IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газова криза в Германия ще предизвика нервност в цяла Европа

Необходима е стратегия за енергийна сигурност за целия ЕС, докато Русия се опитва да накара други да платят за войната й в Украйна

11:00 | 19.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Просто не знаем. Всичко е възможно." Това беше краткият отговор на германския министър на икономиката Роберт Хабек на въпроса, който в момента вълнува правителството, индустрията и обществеността на неговата страна: когато 10-дневната планирана профилактика на газопровода „Северен поток 1“ приключи на 21 юли, ще възобнови ли руският държавен износител Газпром доставките? Или Владимир Путин ще направи „газектомия“ на Германия, пише за Financial Times Констанце Щелценмюлер, почетен член на ръководството на Brookings Institution.

Графика в последния доклад за състоянието на доставките на Федералната мрежова агенция показва колко газ постъпва в момента в три свързващи точки за руския газ на източната граница на Германия: николко. "Ситуацията", казва агенцията, "е напрегната и не може да се изключи нейното влошаване". 

Това е малко подценяване. „Северен поток 1“ осигурява 58% от годишните нужди на Германия от газ. Референтната европейска цена на газа вече се повиши с повече от 130 процента от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари до над 170 евро за мегаватчас. В края на юни, след като Русия намали доставките с 60 процента, Берлин задейства втория етап от своя национален газов план за извънредни ситуации - една крачка до газовите ограничения.

Германия получава газ също от Норвегия, Холандия и Белгия. Но Русия можеше да пренасочи своя газ по алтернативни маршрути като Ямал или украинския транзитен тръбопровод, но не го направи. Така Германия изостава в запълването на газовите си хранилища, за да си осигури запаси за зимата.

В началото на юли продължилият три десетилетия търговски излишък на Германия се превърна в дефицит, воден от покачването на цените на газа; богатството на страната се създава предимно от енергоемки индустрии, чиито разходи за внос скочиха. Инфлацията е рекордно висока, задава се рецесия и еврото е в паритет с долара за първи път от 2002 г. Евтината руска енергия беше ключов източник за глобалното конкурентно предимство на страната. Сега Русия кара Европа и Германия да плащат цената за войната на Путин.

Възможностите на Германия са малко, несъвършени и неприятни. Хабек връща мръсните въглищни централи и казва на хората да вземат по-кратки душове. Той рационализира доставките и разхлабва екологичните ограничения, за да изгради стационарни терминали за втечнен природен газ (LNG); междувременно наема плаващи терминали. И ухажва авторитарни лидери от Персийския залив в търсене на алтернативни LNG доставки. Това са болезнени отстъпки за един зелен политик. Но Хабек бърза и има силен прагматичен уклон.

Ситуацията се влошава. Германското извънредно законодателство в областта на енергетиката дава предимство на домакинствата пред индустрията, но някои компании казват, че ограничаването на газа или спирането му може да ги принуди да затворят дейността си за постоянно. Правителството току-що прие закон, който му позволява да спасява фирми, засегнати от енергийния шок; вносителят на газ Uniper вече даде заявка. Потребителските цени на газа може да се утроят.

Тази мрачна перспектива кара либералите (които са в правителството) и опозиционните консерватори да критикуват шумно решението на Берлин да затвори последните три атомни електроцентрали в Германия до края на годината.

По ирония на съдбата именно консервативно-либералната коалиция на Ангела Меркел реши през 2011 г. да спре постепенно ядрената енергия след аварията във Фукушима. Оттогава Германия престана да инвестира в цивилни ядрени технологии и опит. Трите централи са в края на безопасния си жизнен цикъл. Те биха покрили само 6 процента от нуждите на страната от електроенергия; а и промишлеността се нуждае от технологична топлина, а не от електричество. Накратко: цената и рискът от удължаването на живота им надвишават ползата.

Като се има предвид каква част от проблема е самопричинена, злорадството в други части на Европа беше предвидимо. Да бъдеш солидарен с Германия, след като си я видял да игнорира критиките и упорито да преследва своя национален икономически интерес в продължение на години, може да бъде твърде голяма стъпка за мнозина.

