IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ е лоша за работниците

Бързо растящите цени на жилищата изглежда повече от компенсират ползата от нищожните лихвени проценти

20:06 | 28.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ясно е, че ключът към разпознаването на нанесените щети се крие в дефинирането на това, което означава „временно“, или използвайки умелия термин на Фед, зависи от това дали инфлацията ще се окаже преходна. Пауъл отказва да каже точно колко време ще  продължи това; изявлението на Фед за монетарната политика продължава да твърди, че тъй като инфлацията е била постоянно под целта, той ще се стреми да постигне инфлация умерено над 2% за „известно време“.

Достатъчно добре като правителствена работа, както се казва, но не е полезна за хората с фиксирани доходи, пенсионерите и хората в напреднала възраст, чиито възгледи бяха представени на събитието „Фед слуша” в Далас от Стив Бентън от група за защита на възрастните хора. „Най-големият страх на възрастния човек е, изненадващо, не смъртта, а покупателната способност“, обясни Бентън на своите домакини от Фед. Тъй като пенсионерите живеят все по-дълго, те са изправени пред нарастващ риск от инфлация, посочва той, тъй като „покупателната способност на фиксираните им доходи намалява, тъй като цената на всичко, от което се нуждаят, се повишава с течение на времето“.

Някой може да си помисли, че държавните служители, ангажирани да направят жилищата по-достъпни, биха взели предвид въздействието на паричната политика върху средната продажна цена на старите жилища, която нарасна с 16,2% през първото тримесечие. Според Националната асоциация на брокерите обичайното месечно плащане по ипотека се е увеличило до 1067 долара от 995 долара година по-рано, въпреки че ипотечните лихви спадат. Бързо растящите цени на жилищата изглежда повече от компенсират ползата от нищожните лихвени проценти.

По отношение на неравенството в доходите и необходимостта от ограничаване на предполагаемите излишъци, течащи към Уолстрийт: Анализ, извършен от Фед, изследващ разпределението на богатството на домакинствата в САЩ, показва, че общото богатство от корпоративни акции и акции от взаимни фондове е нараснало от 22,32 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 г. до 37,39 трилиона долара през първото тримесечие на 2021 г., като 90% от увеличението от 15,07 трилиона долара се пада на горните 10% по богатството.

Затова изглежда уместно да попитаме председателя на централната банка дали монетарните политики, които поддържат лихвените проценти близо до нула - извършвани чрез месечните покупки на Фед за 120 милиарда долара в държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа на агенции - увеличават разходите за жилища и възвръщаемостта на инвеститорите. Оправдана ли е свързаната с тях инфлация?

Докладът „Фед слуша” отбелязва, че хората са озадачени от безпокойстовото на Фед относно инфлация, която се движи скромно под целта си от 2%. В отговор „регулаторите като цяло се съгласиха, че трябва да съобщават по-ясно на обществеността своите обосновки“. Но това, което имаме тук, не е провал в комуникацията. То е неуспех да се признаят последиците от погрешни политики и аргументи от рода правителството-знае-най-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бързо растящите цени на жилищата изглежда повече от компенсират ползата от нищожните лихвени проценти > Умното си е умно, и в кенееффа да го затворят, ще намери какво да яде (Инфлацията в САЩ е лоша за работниците )Или как от *** може да се напише добра пропаганда. Браво! Витруоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още