IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли второ действие на пазарната драма в САЩ?

В 75% от мечите пазари през последния век е имало пауза като сегашната преди достигането им

11:03 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции се отдръпнаха от ръба на пропастта - 20-процентен спад, който дефинира мечи пазар. Сега много хора се чудят как ще завърши тази драма, която е най-лошото начало на годината от 1970 г. насам. Моето мнение е, че това е антрактът и че следващото действие ще ни донесе още една стъпка надолу, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

Минали модели предполагат това. Статистиката за индекса S&P 500 от 1926 г. показва общо 15 мечи пазара, със среден спад от 34% за 17 месеца. В почти 75% от тези случаи - 11 от 15 - разпродажбите спряха, когато пазарът падна с 15 до 20 процента от пика, обръщайки някои загуби, преди да възобнови пътуването си към дъното. Тази грубо очертана история сочи, че това, което виждаме сега, е пауза по пътя към мечия пазар.

Има и други фактори, които сочат към същото. Мащабът на скорошния отскок, близо до двуцифрен, е в съответствие с минали паузи по пътя към мечия пазар и следователно не е непременно знак, че спадовете са приключили.

В 11-те мечи пазара, които са били прекъсвани от пауза, средната й продължителност е била четири месеца. Освен това този път е малко вероятно Федералният резерв на САЩ (Фед) да се притече на помощ на пазарите - не и при лихвени проценти, които все още са доста под нивото на инфлацията.

Това, което предизвика спада на пазара тази година, беше не само обичайният заподозрян - затягането на политиката на Фед. По-скоро беше осъзнаването, че това затягане предвещава края на една ера. С възраждащата се инфлация, която е всичко друго, но не и преходна, Фед не може лесно да се отдръпне, за да успокои инвеститорите, както правеше повече от три десетилетия.

Действието или бездействието на Фед може да определи дали даден пазар навлиза в меча територия. От 1926 г. има пет случая - извън мечите пазари - при които акциите са падали с почти 20%, но не са преминавали този праг.

И при петте такива случая пазарът спира да пада едва когато Фед се намесва, разхлабвайки паричната политика. Четири са в неотдавнашната ера на прогресивно по-лесни пари - през 1990, 1998, 2011 и 2018 г. Сега обаче спасяването от страна на Фед е много малко вероятно, освен ако икономиката не се плъзне в рецесия и не отнеме вятъра от платната на инфлацията.

Рецесията обаче би довела до още по-големи проблеми за пазара. И тъй като доверието на потребителите и други показатели се влошават, шансовете за икономически спад нарастват.

През последните десетилетия, на фона на бързата финансиализация на икономиката и постоянните спасявания от Фед, мечите пазари станаха по-редки, но по-тежки и по-вероятно да бъдат придружени от рецесии.

От 15-те мечи пазари 11 съвпадат с рецесии, включително шест от последните седем, простиращи се назад до 1970 г. Мечите пазари, придружени от рецесии, отбелязаха среден спад от 36% за 18 месеца, в сравнение с 31% за 10 месеца за останалите.

Причината, поради която мечите пазари често правят пауза, е фундаментална: пазарите не се движат по права линия и е необходимо време, за да се пречупи утвърдената психология на инвеститорите. Въпреки че много институционални инвеститори съкратиха вложенията си в акции, дребните инвеститорите почти не трепнаха.

До април индивидуалните инвеститори все още наливаха пари в американски акции и борсово търгувани фондове със или близо до рекорден темп, 20-30 млрд. долара на месец. Един популярен технологичен фонд бе привлякъл 1,5 млрд. долара до края на май, въпреки че губеше половината от стойността си. Вяра с такава интензивност е рядко срещана, но може да се обърне внезапно.

Досега оценките на акциите намаляват, защото цените се понижават - въпреки устойчивите печалби. Дори и след като пазарът спадна тази година, продължаващите оптимистични прогнози за печалбите поддържаха жива нагласата за купуване на по-ниски цени. Спад в икономиката може да сложи край на това търсене на печалби и на доверието на дребните инвеститори.

Има причини и за оптимизма на биковете. Те посочват години като 1994 г., когато икономиката беше толкова силна, че затягането от страна на Фед предизвика само леко забавяне и едва 10% спад на цените на акциите. Или посочват начини, по които инфлацията може да спадне, след като изчезнат дефицитите, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, което ще позволи на Фед да спре да затяга сравнително скоро.

Засега обаче стабилизираният пазар засилва решимостта на Фед, който започна „количествено затягане“ миналата седмица - ход, който може да подготви сцената за второто действие на тази драма. Като се имат предвид всички рискове, които дебнат – устойчива инфлация, по-бавен растеж, балонизиращи трейдъри – би било истинско чудо, ако следващото действие бъде по-кратко или по-малко тежко от типичния мечи пазар от миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още