената. И не на последно място престъпници и хора от сивата икономика - основното място за използване на биткойн като платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
forexar
преди 3 години
Както винаги Рубини се опитва да впечатли с радикален песемизъм :)Много от казаното е истина, но допуска слабост като цитира авторитет в света на криптосвета - "Виталик Бутерин". Явно уважава създателите но не и творенията им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още