IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за намаляващата специализация е все по-валиден

Колкото по-старши е даден служител, толкова по-вероятно е да върши по малко от всичко

20:22 | 24.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Реален проблем ли е това? Би могъл да стане. Адам Смит описва фабрика за топлийки, в която работят 10 специалисти, произвеждащи 48 000 топлийки на ден. Един общ работник без специализирано оборудване „не би могъл да направи повече от една”. Никой не би очаквал 4800-кратно увеличение на производителността, ако съвременните квалифицирани работници отделят малко по-малко време за координиране на срещи по мейла и малко повече време, фокусирайки се върху ключовите аспекти на работата си. Но дори двукратно увеличение би си струвало да се вземе насериозно.

Новата книга на Кал Нюпорт, „Свят без имейл“, задълбава по този въпрос. Проучвайки научни изследвания за мениджмънт от началото на 20 век, Нюпорт твърди, че производителите са анализирали и елиминирали излишните процеси преди век. Печалбите са били колосални. Например: във фабричен комплекс близо до Чикаго хора от различни отдели са се щурали из цеховете за месинг и са досаждали на металурзите, докато не получат това, което им трябва. След систематична ревизия са били наети много служители, които да планират и разграфяват работата. Производителността скочила.

Според Нюпорт квалифицираната работа отдавна се нуждае от подобно преосмисляне. Колко често офисна работа се възлага и приоритизира чрез досаждане наслуки? Някои занятия, включително създаването на ежедневник, са разработили ясен работен процес, който не зависи от дълги вериги от имейли. Много квалифицирана работа обаче все още е на етап „скитане и досаждане“.

Нюпорт твърди, че мениджърите и администраторите еднакво трябва да защитават специалистите от разсейване и че можем да си помогнем много, ако преосмислим процесите си из основи.

Превръщането на офиса в поточна линия не звучи забавно. Самият Смит се е тревожел, че повтарящата се, проста специализация ще направи работника „толкова глупав и невеж, колкото е възможно за човешко създание“. Може би във фабриката за топлийки от 18 век, но не толкова при квалифицираната работа на 21 век.

Един друг пасаж от „Богатството на народите“ е по-точен: „Хората са много по-склонни да откриват по-лесни и достъпни методи за който и да е предмет, когато цялото им внимание е насочено само към този обект, отколкото когато са разконцентрирани."

Никой не копнее за завръщане към фабриката за топлийки. Съвременната квалифицирана работа не прилича на нещо такова, но разнообразието, произтичащо от хиперактивната зависимост от електронната поща, не е това, което ни позволява да процъфтяваме. Моят идеал е това, което наричам „мултитаскинг (много задачи едновременно - бел. прев.) на забавен каданс“: поддържайте различни проекти в ход, което позволява взаимната им полезност, но във всеки момент правете само по едно нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
добра статия... щеше да има смисъл ако в мениджмънта влизаха компетентни хора или ако човеците бяха роботи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още