IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп

Брюксел признава, че може да се стигне до компромис за износа на европейска стомана и алуминий, вкл. квота, обвързана с мита

14:06 | 16.10.21 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На теория това не са ограничения за износа, тъй като няма непосредствени мита или квоти. На практика обаче това представлява форма на ограничение и самодисциплина, тъй като САЩ ще отвърнат, щом вносът се повиши до определено ниво.

Дори споменавайки опцията за Мексико и Канада, Брюксел се опитва да избегне съдбата на Бразилия, Южна Корея и Аржентина, които получиха отстъпки за митата, но приеха квоти за това колко стомана и алуминий могат да изнасят.

Според Bloomberg Вашингтон първоначално е предложил на Брюксел форма на квота, комбинирана с мита. Хората, запознати с преговорите, потвърждават тази стъпка за медията. Това позволява на страните да изнасят определени количества от всеки продукт и при надвишаване на определен лимит митото да се увеличи. Тази система е много по-строга от тази за наблюдение, но и в двата сценария има ограничение на това, което ЕС може да изнася за САЩ, за да избегне митата.

Призракът на Лайтайзър

В този смисъл призракът на Робърт Лайтайзър, търговския представител на САЩ при Тръмп, все още преследва търговските отношения между ЕС и САЩ.

Наследството на Лайтайзър ще бъде запомнено най-вече с високорисковия му план за разбиване на Китай. Неговата търговска война обаче беше по-широка и беше обвързана с манията му по дефицита на Америка. Целта беше да се възроди тактиката на силната ръка, която той използва срещу Япония през 80-те години на миналия век, за да накара съюзници като Мексико, Канада, Япония и ЕС да наложат ограничения върху техния собствен износ.

Идеята за такива доброволни ограничения за износ, които са форма на търговска автоцензура, е ясна червена линия за ЕС. Домбровскис повтори във Вашингтон, че иска решение, което да е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО). Доброволните ограничения за износ са забранени от Споразумението на СТО за предпазни мерки и по този начин не се допуска от Брюксел.

Въпреки че форма на споразумение за мониторинг, позволяваща контролиран от ЕС достъп до пазара на САЩ с определени ограничения, не нарушава правилата на СТО, това е стъпка в същата посока.

Интересите на стоманодобивната промишленост

За Домбровскис такъв компромис има смисъл в по-широката схема на трансатлантическите отношения. Дали обаче държавите от ЕС, особено тези, които разчитат най-много на стоманодобивната промишленост, ще приемат такъв компромис?

Залогът е голям: в промишлеността на ЕС работят пряко 330 хил. души, а когато се включват непреки и индуцирани работни места в други сектори, става въпрос за 2,6 млн. работни места, според доклад на Комисията.

European Aluminium публикува изявление, в което се казва, че организацията е загрижена „от перспективата за всяко споразумение, което да замени една мярка за нарушаване на търговията, митата, с друго изкривяване, като квота или квота, комбинирана с мито“. Стоманеното лоби Eurofer също иска освобождаване от 232 мита, обвързани с националната сигурност, или подобен механизъм за стабилизиране в ЕС.

Домбровскис първоначално беше против удължаване на стоманените гаранции, наложени в отговор на американските мита, но в крайна сметка разшири ограниченията за внос, припомня медията.

Официално линията на страните производители на стомана е ясна: Всички мита трябва да бъдат отменени. Преговорите обаче продължават. Дипломатите се подготвят за всички сценарии, дори за квоти, обвързани с мита. Всичко ще зависи от крайния резултат и от това колко големи ще бъдат праговете. Ограниченията в първоначалното предложение на САЩ например не са били достатъчно привлекателни за Брюксел.

Политическата воля за постигане на сделка е налице, според търговски дипломати от ЕС. Блокът обаче очаква задоволително решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хех ... импе , колко да не се е случил зеленият преход ... уругвайците за 20 години го обърнаха на възобновяеми , нова зеландия им остават 5-10% , етиопия са на ВЕИ нема и да започват въглища и газ , коста рика са на ВЕИ , и о чудо! ... канадците , 38млн канада произвежда 650TWh електричество , БВП 1,7трлн , от което 80% беземисионно ... :))) ... до 2050 ще е 100% , инсталират перки и плочки яко ... щото са с южно изложение ... а матушката дето всичко е безплатно в нея , 144млн , 1050ТWh електричество , БВП 1,6трлн ... и 60% енергия от фосили , и никакви изгледи това да се намали ... и гледам цената на ток за бизнеса в канада колкото тази в рассия ... :))) ... нещо ти се чупи безплатното ток в рассията ... що така ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
корнуто , ти на луната ли живееш ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 2 години
''като останат без топлина и работа и светлина и хляб''. хахахаха Ти сериозно ли? Руснаци чакали хахаха тази смешна Русия, която знае само да продава суровини, бензиностанцията на Европа и Китай. На това ли се възхищаваш, на бензиностанции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Зеленият преход няма да се осъществи - а налагащите го изобщо не правят сметка дали това ще стане или не. Те просто искат да гепят парите !!! Руснаците ги чакай да дадат фира - то тия дето ги погребват, сами падат в него - както беше поговорката. Тая зима Европа и вероятно големи районни от Китай ще бъдат като дискотека - Русия ще грее като слънце и руснаците ще се смеят до припадък. Последно четох, как от ЕС натискали укрите да им дават огромни количества дърва - явно ги е срам и дърва да искат от Вовата. по конкретната тема, която започнах - напоследък поинвестирах именно в стоманодобив, сигурно се сещаш къде... там където токът е - от наша гледна точка - направо без пари !!! И тъй като Царевичаков е отчасти прав - и цените се вдигат дори от тия, които могат да не правят това, ще инвестирам и в тези, които произвеждат токът, който още е като за без пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Кукуруз - НИКАКВИ зеленашески простотии не могат да обезпечат енергопотреблението на един континент като Европа - в умереният пояс, гъсто населен, че искаш да живее и в съвременността, а не в ранното средновековие. Мисля, че предвид случващото се - това го разбраха всички, без такива като грета, урсулата и тимерманс... е, явно още не всички - ама и другите ще го разберат, като останат без топлина и работа и светлина и хляб. Тук не говорим за покачвания и спадове поради някакви пазарни машшшшшинации или временни спорове между производителите. Говорим за тотален ***-0тизъм. Няма как търсенето на нещо да расте непрестанно, а ти с насилствени мерки да ограничаваш добивът му. Три подобни пеpвеpзии цената има само един път - нагоре !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Не коментира, защото е тотално некомпетентен във всяка икономическа област и единственият му принос за дискусиите в тоя сайт, са неговите отчаяни маcтyрбации над снимката ми !!! Нещастникът - сигурно изплаща много лоша карма, щом бог го е наказал така жестоко още от раждането му :( Дори Стоенчик се понаучи на това-онова - само тоя е безнадежден случай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , дотогаз я камилата , я камиларя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Някой тука беше казал един готин лаф, приложим към темата:когато започнеш да копаеш нов кладенец, не бързай да заравяш стария...не се знае каква вода ще излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Ама много ти се иска, обаче когао се осъществи зеленият преход след това руснаците ще дават фира, защото целият им бюджет се базира на продажби на енергоносители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
само дето кат / ако / се осъществи "прехода" , европейците ше са дали фира поне 70 % ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още