IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли страхът от ядрената енергия да забави декарбонизацията?

Климатичните промени са толкова напреднали, че може би е време да се вземат предвид всички възможни технологии

18:58 | 30.01.22 г. 4
<p>
	<em>Протест срещу ядрената енергетика в Белгия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протест срещу ядрената енергетика в Белгия. Снимка: Архив Ройтерс

Малко са нещата в енергетиката, които разделят толкова сериозно, както ядрените централи, пише в коментар Bloomberg. За природния газ настроенията са ясни - за част от сектора това е "транзитно гориво", за други - изкопаемо гориво. Но всички са съгласни, че той емитира въглероден диоксид, замърсява и рано или късно природният газ ще бъде забранен.

От друга страна ядрената енергия за едни е по-опасна и от изкопаемите горива, а за други - истинската тяхна алтернатива. И няма пресичане на гледните точки.

Дългогодишната битка на еколозите с ядрената енергия е разбираема, пише още Bloomberg. Повечето екологични движения възникват именно, за да се противопоставят на ядрените централи.Модерните екологични движения в САЩ и в другите части по света възникват в годините, когато светът беше под заплахата от ядрена война.

Рядко се срещат еколози, които са били против ядрената енергетика, а след това променят своите нагласи. Пример за това е Стюард Бранд. Освен ядрената енергетика той е и силен поддържник на технологии като соларното геоинженерство, които предвиждат промяна на отразяващата способност на Земята, което да доведе до охлаждане и без да бъда нужно намаление на въглеродните емисии.

Страховете на екоактивистите са свързани и със сигурността на реакторите. В момента обаче в Русия все още работят девет реактора от типа, който аварира в Чернобил през 1986 година. Стритктните регулации в Япония пък предотвратиха жертви при инцидента във Фукушима през 2011 година, както и при изтичането на радиация след това.

Подходът към ядрената енергия е различен по света. В Германия след двата големи инцидента в последните години се отказват от ядрените централи, при това осем години по-рано от въглищните. Правителството ще затвори до края на 2022 година и последните си три ядрени централи, а до 2030 година в страната ще работят въглищните.

Във Франция, САЩ и на други места по света подходът е различен. Преди ден Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния (САЩ) ще подкрепи удължаване на данъчните преференции за ядрената енергия с още 10 години. Плановете са централите да получават 15 долара за мегаватчас подкрепа, което ще им даде възможност да продължат да работят.

Вероятно част от страховете от ядрените централи са оправдани, особено ако финансирането им означава по-малко средства за соларни и вятърни проекти. Но ядрената енергия заслужава преразглеждане, защото климатичните промени са толкова напреднали, че всяка технология може да бъде от полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Не се чудим - просто проектът Белене бе спрян при подписан договор - по заповед от трима щатски сенатори: гнъсната Полужива, отвратителният маккейн (дето във виетнам е бил к*рва на цял полк виетнамци, а сега е к*рва на дяволите в ада) и не помня още кой. Бе спрян, разбира се, от престъпникът и многократен национален предател бойко методиев борисов - който ако бяхме нормална държава, досега нз колко пъти да е екзекутиран. Че и 1 МБ обезщетение платихме. Ако не бяхме се отказали, договорът щеше да е изпълнен, първият реактор да влезе в експлоатация 18-а година, вторият - 19-а, токът щеше да се продава на фиксирана цена от 10 цента на киловат, а парите за строителството щяха да ги дадат руснаците !!! Само пълен ***-0т или изявен предател като горепосоченото лице, може да отхвърли такава сделка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
fon
преди 2 години
Отново внушения, че хората се страхуват от АЕЦ. На първо място те се страхуват от цените на тока от АЕЦ и от милиардите които се искат от ЕС за дотациите им с подобни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
А ние имаме 2 нови реактора за 1 млрд. вече 7 години и се чудим в Козлодуй ли да ги слагаме или в Белене. Просто сложете 1 в Козлодуй и 1 в Белене бacи! Но да вземем вече да ги ползваме, че накрая ще стоим и на тъмно, и на студено. Особено след 2040-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
След поредното вдигането на лихвите през 22-23-та, и при намаляла ликвидност, ще видите едни ESG-та, зелени тъпни, перки и т.н. И моля, само Германия не ния двайте за пример. Приказката "Go woke, Go broke!" тепърва ще я разберете, малко след Грета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още