IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бичите настроения на щатските борси пораждат мъчителни съмнения

Дългият списък включва по-заразните мутации на Covid-19, поведението на потребителите и политиката на Фед

13:32 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората заплаха е свързана с потребителите. Олумиде Оволаби, портфолио мениджър на облигации в Neuberger Berman, гради своите прогнози за силен растеж до голяма степен на очакванията, че след като карантината на американците свърши, те ще побързат да похарчат натрупаните през пандемията спестявания. Това задържано търсене ще доведе и до по-висока инфлация, смята той.

Но какво ще стане, ако потребителите са по-предпазливи или възможностите за харчене са по-ограничени, отколкото преди пандемията?

„Наистина не знаем как ще реагират хората“, казва Райли. „Може да имаме ситуация, при която имаме значително намаляване на ограниченията в рамките на държавите, но затягане на пътуванията между тях. За някои страни с големи туристически сектори това ще има доста голямо въздействие."

Ако хората не започнат да харчат свободно до лятото, предупреждава Оволаби, възходящият цикъл ще бъде осуетен. „Времето е от ключово значение“, казва той.

Федералният резерв на САЩ е много чувствителен към тези рискове, според Тип, който обаче цитира категоричните напомняния на централната банка за това колко много трябва да се промени преди тя да обмисли коригиране на политиката си.

Ръководителят на Фед Джей Пауъл потвърди наскоро това послание, предупреждавайки, че Америка е „много далеч от силен пазар на труда“ и че всеки временен изблик на инфлация тази година няма да бъде „нито голям, нито продължителен“. Междувременно шефът на клона в Ричмънд Томас Баркин заяви пред FТ, че вижда предстоящ дефлационен натиск.

Тип смята, че доходността по 10-годишните щатски книжа ще спадне до 1% до края на годината, далеч от нивото от 1,6% или повече, което някои стратези предвиждат.

„Стигаме до момент, в която пазарът вече калкулира нереалистично ниски темпове на повишения на лихвите от Фед“, казва той, като се позовава на отправната стартова точка, възприета от много инвеститори, която е 2023 г. „Рефлационната търговия приключи. Преминахме границата и въпросът е докъде ще стигнем?“

Като се има предвид изключителната подкрепа, предоставяна както от администрацията на Байдън, така и от централната банка на САЩ, може да мине доста дълго време, докато реалността се завърне на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още