IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развият отношенията на САЩ и Китай?

Пътят към надмощието минава през Тайван, пише анализатор

12:57 | 01.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Понастоящем Китай е реален съперник във военната, технологичната и икономическата сфера, с изключение на една важна област - разработването и производството на най-модерните микропроцесори, електрически превозни средства и цялата цифрова икономика, чрез която вървим напред.

В близост до Китай обаче е най-големият и най-усъвършенстван производител на чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Според изследователската служба на Конгреса TSMC в момента е един от трите най-напреднали и най-големи производители на полупроводникови чипове в света. Samsung и Intel се нареждат съответно на второ и трето място.

Понастоящем повечето чип дизайнери като IBM, Qualcomm, Nvidia и AMD (или дори Intel до известна степен) използват TSMC и Samsung технология за производство на своите микропроцесори.

Но е също толкова важно, че три от петте компании, произвеждащи високо прецизни машини за литография, инструменти и софтуер, които TSMC и други използват, за да направят своите микрочипове, се намират в САЩ (другите две са в Холандия и Япония). Китай изостава в тази област.

С оглед на това правителството на САЩ има лост за ограничаване на TSMC да произвежда усъвършенствани чипове за китайски компании. Всъщност, само преди две седмици, Съединените щати поискаха от TSMC да прекрати новите поръчки от седем китайски високопроизводителни изчислителни центрове, заподозрени, че помагат на страната да разработи оръжия.

Хонконгският South China Morning Post цитира Лиу Жиман, учен по компютърни науки от университета в Хонконг: „Санкциите определено ще повлияят на способността на Китай да запази водеща позиция във високите цифрови технологии, тъй като всички съществуващи днес суперкомпютри използват Intel TSMC процесори.

Китай разширява научните изследвания във физиката и нанотехнологиите, които ще помогнат за разработването на следващото поколение микропроцесори и оборудването за тяхното производство. Но може да отнеме десетилетие или повече, докато Китай навакса изоставането си.

Ето защо днес Китай е толкова нетърпелив да си върне Тайван. Това са не само идеологически причини, но и стратегически съображения - Китай се надява да включи TSMC във военната си индустрия. Защото в дигиталния свят тези, които контролират най-добрите производители на чипове, ще могат да контролират ... много.

Прочетете книгата „2034”. В романа Китай печели технологични предимства чрез своята невидима мрежа, контролирана от изкуствен интелект, сателитно заглушаване и стелт технологии. След това той успешно изпълнява изненадваща успешна атака срещу Тихоокеанския флот на САЩ.

Първото нещо, което Китай трябва да направи е да завземе Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съюзниците на таварищите са от типа "Беларус". Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съюзниците на таварищите са от типа "Беларус". Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Горе долу приличен материал.Изключение прави само наивността на автора с мечтата му кво би било ако Русия им била съюзник. Личи си че не им е е ял махалото на ребятата.С Русия да си съюзник си е кауза пердута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
dr.5rov
преди 3 години
Много приятно чувство е това да прочетеш как един пенсиониран (американски) адмирал и бивш офицер от морската пехота и разузнаването говори неща подобни на това ковто си писъл като коментари от поне 4 години. Цитирам: "След разпадането на Съветския съюз разширихме НАТО до границите на Русия. Това глупаво решение превърна посткомунистическа Русия във враг вместо потенциален партньор и създаде идеалните условия за появата на антизападни диктатори като Путин (представете си, ако Русия, нямайки търговски или гранични спорове с нас, беше наш съюзник, а не на Китай и Иран)."Даа, ако Русия беше останала наш партньор, сега политиката на Китай щеше да е друга, а САЩ щеше да е все още безусловен лидер на света. Но за съжаление там в САЩ взеха връх хора като Виктория Нюланд и прецакаха всичко. Дали това стана от глупост или нарочно не знам. Но във всеки случай ако не намерим начин да върнем Русия обратно в полето на партньорството, то нещата описани в "2034" като нищо могат да се случат, че и по-лоши неща и то по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Студено и учтиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още