IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в акции не трябва да се страхуват от ръст в доходността на ДЦК

Нормално е при икономическо възстановяване ставките да се покачват, но също и корпоративните печалби

17:47 | 23.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Като цяло тенденцията е пазарите да следват промяната в очакванията за печалбите, а тази година очакванията са те да нараснат много силно“, отбеляза Андрю Лапторн, ръководител на количествените стратегии за фондовия пазар в SocGen. „При цялата си сложност на пръв поглед  пазарът на акции всъщност е доста прост по своята същност - той има склонност да се отдръпва и да приижда успоредно с печалбите и очакванията за тях."

Бичите настроения остават много силни. Последното месечно проучване на Bank of America сред глобалните фонд мениджъри подчерта, че нивата на кеш в портфейлите се намаляват до най-ниското ниво от осем години. Междувременно експозицията към акции и суровини е в най-високата си точка от 2011 г. насам.

Голяма част от пазарния ентусиазъм отразява перспективата за водено от ваксинацията възстановяване на икономическата активност. То може да включва неочаквания бонус от сравнително бързото връщане на загубените работни места в сектора на услугите.

Нещата обаче могат да станат интересни за връзката между пазарите на облигации и акции, ако икономиката отскочи толкова силно, че дори Федералният резерв на САЩ да се затрудни с поддържането на 10-годишните лихви на исторически ниските нива.

Аргументът за покачване на доходността по 10-годишните щатски ДЦК от около 1,3% днес изглежда оправдан, след като консенсусната прогноза за икономическия растеж в САЩ през тази година вече се покачи до 4,8% от 3,9% през януари, според Bloomberg. Но дори и тази оценка може да се окаже ниска, като се има предвид допълнителния фискален стимул в размер на 1,9 трлн. долара, който се опитва да прокара администрацията на Байдън.

„Американските дългосрочни лихви не са на правилните нива, а до края на тази година ще има синхронизирано глобално възстановяване и голям бюджетен дефицит, който трябва да бъде финансиран“, коментира Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management. Според него 10-годишните ставки в САЩ от близо 3% са логични предвид очакваната експанзия на икономиката и вероятното завръщане на инфлация от 2%.

Докато се стигне дотам Полсън от Leuthold смята, че инвеститорите трябва да обърнат внимание на историческия модел на представяне на пазара на акции спрямо 10-годишните ДЦК от 1900 г. насам. „Когато доходността на облигациите е била под 3%, както е днес, акциите са процъфтявали с нарастването й."

Вместо да се страхуват от облигационния пазар, инвеститорите в акции могат да бъдат облагодетелствани от една по-силна икономика, която стимулира печалбите и, да, води и до по-високи лихвени проценти. Нарича се възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Свещени крави в 21-ви век няма и е редно да се анализира и това до колко пазарни са "пазарните" методи на световната борса! До колко пандемията е пазарен фактор за толкова радикални явления!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 3 години
И как ще се страхувам, аз направо се радвам. Не мога да си купа трежърита, именно защото са прекалено ниски като лихва. Стават 3%+ и хеджа е готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още