IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Samsung и Google със събития тази седмица – какво да очакваме

Apple ще представи нови лаптопи, Google - своите топ модели смартфони, а над събитието на Samsung витае неяснота

08:41 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка:&nbsp;</em><em>Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

За хардуерния сезон тази седмица предстои драматичен финал с три събития от три големи компании в три поредни дни. Apple, Google и Samsung (в този ред) са домакини на големи събития през седмицата. 

Apple стартира този маратон по-късно днес. Според експертите можем да очакваме, наред с други неща, напълно обновен MacBook Pro със суперчип. Във вторник Google ще представи новите си смартфони. А онова, което ще бъде разкрито на събитието на Samsung в сряда, засега все още е тайна. Ето кратък преглед на всичко, което се знае досега.

Apple стартира маратона в 20 часа българско време. Измина малко повече от месец от последното събитие на компанията, на което представи нови iPhone, Apple Watch и iPad. Една голяма липсваща продуктова линия обаче липсваше. Не видяхме нови Mac. Тъй като се очаква всеки момент новата версия на операционната система macOS Monterey, а и компанията вече обяви планове да надстрои цялата си линия до собствените си чипове, отсъствието на тези продукти се усети. 

Изглеждаше разумно да се очаква компанията да тръгне по пътя за представяне чрез прессъобщение, но вместо това изглежда, че Apple е избрала да даде на Mac своя миг на слава. По принцип компаниите се чувстват по-малко задължени да натрупват всички продукти в едно събитие в момент, в който не искат от посетителите да летят от цял свят, за да присъстват на живо.

Очакваме нов MacBook Pro в 13 и 16-инчови версии, както и нов Mac Mini и 27-инчов iMac.

Първите два по същество заместват миналогодишните модели с M1. Предполага се, че ще има нов, още по-бърз чип M1X, заедно с потенциалните хардуерни редизайни. 27-инчовият iMac междувременно ще надгради 24-инчовия модел.

Твърди се, че е в ход и просрочена актуализация на най-ниския клас AirPods, включваща подобрено качество на звука и дизайн в съответствие с този на слушалките от по-висок клас, но без активно шумопотискане. 

Говорейки за нови чипове, Google вече обяви плана си да представи своя вътрешнофирмен чип Tensor, ставайки поредната компания, която замества чиповете на Qualcomm със свой хардуер. Той ще се използва за захранване на новия Pixel 6 и Pixel 6  Pro. Телефоните ще предлагат радикален редизайн на линия, която се затруднява да остане на повърхността във войните за смартфони.

Google стигна дотам, че пусна продуктова страница за двата апарата преди събитието, което ще започне във вторник, също от 20 часа наше време.

Очаква се линията на задната камера на Pixel 6 да е дебела, издадена, изцяло черна, поглъщаща тъмните цветове на камерите. На лицевата част на телефона се очаква само огромен дисплей, без физически бутони и с малък кръгъл прорез в средата на горната част. Размерът на дисплея на Pixel 6 се очаква да е 6,4 инча, а на по-мощния Pixel 6 Pro – 6,71 инча. Рамката е алуминиева и телефонът изглежда голям и масивен, но не толкова елегантен.

Устройствата вероятно ще разполагат с 50 MP основен сензор, 12 МР ултраширок сензор и възможност за заснемане на видео с 4K@30/60 fps, 1080p@30/60/120/240 fps, двойна LED светкавица, Pixel Shift и Auto-HDR. Разликата тук е в наличието на 48 МР телефото сензор за Pro версията. Селфи камерата се очаква да е 12 МР и да може да записва видео с 1080@/30 fps за двете устройства. 

Според изтеклите данни за Pixel 6 ще има дисплей с резолюция 1080 х 2340 пиксела с пикова яркост от 403 нита, AMOLED технология с 90 Hz честота на опресняване на картината и HDR10+ режим. А при Pixel 6 Pro се очаква 1440 x 3210 пиксела резолюция с пикова яркост 512 нита и 120 Hz честота на опресняване.

Събитието на Samsung в сряда е най-голямата въпросителна. Новите сгъваеми телефони бяха обявени в средата на август и не се очаква друго устройство Galaxy S до около MWC през февруари/март следващата година. Нов компютър или таблет изглеждат разумно предположение, въпреки че ярките цветове в поканата могат да предложат и нещо друго. Това събитие започва в 17 часа българско време в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още