IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелибералните приятели на Путин в Европа все още са силни

Войната принуди симпатизантите на Путин в политическата класа на Европа да се отбраняват, но няма да ги изтласка от сцената

11:14 | 28.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно).<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно). Снимка: архив Ройтерс

Във вътрешен аспект обаче Орбан представя много по-двусмислена картина. В общественото радио, управлявано от политически назначени лица, както и в медиите, собственост на близкия до него конгломерат KESMA, които заедно контролират повече от три четвърти от медиите, фокусирани върху новини, в Унгария, зрителите и читателите са изложени на проруски и антизападен наратив от години.

Това не се променя и сега. Проучване показва, че избирателите на „Фидес" – партията на Орбан, имат коренно различна картина на войната от привържениците на опозицията.

Орбан също преработи собствения си образ. Преди войната той се опита да изглежда като самотник, изправен срещу „глобалисткия“ елит на ЕС – подобно на Марин льо Пен, Матео Салвини и останалите му съюзници. Сега той се представя като опитен държавник, който ще пази мира, сигурността и евтината енергия в Унгария, докато опонентите му могат да доведат страната до война.

Седмица преди изборите тактиката на Орбан изглежда работи: проучванията на общественото мнение показват малко, ако изобщо има такива, промени в партийните предпочитания. Това би осигурило на Фидес удобно парламентарно мнозинство.

Позицията на Вучич никога не е била застрашена и той също се насочва към удобна, ако не и напълно легитимна победа.

Ужасите на войната почти неизбежно ще бъдат изместени на заден план от проблеми като рязко нарастващите цени на енергията и храните. Дори ако явно пропутинската политика е твърде токсична в бъдеще, пропутинските политици и обществени личности могат да се представят като гаранти на стабилността и сигурността, които защитават своите нации от вторичните последици от войната. Същевременно те ще останат и привлекателни партньори за автократите.

Засега нарастването на обществената враждебност към Путин позволява на ЕС и САЩ да затруднят поне малко помощниците на руския президент на запад. Изключването на Русия от Съвета на Европа ще я лиши от важно място за нейните операции за влияние. Сега обаче Съветът трябва да бъде укрепен и преустроен като авторитетна институция за правата на човека и гражданските свободи.

Държавите също така ще трябва да прилагат по-добре и да засилят правилата, регулиращи прозрачността на финансирането на кампании и партии.

Лидерите трябва да настояват и за нов консенсус на ниво ЕС относно забрана на висши служители да заемат добре платени позиции в компании със седалище в автокрации. Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер например все още не е подал оставка от позициите си в руските енергийни фирми. Поставянето му в списъка със санкции на САЩ, като същевременно се отменят привилегиите, с които се ползва като бивш правителствен глава, би било силно послание, че западните активисти носят същата отговорност като руските съюзници на Путин.

Изземването на имотите на руски олигарси е друга добра стъпка. Макар че има малък шанс тези хора да упражнят някакво влияние върху политиката в Русия в момента поради зависимостта си от Кремъл, някои от тях са действали като проводници на операции за влияние.

Важно е да се гарантира, че това се преследва със стратегическа визия, като се признава, че Русия не е единствената автокрация, която използва мръсни пари, за да подчини правилата и вземащите решения според волята си.

ЕС трябва да забрани схемите за златни паспорти по-бързо от крайния срок – 2025 г., предложен от Европейския парламент и радикално да увеличи прозрачността на регистрите на компаниите, включително тези относно данните за действителните собственици. Това трябва да бъде допълнено със стъпки за защита на независимостта и сигурността на медиите и на съдилищата.

Европейската комисия, Съдът на ЕС и Европейската прокуратура са в добра позиция да бъдат в челните редици на това.

Не на последно място, войната в Украйна трябва да накара ЕС да реформира задълбочено своята отмираща политика за присъединяване. Неуспехът да се постигне добър напредък към членството допринесе за токсичната политика на Западните Балкани и огорчи хората, живеещи в източните съседи на ЕС.

Нелибералните лидери отдавна настояват за фалшиво решение: интегриране на държави с нелиберални правителства, като Сърбия, уж за да се предотврати дестабилизацията им. Вучич и Орбан са доказателството, че това е лоша идея. Вместо това ЕС трябва да позволи бърз достъп на кандидатите до единния пазар, като същевременно пренасочи преговорите за пълноправно членство върху доброто управление и върховенството на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Освен сащ, изчезва и русия, и ти, и аз- странно- да не мислиш, че си устойчив на радиация, или понеже си руски бо88т и не си човек, не слагаш радиацията в сметката...Аз съм приела възможността да не съм жива, но поне ще си отида сред любимите ми хора, докато се кефим заедно на живота, а вие руснаците, се кефите на употребата на оръжия с цел умишленото изтребление на човешки същества- има доста голяма разлика между нас и вас- не мислиш ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Те провокациите с химическо оръжие са дело на едни други. Нищо чудно и сега да подготвят същото. При ядрена война, не дай боже - САЩ просто изчезват от картата и няма сила която да ги спаси. Дори чyчулото знае това, нищо че няма мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Мъртвия мозък на одкб и русия няма да живее дълго, ако продължава да провокира НАТО с употреба на ядрени оръжия или с употреба на химически оръжия в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Хуанцю шибао: Мъртвият мозък на НАТО няма да живее дълго, ако провокира Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Много често ние наричаме чуждата демокрация демагогия, а своята демагогия демокрация. >> Роберт Кенеди (19251968 г.) американски политически деец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още