IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните експерименти на централните банки са в ущърб на частния сектор

Те биха могли да елиминират посредническата роля на банките по начин, който да срине приходите им

19:20 | 30.03.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дали ще сработи? Има причини да бъдем скептични. Един от проблемите е стилът: да се иска от тромавите централни банкери да възприемат свободния креативизъм на финтех индустрията е все едно да накараш дядо да слуша рап. Друг, още по-сложен въпрос е, че CBDC предизвиква огромни регулаторни главоболия, като например за бъдещата роля на банките от частния сектор.

Понастоящем търговските банки печелят такси, като „създават“ пари за потребителите (заеми), като използват пари, доставени (или създадени) от централна банка. CBDC обаче ще даде на потребителите пари (дигитализирани токени), вписани в изчислителните регистри на централните банки. Това би могло да елиминира посредническата роля на банките по начин, който да срине приходите им, както заяви пред БМР Йенс Вайдман, ръководителят на Bundesbank. Той предполага, че ако еврозоната създаде CBDC, може да се наложи тя да използва двустепенна дистрибуционна система, за да ангажира банките.

Стоят и въпросите за данните, поверителността и отговорността. Централните банки може да не искат да съхраняват потребителски данни в своите регистри. Инвеститорите може да са недоволни от загубата на анонимността, характерна за кеша.

Възможно решение е CBDC да съществуват едновременно с парите в брой, което Пауъл очаква. Но логистиката и правната рамка за това може да бъдат проблематични, не на последно място защото неотдавнашно проучване на БМР сочи, че само една четвърт от централните банки в света имат ясни законови правомощия да създадат такава валута.

Но ще бъде погрешно да се предполага, че нищо няма да се случи, само защото логистиката изглежда трудна. Същото проучване на БМР показва, че 60% от централните банки обмислят CBDC, а 14% провеждат пилотни тестове. „Пандемията от Covid-19 добави нова мотивация за това начинание“, се отбелязва там. „Въпреки че повечето централни банки не планират да пуснат CBDC в обозримо бъдеще, част от тях, отговаряща за една пета от световното население, вероятно ще пусне CBDC на дребно през следващите три години.“

Бахамските острови са един пример: те вече имат CBDC, наречена пясъчен долар. По-важното е, че Китай сега бърза да създаде дигитален юан, предизвиквайки тревога в САЩ от конкурентна заплаха за долара. Което може да обясни защо Фед изведнъж започна да работи с MIT.

Това може да не е толкова вълнуващо, колкото туитът на Мъск. Но ключовият момент е, че ако подобни инициативи в крайна сметка се реализират, те биха могли да елиминират някои от аргументите за крипто проектите на частния сектор, като по този начин той бъде лишен от посредническата си функция. Ако стане така, това би било много иронично. Биткойн инвеститорите трябва да гледат Пекин и Бостън (в предградията на който е разположен MIT - бел. прев.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Дигиталния юан не е нищо по различно от нормалния :) Същото е като да си ползваш виза/мастър картата нищо по различно щом могат да си създават юани колкото си искат и както им е угодно :)Тук насреща стои биткойна. Ограничено количество 21 милиона. Не е контролиран от нито една държава. Тоест ако ЕС,САЩ,Китай го забранят пак ще има биткойн :) Може аз и ти да си разменяме. Както можем да си разменяме по 10 краставици за 10 домата без да има нужда да дадем 1 домат и една краставица на държавата. Не съм против да ги дадем напротив, но искам да кажа после на държавата за кого да отиде този 1 домат и една краставица. ...... не да ми купуват подводници и самолети например вместо дом за бездомните кучета и да елиминираме глутниците по градовете за да може човек спокойно да се разходи в 23 вечерта.Ето от биткойн до една разходка в парка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Що да не може бе?! Всички минаваме на револют и готово..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Money
преди 3 години
*** трудно за хората у форумо да разберат защо и затуй няма и да се опитвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Money
преди 3 години
Ми защото реално не може без банките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
че кви па ти междубанкови такси плащаш в ЕС ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 3 години
И защо трябва да ни интересува печалбата на банките, след като може и без тях!? Докато се мотаят в Европа и САЩ китайците вече внедряват дигаталния юан. Аз мога спокойно да преживея да не плащам такси на банки посредници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Интересът към цифровите валути е именно заради невъзможноста на централните банки да им влияят! Иначе кой луд би платил кило злато за 1 Btc...освен Мъск разбира се...Но и това ще отшуми...всичко с времето си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето, любители на цифровата валута - ще има. Само, че контролирана от централните банки.Долар койн, Еврокойн, Юанкойн и тн.Легална, сигурна и използваема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
"Дигиталните експерименти на централните банки са в ущърб на частния сектор"А, какво става с обществения? Ако поне, за него, допринасяха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още