Но газовата криза в икономическия двигател на ЕС ще предизвика нервност в целия континент. Uniper може би е най-големият доставчик на газ в Германия; основният му акционер е финландската държавна енергийна компания Fortum. А Русия прекъсна напълно или частично доставките на газ за почти дузина страни от ЕС. Въпреки това няма европейско споразумение за споделяне на газ, а само няколко на бърза ръка сключени двустранни споразумения за „солидарност“. Страните, които получават големи количества неруски газ - Франция, Холандия, Испания, Белгия – обаче не се присъединиха.

Това, което е необходимо сега, е стратегия за енергийна сигурност за целия ЕС. Путин използва заплахата за спиране на газа, за да пречупи обществената устойчивост и политическата воля в Германия. Но той се цели в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Oт професионален лъжец и манипулатор валят обвинения в лъжа и манипулация. :] Гледай на, ей тия американци ми се привиждат в мозъка: https://***.moreto.net/***.php?n=253979 Преди да дойдат те работите вървяха в посока да се договори патока с двуличните комисии от ЕС, обаче тия тримцата сякоха с тежката секира и Орашарски преклони глава. Тъй че селски, мое си увиеш разните ЕСдирективи в целофан и да си ги носиш в къщи да те топлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
както вече написах, не ми се занимава с професионални ***, и непрекъснатите им лъжи... на кой сме козирували бе селски, след като построихме цяла тръба на "частната" компания гъзпром с бюджетни пари... баси козируването дето сме направили, болен човеко! Да не говоря че тая тръба наружаваше ЕС директива, пак американци ви се виждат в пияните мозъци! .. ето за това ти говоря, меташ една лъжа, опакована в целофан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Необходима е стратегия за енергийна сигурност за целия ЕС, докато Русия се опитва да накара други да платят за войната й в Украйна === Русия продава на гьотферените енергоресурси, които те смятат, че трябва да не плащат, защото с тези пари Русия водила война с укрия. Затова бяха блокирани валутните сметки на руски банки, обслужващи разплащанията с купувачите на енергоресурси. Последва резонният ход за плащане в рубли и сметки в руски банки. Мама на тате не дава без пари, а тия решили да шамаросат стотици милиарди долара. Това си е чист CASUS BELLI и рано или късно гьотферените ще трябва кръв да проSSерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Европейските политици са не по-малко маскари от руските като се има в предвид какво направиха с Ковида против волята на народите си и същото се опитват да правят и сега. Не че в Русия не го направиха същото накрая, но политиците са си такива от 150г насам и това няма да се промени. В Европа имаше повече свобода до 2020та, но Ковидът я завря....По темата: Германия не бива да затваря никакви атомни електроцентрали защото пускането им после е прекалено скъпо. Виж газовите трябва да се затворят за сметка на атомни и въглища (уви). ВЕИ са нещо много хубаво, но ... не могат да отговорят на постоянните нужди от енергия докато не потече водорода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ехее, благодаря ти за високата оценка, да не съм от супер тъъъпите значи мноо за мен! Ти усещаш ли се как сам размиваш темата и се лъзгаш по тъча без нишо конкретно да казваш? Ей са по-долу написах, кажи ми, Урсулата избрана ли е или е назначена? Всичките ги назначават, когато папкат от правилната хранилка. Не ми обяснявай за дупките във Варна, обясни ми, що изкозирувахме на американците и отменихме директна тръба, а сега ходим се молим да ни пратят някой кораб по-натънкана от станалите. Тва е чиста форма на слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ей тва начи е чиста манипулация в най-нагъл вид или е диагноза, не съм съвсем сигурен. 1. Кой точно гласува за Урсула примерно, че не се сещам? Тя народноизбрана ли е или е назначена на поста си? Така е с 99% от политиците. Ако не следват определена линия - не ги назначават. А това че избираме конкретно по някой президент, от който нищо не зависи е за замазване на очите. 