IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се нуждае от последователна икономическа стратегия

Консервативната партия трябва да избере премиер, който да адресира проблема с производителността чрез по-голямо въображение

20:01 | 28.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доказателствата, че намаляването на корпоративния данък ще стимулира инвестициите, не са ясни. Да, то ще увеличи приходите на компаниите, както направи през последните 15 години, но това не доведе до по-високи инвестиционни разходи.

Едно от по-широките ми опасения след кризата е, че много правила на традиционния икономикс вече не се приложими. Силните корпоративни печалби, както и ниските лихвени проценти, са учебникарска рецепта за силни инвестиции, но напоследък те се изразиха във възвръщаемост за акционерите и корпоративните ръководители. Вероятно тази главоблъсканица е в основата на дилемата за производителността и ниските реални заплати, която преследва икономиката на Обединеното кралство.

Това, което фискалната политика трябва да прави, е да повишава производителността, вместо да стимулира търсенето. Това може да стане чрез предлагане на стимули за наистина поемащи риск бизнес инвестиции, като рисковия капитал, и за така необходимата инфраструктура. Освен това се изисква по-креативен подход към държавните разходи.

Сунак, бившият финансов министър и потенциален нов лидер, преди пандемията имаше политика да взема заеми само за инвестиционни разходи, но сега страната изисква по-смели действия от правителството. За да се справи с рисковете от инфекциозни заболявания, образователните предизвикателства, регионалните дисбаланси, изравняването на стандарта в страната и огромните инфраструктурни нужди, едно амбициозно правителство би увеличило планираните си инвестиции по много прозрачен начин – за да позволи на финансовите пазари да преценят потенциалния тласък за бъдещия растеж.

Извън паричната и фискалната политика, следващият обитател на "Даунинг стрийт" 10 трябва да бъде по-искрен относно превръщането на двойната цел за глобална Великобритания и изравняването на жизнения стандарт в страната в реалност. На първо място ние отчаяно се нуждаем от надеждна, независима британска роля в света - или рискуваме да станем още по-зависими от САЩ.

От друга страна, ако правителството не се съсредоточи сериозно върху огромните регионални дисбаланси в Англия, то ще получи малко уважение от недоволните региони. Вътрешните битки не трябва да засягат името, брандирането, промотирането и, най-важното, изпълнението на този дневен ред. Ускоряването на децентрализирането е добро начало.

Следващият премиер ще бъде избран от много малка част от населението. Ако той не е фокусирани върху дългосрочните интереси на държавата, то няма да се задържи много по-дълго от предишните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Консервативната партия трябва да избере премиер, който да адресира проблема с производителността чрез по-голямо въображение === Петър Нейков, и Паганини да им докараш, на ръждивата им измислена икономика няма да засвиpи. Въображение викаш. Толкова сатанинско въображение имат, бедна ти е фантазията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още