IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съзидателното разрушение е положителната страна на COVID кризата

Свидетели сме обаче на постпандемично разрастване както на бизнеса, така и на регулаторните предизвикателства

20:30 | 13.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вторият голям проблем е, че разширяването на нематериалните активи вероятно ще означава по-малко работни места в краткосрочен план, въпреки че то създава нов бизнес и напълно различни отрасли в дългосрочен план.

Нито публичният, нито частният сектор в САЩ се борят напълно с този проблем. С изключение на групи като Съюза на фрийлансърите или Алианса на работниците, работническото движение е съсредоточено до голяма степен върху защитата на традиционната 40-часова работа на седмица, която идва с допълнителни бонуси. Междувременно компаниите се опитват да тласнат все повече хора към нещатна работа, както и да заменят колкото се може повече работни места с технологии.

Има начини да се запълни празнината. Преносимите ползи отдавна се предлагат от политици като сенатора Марк Уорнър, демократ от Вирджиния. Те биха позволили на независимите изпълнители да пренасят със себе си здравното и пенсионното си осигуряване от позиция на позиция, вместо да ги обвързват с работата в една компания.

Също така съм фен на идеята за данъчно облагане и преразпределение на част от огромното богатство, улавяно от корпоративните събирачи на данни. Това включва не само гигантските платформи, но и много други видове компании - от онлайн търговци до марки за потребителски стоки.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм вече предложи дигитален дивидент за потребителите, версия на който може да бъде приложена както в САЩ, така и в Европа. Приходите могат да отиват за обучение на работната сила или за подобряване на общественото образование. И двете биха действали като буфер срещу задаващите се дигитални трудови шокове.

На трето място, макар че антитръстовите действия са отчаяно необходими, за да се осигурят равни условия за бизнес в ерата на монополните платформи, ние трябва да спрем да търсим магическо решение относно конкуренцията. Подозирам, че ще има много различни решения за различните компании.

Компания като Amazon може лесно да бъде разбита на платформа за търговия на дребно и доставчик на логистика. Но е възможно търсачка като Google да е по-добре да съществува като комунална компания, строго регулирана от Федералната търговска комисия на САЩ.

Трябва да се изработят реални правила и разпоредби, които да се прилагат и за онлайн света. В противен случай дигиталните играчи могат лесно да използват регулаторен арбитраж, за да заобиколят дори най-утвърдените оператори в най-мощните индустрии. Помислете за последните коментари на Джейми Димън, главният изпълнителен директор на JPMorgan, относно евентуалното заменяне на търговското банкиране от финтех индустрията.

Промяната е полезна. Ако обаче не осъзнаем пълната степен на трансформацията, която преживяваме, ще се окажем отново с всички проблеми на предпандемичната икономика, но на квадрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
Да живее ковидът ! Той ще ни заведе в светлото бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Хрантутниците-Регулаторите ашколсун си го докарват от стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още