IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Низходящата спирала при ликвидността води до повече пазарни шокове

Внезапните пресъхвания на пазара изострят увеличаващите се епизоди на стрес за инвеститорите

18:03 | 29.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Напълно е възможно да има допълнителни причини, но не може да се отрече, че сега сме в различен и много по-малко ликвиден пазарен режим от този, при който са израснали много инвеститори.

Трябва ли да им пука? Краткият отговор е да, а причината е волатилността - обратната страна на ликвидността. Ниската ликвидност означава, че пазарът сега има трудност ефективно да прехвърля риска от един участник към друг. Когато инвеститор продаде актив, продажбата може да доведе до спад на цената, който активира ограничения при търговските позиции, известни като „стоп-загуба“, предизвиквайки по-нататъшни разпродажби. Следователно по-ниската ликвидност има тенденция да усилва пазарните движения и да изостря волатилността.

Но повишената волатилност в резултат на по-ниската ликвидност се наблюдава не само в цените на активите. Ценовите спредове, които някога бяха стабилни, например между американските индекси за акции Nasdaq 100 и Russell 2000, станаха много по-нестабилни през последните години. Относителните движения между тях се увеличиха значително през последните две години, подчертавайки въздействието, което ниската ликвидност може да окаже върху текущите пазарни трендове.

Какво означава това за пазарите? Че са вероятни повече балони, следвайки тези, които наскоро видяхме при криптовалутите, евтините акции, някой компании с голяма капитализация и фирмтие за придобиване със специално предназначение, тъй като ценовите движения се усилват от слаба и крехка ликвидност. По същия начин се предполага, че по време на пазарен стрес ниската ликвидност вероятно ще създаде самоизпълняващи се паники, които ще удължат движенията от пика до дъното.

За да навигират успешно в тази среда, инвеститорите първо трябва да разпознаят тези ликвидни рискове. Второ, те трябва да разберат, че в тази нова среда позиционирането - независимо дали спекулативно, пасивно или систематично - и техническите фактори са по-важни за определяне на краткосрочните движения в цените на активите, отколкото пазарния фундамент.

Преди всичко, като се има предвид, че ликвидността и волатилността са двете страни на една и съща монета, по-важно от всякога е да се разбере и управлява волатилността на портфейла.

За инвеститорите, които искат да играят предпазливо, за да избегнат вземането на тежки или лоши решения по време на потенциално кратки периоди на турбуленция, хеджирането на волатилността с финансови инструменти е от решаващо значение. За инвеститорите, които искат да бъдат агресивни, по-честите изблици на волатилност предоставят възможности за възвръщаемост по време на епизоди на стрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Ако правилно разбрах статията смисъла е: през 1990 аз като акционер продавайки 10% от акциите - това се е разглеждала като една сделка от пазар диктуван от нормални (спокойни или нервни хора).Аз продавайки 10% от акциите си през 2022 г на пазар диктуват от роботи повличам целия сектор (че дори целия индекс) надолу заради алгоритми. А мотивите ми да речем са същите.И втория ми извод - все по малко ликвидни за преобръщане в класически пари са парите ми "затворени" в акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още