IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германско-френската увертюра към Путин разделя ЕС

Инициативата на Берлин и Париж за среща на върха с руския президент разгневява някои държави от ЦИЕ и рискува да вбеси и Путин заради заплахата за нови санкции

12:25 | 24.06.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Един високопоставен дипломат от ЕС казва пред медията, че някои германско-френски идеи не са добре приети в някои страни от Централна и Източна Европа. „Виждаме тенденция, от която се притесняваме. Има неща, които не можем да приемем“, коментира дипломатът.

Що се отнася до идеята за среща на върха или някакви подобрени връзки с Путин, дипломатът добавя: „Не виждаме причина да надграждаме отношенията си с Русия, особено когато в момента се занимаваме с кибератака, дезинформация“.

Съветник на Макрон защити инициативата, включително идеята за среща на върха. „Президентът започна взискателен диалог с Русия, като същевременно осигури координация с европейците; ние сме съгласни с германците за този подход“, казва съветникът, като допълва, че една от целите на срещата на върха на Европейския съвет тази седмица е лидерите на ЕС да се спрат на стратегия към Русия, одобрена от всички 27 държави.

Съветникът защитава идеята за среща на върха, като по същество казва, че щом американците могат да се срещат с Путин, и европейците могат. „Оттам нататък е логично да се мисли за добавената стойност на диалога на високо ниво“, допълва той.

Не е ясно как Макрон и Меркел ще успеят да постигнат координирана политика чрез вбесяване на страните от ЕС, разположени най-близо до руската граница, чиито граждани прекараха десетилетия под съветските репресии. Перспективата за нови икономически санкции изглежда очевиден трик за спечелване на подкрепа от най-строгите руски критици, които са нетърпеливи за мерки срещу газопровода "Северен поток 2".

Според германско-френското предложение държавните и правителствени ръководители ще издадат заключения на върха, които по същество изискват Русия да се държи добре на световната сцена, включително бързо изпълнение на Минското споразумение за мир, насочено към прекратяване на конфликта в Украйна.

Докато заплахата от нови санкции може да бъде достатъчна, за да вбеси Путин, германско-френското предложение също така провокативно подчертава усилията на ЕС да оказва по-голямо влияние в така наречените страни от Източното партньорство, включително Украйна, Грузия и Молдова, както и в Централна Азия - региони, на които Русия отдавна гледа като на собствена сфера на влияние.

В заключенията също така се цитират Западните Балкани, където Москва се опитва да се конкурира за влияние. „Европейският съвет подчертава необходимостта от [укрепване] на отношенията със Западните Балкани и консолидиране на европейската им перспектива“, казва се в германско-френското предложение. „Освен това подчертава необходимостта от укрепване и засилване на икономическите и политическите отношения и сътрудничеството с онези източни партньори и други съседи, по-специално в Централна Азия, които желаят да търсят по-тясно сътрудничество с Европейския съюз“, допълват партньорските страни.

Поддръжниците на френско-германското предложение се оплакват, че е „странно“, че Байдън може да се срещне с Путин, но лидерите на ЕС не го правят, въпреки факта, че има още много какво да се говори, предвид географската близост и по-силните икономически връзки. Няколко висши служители на ЕС коментират, че Байдън е успял да положи основите за обръщане на годините на влошени отношения с Русия.

Предложението на Франция и Германия беше представено точно когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Берлин, за да присъства на конференция за международния отговор на продължаващата гражданска война в Либия.

Меркел, която се срещна с Блинкън в сряда, похвали усилията на Байдън в Женева и цитира общите перспективи между Берлин и Вашингтон. Тя обаче не коментира нито предложенията за нова стратегия на ЕС, нито как тя може да повлияе на американските инициативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Няма как, това е географията. ЕС и Русия са съседи и с *** трябва да се говори и да се търгува и всички санкции да се махнат. За крим въпроса е приключил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"...нов подход на "морков и тояга" към Русия..." ..................смех , всички пътища водят към Путин , тоягата да си я бият сами , а моркова ... изотзади !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"...нов подход на "морков и тояга" към Русия..." ..................смех , всички пътища водят към Путин , тоягата да си я бият сами , а моркова ... изотзади !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Пак да кажем нещо за превода и преводача:В заглавието четем за някаква увертюра (на български тази дума се превежда като встъпление, въведение), а текста срещаме истинския предмет на статийката: 'германско-френското предложение'. Демек - аФторката не знае що е то увертюра и оферта. Явно звучат яко, ама не били компютри а компоти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Добър тандем са Меркел и Макрон. Сключиха сделка с китайците. После застанаха до американските съюзници в борбата им срещу Китай и Русия. Наложиха санкции на Русия, сега ще сключат сделка с Русия. Разкараха англичаните от ЕС по мирен път. Кефи как Меркел ги изслушва всички и после си прави каквото си е решила. Най големия играч и политик в последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Меркелица е доста неадекватна последните години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още