IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асиметричната война в Украйна

Москва има повече военна мощ, но Киев използва по-добре цифровите технологии

11:02 | 30.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пропагандната война също се води евтино – от посланието на президента Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ чрез Zoom до разпространението от Украйна на новини в Русия. Руснаците блокираха Facebook и Twitter, независимите медии бяха затворени, а по руската телевизия никой не може да каже „инвазия“ или „война“. Но никоя държава не може напълно да филтрира или попречи на истинските новини. Приложенията за съобщения Telegram и WhatsApp криптират своите комуникации. Украйна започна да използва лицево разпознаване за идентифициране на убити и пленени руски войници, дори се свързва със семействата им и публикува техни снимки в каналите на Telegram. Twitter сега използва услуга, за да прикрие произхода си и да възстанови услугата за руски потребители.

Най-изненадващото е, че след големия шум и многото предупреждения руската кибервойна се счита за доста неефективна. Часове преди инвазията някой, вероятно руснаци, започна атака чрез Trojan.Killdisk, злонамерен софтуер за изтриване на хард диск, който удари компютрите на украинското правителство и финансовата система, и срина уебсайта на парламента. Фирмата за проследяване на кибератаки Netscout нарече атаката „скромна“. Тогава украински вестник пусна файл с подробности за 120 хил. руски войници, включително имена, адреси, телефонни номера и номера на паспорти. Откъде идва информацията не е известно.

Но има улика. Украйна е пълна с умни програмисти, а правителството създаде канал в Telegram, „IT армия на Украйна“, за координиране на цифрови атаки срещу руски военни дигитални системи. Досега 400 хил. са се включили като доброволци. Служител на Държавната служба за специални комуникации на Украйна каза, че те са участвали в „киберсъпротива“. Този дигитален флашмоб срина руски уебсайтове, макар че се съмнявам, че някога ще разберем напълно щетите, които може да е нанесъл. Това определено е конфликт, повлиян от социалните мрежи.

В мъглата на войната се вихрят истории и дезинформации. Повечето са невъзможни за проверка. Чувал съм за чуждестранни доброволци, които се стичат към Украйна и след това публикуват снимки в Instagram. Както Facebook, така и Instagram премахват GPS координатите за местоположение от снимки със смартфони, но позволяват на тези доброволци да маркират близки места, потенциално издавайки скривалищата на бежанци, които така могат да станат мишена на руски ракети. Може би това е причината театърът в Мариупол да бъде унищожен.

След като димът от битките се разсее, често се появяват нови технологии за масова употреба. Първата световна война дава танкове, полеви радиостанции и подобрени самолети. Втората световна война донесе радарите, пеницилина, ядрената енергия, синтетичния каучук, джиповете и дори тиксото. Това, което виждаме в Украйна, е асиметричната сила на широко разпространените евтини комерсиални технологии, особено социалните мрежи и краудсорсинга, които дават сила на гражданите. Досега тези инструменти влияят на изхода от конфликта. Добре дошли във войната на 21 век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bvg
преди 1 година
У нас високите, евтините комерсиални технологии и краудфъндинга не могат да помогнат за запълването на една дупка на пътя или залавянето на един крадец на коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
otgorata
преди 2 години
Какви цифрови технологии в Киев ,бе? Егати вицът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Браво за статията- беше ми много интересна и с удоволствие я препоръчвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още