2. В трудови лагери се отива в демократича украина, ако постнеш във фейса неправилна картинка и това е доказан факт. В любимия ти Мордор, ти обръщат внимание ако много прекалиш инак никой не му се занимава с тебе. Не там първи взеха да забраняват медии, да ти напомня само. 3. "те представляват мнението на хората , а то е --> никакви мордорски газове и суровини , независимо от цената" - абсолютно безумие. Просто диагноза. Не мога да проумея, кое ти дава право да правиш подобно обобщение. 4. "с приходите са създали най-голямата армия на континента и атакуват директно Европейски държави" - Когато започнем да налагаме санкции на американицте, задето с най-голямата армия на планетата нападнаха европейска държава - ей тогава ще се съглася с логиката ти. До тогава тоя двоен аршин мое да си го зАвреш нейде. 5. "Има много хубава българска поговорка : - Не сeри където ядеш !" - тооочно така бих наркъл принудително-доброволното освобождаване на източни пазари от западни фирми, в следствие на което са ше се чешем по репите що на китайците им тръгват нагоре нещата. 6."А мордор трупа на купчини снаряди , ракети , БТР-и и танкове , и плаши всички които нещат рассийски мир със сармати" - освен това изхранват половината нецивилизован според запада свят и се развиват в енергетиката и промишлеността вместо само да бучат перки и соларки. 7. "Та тех ли ги мислим и да им плащаме за суровини ?!" - ей затуй, щото много не мислите сега "Газова криза в Германия ще предизвика нервност в цяла Европа". От просто семе - прости зелки и тва е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
много добре я схващаш, ти не от супертъъъпите като Има и борката (умерено *** си, като мави), и ето ... тръгна да размиваш темата ! :):) класика! Но ще ти отговоря в твой стил... кои политици са назначени, на запад такива няма... Тръба във Варна (в езерото) има... даже дупка има, отбивай и яж с шепи! Тази тръба също е строена и ремонирана от руснаци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Никъде в ЕС никой не назначава политиците , има представителна демокрация в целият съюз . Дори неприятни рyсофилистици като копейкин имат представителство и глас . Докато в мордор обикновенно ги застрелват публично , или отравят , политическите опоненти , или пращат в Сибир . Дори фактът , че можеш да изразяваш свободно мнението си в публичен форум ти се струва нормален на теб и не го цениш . В рассия за свободно изразяване на мнение се отива в трудови лагери ... :))) ... Та не виждам кво мешаш политиците , след като те представляват мнението на хората , а то е --> никакви мордорски газове и суровини , независимо от цената . Тъй по първото . Нещо си скаран с тръбите ми се чини ... :))) ... Туй по второто . Имаш ли си на идея колко струва транзитът по тръбите на илядо кубика на илядо километра . Тъй за протоколът питам само . Знам отговорът . Не щем нищо от мордор , защото с приходите са създали най-голямата армия на континента и атакуват директно Европейски държави ... Идuотия на N-та степен ... :))) ... Има много хубава българска поговорка : - Не сeри където ядеш ! Една Норвегия с приходите от петрол и газ създадоха социална държава и финасират чрез пенсионните си фондове един куп фирми развиващи всякакви полезни технологии за човечеството , без военните . Саудитците направиха същото , инвестира чрез петролните си фондове във ВЕИ , инфраструктура , университети , в цял свят , водят космически мисии с полезни за всички данни и информация . А мордор трупа на купчини снаряди , ракети , БТР-и и танкове , и плаши всички които нещат рассийски мир със сармати ... :))) ... Хаха нигерийците се оправят по-добре , алжирците се оправят по-добре от степните opки ... :))) ... Нефелно племе ... Та тех ли ги мислим и да им плащаме за суровини ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Я земи сега ме затапи, като ми обясниш какво се опитвам да насадя, че продължавам да не схващам позицията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
говорех за всичките ти коментари... но и това което пишеш сега също е долна манипулация и не ми се прави на неразбрал.... и на двата ти въпроса отговора е очевиден, но не е този който се опитваш да насадиш чрез манипулациите си! Ае ти си на ред, сега трябва да размажеш темата или да не ми отговориш, както правиш обикновенно като ти затапят опорката (манипулацията)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още