IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа я чакат трудни икономически месеци

Истината е, че трябва да харчим по-малко за други неща, защото скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента ни по-бедни

13:34 | 10.06.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За много опитни наблюдатели на паричната политика следните две твърдения си противоречат. Еврозоната е изправена пред значителна заплаха от рецесия по-късно тази година. Въпреки това Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да оттегли монетарната подкрепа и да повиши лихвените проценти (вижте първите стъпки в тази посока), пише Крис Джайлс за Financial Times.

От години правилният отговор на европейските централни банкери бе да подкрепят разходите в трудни времена чрез по-хлабава парична политика и да направят всичко възможно, за да избегнат рецесия. В крайна сметка ЕЦБ си спечели репутацията на мощна и уважавана институция едва когато централната банка, водена от тогавашния президент Марио Драги, обеща да направи „каквото и да е необходимо“, за да стимулира икономиката на Стария континент преди едно десетилетие. Обещанието за неограничена монетарна подкрепа бързо сложи край на кризата в еврозоната.

През 2022 г. обстоятелствата не са много подобни на 2012 г. и политиката трябва да се адаптира съответно. Преди десет години Европа беше вкарана в строги икономии за подобряване на публичните финанси. Безработицата във валутния съюз беше над 10 процента и се покачваше, докато инфлацията бе малко над 2 процента и спадаше. Това беше икономика, която се нуждаеше от стимули.

Днес безработицата в еврозоната спадна до 6,8% през март и април, най-ниското ниво от създаването на единната валута през 1999 г., докато инфлацията се повиши до 8,1% през май. Вместо строги икономии европейските държави планират своите разходи в рамките на фонда за възстановяване от 800 милиарда евро.

Въпреки че приликите с преди десетилетие са малко, това все още не е достатъчно, за да обоснове по-строга парична политика от ЕЦБ. За целта трябва да разгледаме по-отблизо силите, влияещи върху предлагането и търсенето в икономиката на еврозоната, и рисковете, свързани с различните монетарни действия.

Растежът се забави значително след силното възстановяване от коронавируса миналото лято. Брутният вътрешен продукт в еврозоната нарасна само с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г. и с 0,2% през първото на 2022 г., което съвпадна с инвазията на Русия в Украйна.

През следващите тримесечия търсенето ще бъде засилено от премахването на повечето Covid ограничения това лято, особено за доставчиците на услуги, насочени към потребителите, но ще бъде възпрепятствано от натиска върху издръжката на живота заради по-високите цени на енергията.

Но независимо дали темповете на растеж остават анемични, или станат отрицателни, бруталната истина е, че Европа трябва да харчи по-малко за други неща, защото, тъй като тя е нетен вносител на енергия, скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента по-бедни.

Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейник, ние, свободните хора, решихме да изцапаме г.ащите на Пyттю, дори с неудобства от наша страна, заради зверствата които той и пиянската му армийка вършат. И както е видно, добре се справяме, засега само мирише и отзад се издуват г.ащурите на Пyттeто, но скоро ще гръмнат и ще разплискат "благословията" ни на всички около него! Да ви е сладко и на вас, нашистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
"...ефективният данък върху потребителите от по-високите цени на газа, електроенергията и бензина възлиза на 1,3 на сто от националния доход..."Леле леле..Направо да потръпнеш от ужас.Цели 1.3% ...Копейкаджиите, вижте тва число-1.3% .Тази година БВП на ЕС няма да нарастне с 2%, а с 0.7%.Направо краят на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Европа я чакат трудни икономически месеци === Пак Путин им изцапа памперсите, види се. Няма кой друг така свободно да се разпорежда в гаштите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ей сега погледнах и в Полша, Финландия, и балтийските държави върви надолу цената след като им спряха природният газ руснаците ... Пазарът като видя че всички са си написали домашното и имат предвидени варианти , в това число и ние , се успокоява и се нормализира . Вероятно ще спре на малко по-височка цена от преди ковид кризата , едно 15-20% , но това е нищо в сравнение с дивaщините на гъзпром , саша милер и медведев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Инфлацията на путин мисля че поприключва , колкото по-малко руски тръбен газ пристига в Европа , толкова по-равновесни стават цените. Тенденцията като цяло е надолу по Европейските борси. Газохранилищата се запълват навсякъде с неруски газ, всеки търси и намира алтернативи с няколко изключения . Скоро руският газ ще е с пренебрежимо значение в уравнението . Играта с петролът е по-сериозна хапка . Ама като гледам и там руският компонент намалява стремително . Днес токът на NORDPOOL беше 35 евра за мегаватчас ... :))) . Предполагам ще сме свидетели на такива ниски цени все по-често . ВЕИ в целият континент благодарение на путин все по-сериозно настъпва . Даже гуруто на ядрения ток и газовите потоци и Импа --> Боян Рашев гледам запява друга песен ... :))) ... Е в материалът за ядрените централи и Богомил Манчев вече свири по умерени октави , как ядрената енергия се съчетавала прекрасно с ВЕИ източниците и една друга се покривали ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 1 година
Преживял съм дискотеката и празните магазини през 80-те , Лукановата зима , хиперинфлацията на Жан, приватизацията на Костов , безумията на Бойко . Как мислят дал ша мъ уплаши инфлацииката на Путин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
Хахаха, просто виждам как Русия напада един след друг съседите си вероломно и казва САЩ са виновни, ние сме невинни. Като каза над 90%, едно време Русия като нападна Афганистан, пак заради САЩ стана. Да не говорим за Хитлер. Рече САЩ са виновни и анексира Австрия. САЩ това онова, айде Судетите и т.н. Накрая виновните спасиха Русия с пословичен ленд лийз, който тя не плати, но това няма да го споменаваме, че тука тролейбусите се дразнят. За Първата световна вината пак е изцяло тяхна. Нищо, че си траяха 3 години, пак те са виновни. За Октомврийската революция не знам, ти ще кажеш ;) Най-фрапантният случай обаче е когато САЩ навиха Русия да си махне офицерите от България и да насъска Сърбия да я нападне в гръб през 1885. Ама това са повече от 100 години, простено им е ;) Та кой е умен или *** не знам, ама по история си гола вода, да ми говориш за 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
OPASEN
преди 1 година
За войната в Украйна са виновни САЩ, както между другото за над 90% от Световните конфликти в различни части на Света през последните 100 години! Ако твърдиш друго, значи не си много умен :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хехе ... дежурните апокалиптици на линия ... Некaдърно племе ... :))) ... Екстра са си нещата в ЕС ... Пътищата пълни с коли , магазините пълни със стока и хора , хотелите пълни , ресторантите пълни , плажовете пълни ... Аре у лево и потапяйте . Малко инфлация да стопи мазнините и дълговете не е вредна , и да поохлади строителният бум ... Понеже полуграмотните пишат за Индия кво мазало било там , с индийската мизeрия ли ще ни плашите бре ... :))) ... или с рассийската ... ?! ... Я си проверете колко е средната работна заплата в Индия и в рассията , после вижте в ЕС колко е , дори в най-бедните държави е по-висока , и в Албания и Северна Македония е по-висока ... Златният половин милион ще продължи да си живее по-добре от останалата част на света , колкото и да се пocирате по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 1 година
И ко сега ? Оказа се , че най-големият ми проблем е ,че любимият Джак щал да поскъпне щот имало инфлация ? Не ме мислете , да му мислят тия дет си погребват децата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още