IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговаря ли Русия наужким?

Америка и НАТО са готови за преговори, но преходът има условие - да има деескалация

13:37 | 13.01.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко (<em>вляво)</em> и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг <em>(вдясно) </em>присъстват на заседанието на Съвета НАТО-Русия в централата на Алианса в Брюксел, Белгия, 12 януари 2022 г. <em>Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL</em></p>

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) присъстват на заседанието на Съвета НАТО-Русия в централата на Алианса в Брюксел, Белгия, 12 януари 2022 г. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

НАТО отхвърля руските искания

От друга страна, в проектодоговора, който Москва изпрати на НАТО в средата на декември и веднага оповести, Русия настоява алиансът да се ангажира да не приема повече нови членове. Това се отнася не само за Киев и Тбилиси, но и за Финландия и Швеция. Високопоставени представители на двете страни веднага повториха, че оставят отворена възможността за присъединяване към алианса, с който вече тясно координират действията си и с който през 2014 г. сключиха договори, позволяващи на НАТО да разположи войски там - реакция на руската анексия на Крим.

В сряда НАТО отхвърли и руските искания да изтегли всички войски и оръжия от страните, в които е нямала такива до 27 май 1997 г. Това беше денят, в който беше подписан Учредителният акт на НАТО-Русия, с който двете страни искаха да сложат край на Студената война и да започнат ново партньорство. Това беше преди разширяването на съюза на изток. Две години по-късно първи се присъединиха Полша, Чехия и Унгария, а през 2004 г. - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Искането на Москва означава, че алиансът трябва да се откаже от ракетната си защита в Румъния и Полша и от разполагането на малки бойни части в трите балтийски държави и Полша, което беше и реакция на инвазията в Крим през 2014 г. Столтенберг отговори така: „НАТО винаги ще предприема необходимите стъпки за защита и отбрана на нашите нации, включително и колективната ни отбрана, ако е необходимо“.  Той заяви още, че няма да се допусне съществуването на „второкласни" членове, които са по-малко защитени. Американските дипломати категорично отхвърлиха съобщенията, че са готови да преговарят с Русия за разполагане на войски в Европа; това не е било поставяно като въпрос. Всъщност вътрешните планове на алианса са в съвсем различна посока.

Засилено присъствие на източния фланг?

НАТО сериозно обмисля да увеличи присъствието си на източния си фланг - и то не само ако Русия отново нападне Украйна. През декември върховният главнокомандващ на силите на НАТО Тод Уолтърс предложи така нареченото адаптирано предно присъствие (Tailored Forward Presence) да обхване Румъния и България и там да бъдат разположени до 1500 войници. Дипломатите посочват, че двете страни са далеч от Русия, а Москва разполага с много повече войски на западната си граница с Алианса.

От друга страна, НАТО е готова за разговори за контрол на въоръженията, мерки за изграждане на доверие и намаляване на риска. Това се отнася и за разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа. Според руския проектодоговор такива системи не трябва да се разполагат по начин, който позволява да се достигне територията на другата страна. От гледна точка на НАТО е положително, че Москва включва и ракети с малък обсег на действие с радиус на действие до 500 километра.

Сред тях са системите „Искандар-М“, които могат да бъдат въоръжени с ядрено оръжие и са разположени в ексклава Калининград. Оттам те могат да стигнат до Берлин и Варшава. Това е важно и защото Русия твърди, че нейните крилати ракети SSC-8 са оръжия с малък обсег на действие - НАТО смята, че те могат да достигнат до 2000 км. Поради това Съединените щати прекратиха Договора за системите със среден обсег на действие INF през 2019 г.

Това, което не е приемливо за Алианса, обаче, е, че Русия възнамерява да преговаря само за разполагането на ракетите. Тя би могла да премести SSC-8 зад Урал, но оттам бързо да ги върне на запад: ракетите се разполагат с мобилни пускови установки, които е трудно да бъдат проследени. От друга страна, Москва настоява Вашингтон да не разполага в Европа оръжия, които Русия „възприема като заплаха". Тогава Америка ще трябва да изтегли изцяло тактическите си ядрени бомби и няма да може, както е планирано, да разположи на континента нови конвенционално въоръжени ракети със среден обсег и свръхзвукова скорост. Затова Столтенберг подчерта, че контролът върху въоръженията винаги трябва да бъде „реципрочен, балансиран и проверим“.

Америка и НАТО са готови за такива преговори - Шърман и Столтенберг не оставиха съмнение в това. Въпреки това те посочиха, че преходът от диалог към преговори е с условие. „За да постигнем реален напредък и да сключим споразумение, трябва да наблюдаваме деескалация", заяви генералният секретар на НАТО, докато около централата на алианса навън се стелеше гъста мъгла.

По материали на Frankfurter Allgemeine Zeitung и Deutsche Welle

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Коментарът е изтрит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Те за Американските терористи и убийци в Югославия ли намекваш само или имаш предвид и Либерия, Либия, Ирак и Сирия имат забрана да говорят ! Нема такова нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пурко, изключителен наглец си, знаеш ли? Значи не руснаците нападнаха Крим и Донбас, нали? Тия със зелените униформи без означенията! И самолета от Малайзия пак не са мордорците, нали?! Затова цял живот ще си останеш *** и лузър. А живота умее да оценява всички заслужено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Убийците от Югославия са ясни,сърбетата убиваха в Косово, в Босна, в Хърватска, но навсякъде изядоха шамарите впоследствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
19
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Можеше и по-*** да го измислиш. Имаш данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
За терористите и убийците в Югославия ли намекваш само или имаш предвид и Либерия, Либия, Ирак и Сирия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
За да "нападне отново Украйна", Русия, би трябвало поне веднъж да е нападала. Аз не помня.нитонведнъж да е.После, "нахлуване в Крим", не е имало. Руските войски, си бяха дислоцирани там много отдавна, по силата на договор с Украйна. Когато започна държавният преврат в незалэжната и натискът и забраната на регионалните езици (в т.ч. И НА БЪЛГАРСКИЯ), руснаците си проведоха законен референдум. 80% явка, 97% ЗА, 2 "против" присъединяване към Русия. Не си спомням, през 1999-та, американци или албанци, да са провеждали референдум в Сърбия за отделяне на Косово. АЛАРМИРАХМЕ МАСОВО ЗА ПРЕЦЕДЕНТА, НИКОЙ НЕ СЕ И ПОЧЕСА ДОРИ. Не си спомням още, някога изобщо, Сърбия да е нападала която и да е страна-член на алианса. Ала Сърбия, бе нападната от този иначе, тъй "отбранителен съюз", доминиран от САЩ.Ами, няма основания за каквото и да е доверие към САЩ и техните васали. Сори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 8
evlogi
преди 2 години
Те тия наужким и живеят повечето, що да не преговарят и така.Вероятно ще им се отдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
dakl
преди 2 години
За първи път от много години Русия де факто е инициатор на големия дипломатически двубой между колективния запад и Русия + Китай в сянка, доколкото конкретните теми на дискусия засягат главно европейската част на РФ.Очевидно е обаче че въпросът далеч надхвърля междудържавните отношения на засегнатите по време на преговорите страни.Става въпрос за кардинална смяна правилата или на парадигмата ,които за сега защищават главно интересите на досегашния световен хегемон. не е изключено , че още сега по време на пекинската Олимпияда да станем свидетели на създаването на нов алтернативен център на вземане на решения в противонес на съществуващия!!! Ще видим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още