IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските работници ще се върнат на трудовия пазар

Много от факторите, довели до напускането на работната сила, се очаква да отшумят

15:27 | 19.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С отварянето на американската икономика след пандемията работните места се върнаха - но не и работниците. В края на миналата година имаше почти 11 милиона свободни позиции, въпреки че нивото на безработица е едва 3,9 на сто. Заради недостига на работна ръка, заплатите нарастват с най-бързия си темп от десетилетия, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School и главен икономист на консултантската компания Kroll.

Изчезващите работници са основен фактор в завоя на Федералния резерв към затягане. Докато ръководителите му обсъждат с какъв мащаб и колко бързо да ограничат кредита, бих призовала за предпазливост. Няма мистерия около недостига на работна ръка, като много от напусналите ще се върнат. Фед трябва да калибрира политиката си спрямо работна сила, която до голяма степен е в циклична, а не структурна промяна.

Процентът на участие на работната сила е с 1,5 процентни пункта под нивото отпреди пандемията: недостиг от приблизително 3,5 милиона работници. Силните увеличения на заплатите през изминалата година бяха недостатъчни, за да върнат тези работници обратно в пула на наличната работна ръка.

Най-голямата причина е ковид. Националната статистика съобщи, че между 29 декември и 10 януари рекордните 8,8 милиона души не са работили, защото са се грижили за някой с короанвирус или сами са имали симптоми. Отговорността за грижите пада непропорционално върху жените, като това вероятно ще продължи, тъй като училищата са затворени, а заетостта в заведенията за грижи се понижи с поне 10 процента от началото на 2020 г.. Но в дългосрочен план отговорностите, свързани с грижите би трябвало да намалеят, като се очаква мнозина да се включат отново в работната сила.

Участието в нея трябва да се вдигне и защото се изчерпват финансовите резерви на домакинствата. Фискалните стимули инжектираха приблизително 2,5 трилиона долара като свръх спестявания в икономиката, но личните спестявания сега са по-ниски, отколкото преди пандемията. Според изследване на института на JPMorgan, домакинствата с най-ниски доходи са се възползвали най-много от мерките за стимулиране, но и са ги изразходили най-бързо. Много доброволно отсъстващи работници скоро ще потърсят работа.

Наблюдава се и рязък ръст на пенсиониранията по време на пандемията. Отварянето на икономиката трябваше да върне някои обратно към работата, но това все още не се е случило, може би заради страховете от ковид и по-големите активи, благодарение на растящите пазари на акции и жилища. С отслабването на вируса много от тези хора ще се върнат на работа, тъй като са достатъчно млади.

Проблемите с психичното здраве също държат работниците встрани от работата. 50% от респондентите в проучване на Mind Share Partners казват, че са напуснали позиции по такива причини, спрямо 34% през 2019 г. Тъй като стресът от пандемията избледнява, някои би трябвало да могат да се върнат.

Разбира се, след като пандемията отшуми, дълготрайният ефект от ковид ще продължи да бъде проблем. Brookings Institution изчислява, че това е причината около 1 милион американци изобщо да не работят, а още около 2 милиона да са съкратили работното си време. Това се равнява на над 1,5 милиона работници на пълен работен ден, почти 15 процента от незаетите работни места в страната. Не знаем колко ще се възстановят от ефектите на коронавируса и ще се върнат на работа, или ще бъдат окончателно загубени за работната сила.

Отделно от ковид, спадът на имиграцията в САЩ ограничи броя на наличните работници. Сега има с 2 милиона по-малко имигранти в трудоспособна възраст в САЩ в сравнение с тенденцията отпреди пандемията. Това се дължи най-вече на засилените ограничения върху имиграцията, въведени от администрацията на Доналд Тръмп. Очаква се това да се промени при Джо Байдън.

И накрая, лекът за високите заплати са високите заплати. Нарастването на доходите, особено за по-ниско платените работни места, би трябвало да привлече повече хора към работната сила. И все пак Фед трябва да внимава с какъв мащаб и колко бързо повишава лихвените проценти. Обикновено по-високите ставки водят до нарастване на безработицата, тъй като охлаждането на търсенето кара компаниите да освобождават работници. Не от това се нуждае следпандемичната икономика. Работниците ще се върнат и това би трябвало да облекчи натиска върху заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още